Kremlius įsigijo pavojingą priešą. „Karo policija“. „Budelių ir aukų“ stovyklos.“ Kas vyksta  ()

Rusijoje daugėja pranešimų apie smurtą prieš kariškius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijoje daugėja pranešimų apie smurtą prieš kariškius. Tai ir demonstratyvūs atsakomieji veiksmai prieš atsisakančius kovoti, „mėsos šturmai“ ir bandymai išsiųsti sužeistus karius į fronto liniją. Tačiau žiaurus elgesys su žmonėmis, kurie įpratę žudyti ir moka elgtis su ginklais, gali atsisukti prieš valdžią, rašo „Jamestown Foundation“.

Kremlius nesiryžta oficialiai paskelbti apie antrąją mobilizacijos bangą, bet ir toliau siunčia į frontą vis daugiau naujokų. Nepriklausoma žiniasklaida skelbia, kad Rusijoje rengiami tikri reidai prieš šauktinius. Pažeidžiant įstatymus į kariuomenę šaukiami net studentai, nepaisant to, ar jie pateikia studijų baigimo pažymėjimus. Tuo pačiu metu užverbuoti dažnai neturi galimybės užginčyti šaukimo – jie per vieną dieną išsiunčiami į frontą, o tai taip pat yra neteisėta.

Dar viena naujovė -  medicininės apžiūros tvarkos pakeitimas. Rusijos gynybos ministerija pareiškė, kad iš sąrašo ketina išbraukti ligas, kurios „neturi didelės įtakos gebėjimui atlikti karinės tarnybos pareigas“. Tikslaus išimčių sąrašo viešumoje nėra, tačiau žiniasklaida jau skelbia, kad pastaruoju metu tinkamais pripažįstami net ir smarkiai karo suluošinti kariai, iš kurių kuriami vadinamieji „invalidų“ pulkai. Remiantis karių artimųjų pranešimais, Rusijos mobilizuoti kariai, po sužalojimų ir ligų išsiųsti į vadinamuosius „gydančius pulkus“, puolimo daliniuose grąžinami į frontą be karinės medicininės komisijos ir kvalifikuotos medicininės priežiūros.

Kita kariškių nepasitenkinimo priežastis yra vadinamieji „mėsos šturmai“, kai kariai metami į puolimą, nepaisant nuostolių. Kaip tik tai, pasak kariškių artimųjų, vyksta netoli Avdijivkos – gyvenvietės Donbase, kurią Rusijos vadovybė išsikėlė tikslą užimti iki Putino spaudos konferencijos. Dėl to kariškių artimieji parašė kolektyvinį skundą prezidentui, kuriame nurodė, kad mobilizuotieji jau daugiau nei dešimt mėnesių gyvena apkasuose fronto linijoje ir nuolat yra apšaudomi. Lapkričio mėnesį, prasidėjus aktyviajai puolimo fazei, vadovybė išleido įsakymą vidutinio sunkumo sužalotus karius siųsti į puolimo dalinius. Be to, dauguma darbuotojų nebuvo atostogavę nuo mobilizacijos pradžios.

 

Tiems, kurie nesutinka pulti, taikomi ypač žiaurūs keršto metodai. Gruodžio pradžioje Rusijos armijos karį Genadijų Kiskorovą, kuris po sužeidimo atsisakė grįžti į fronto liniją, dalinio vadai dvi dienas laikė pririštą prie medžio – šaltyje ir lietuje. Pasak jo brolio Semiono Kiskorovo, po dviejų dienų kankinimų Genadijus pasidavė ir sutiko vykti į misiją.

Kitas būdas kovoti su „atsisakančiais“ (kariauti - red.) ir „dezertyrais“ yra 2–3 dienoms patalpinti į duobes. Kartais šios duobės yra iškasamos tiesiai ant sąlyčio linijos, po priešo ugnimi. Pasak pačių kariškių, kai kuriuose daliniuose susikūrė savotiška neformali „karo policija“ – vadams artimi kariai, kurie muša ir baudžia savo kolegas.

Žinoma, „diedovščina“, „patyrusių“ karių vykdomos patyčios iš jaunesnių šauktinių, Rusijos kariuomenėje be išimties egzistavo ir anksčiau. Tačiau jie nebuvo sukūrę aiškaus kariuomenės padalijimo į dvi „budelių ir aukų“ stovyklas dėl savotiškos „rotacijos“: vakarykščiai naujokai laikui bėgant patys tapdavo „seniais“ ir gaudavo teisę tyčiotis iš atvykėlių. Šiuo atveju tokio mechanizmo nėra, o dalijimasis kariuomenėje vyksta pagal daug griežtesnį variantą: vieni kariškiai jėga siunčia kitus į mirtį.

 

Jau šiandien periodiškai pasirodo atvejų, kai rusų kariai net ir dėl nekaltų juokelių nušauna savo vadus. Visiškai galima daryti prielaidą, kad pastarieji, anksčiau ar vėliau, duos atkirtį ne tik savo vadams, bet ir tiems, kurie kalti dėl jų siuntimo į karą.

Kartu su kariuomenės skilimu didėja nepasitenkinimas tarp mobilizuotųjų artimųjų. Kai kuriems iš jų, pavyzdžiui, žuvusiųjų kūnų tenka ieškoti mėnesių mėnesius be jokios valstybės pagalbos. Nepaisant valdžios pastangų „bet kokia kaina“ nuslopinti mobilizuotųjų žmonų protestus, jos savo aktyvumo nemažina ir neseniai „Telegram“ kanalas „Put domoj“ įrašė vaizdo žinutę Vladimirui Putinui. Karių artimieji pasisako už visišką jų demobilizaciją, dabartinę neterminuotą tarnybą vadindami „legalizuota vergove“.

 

Ir, nepaisant nuolatinių bandymų diskredituoti mobilizuotųjų žmonų judėjimą ir paskelbti jas „Navalno agentėmis“, didžioji dalis Rusijos visuomenės jas užjaučia. Pavyzdžiui, interviu su šiomis moterimis skelbia ne tik opozicija, bet ir oficiali Rusijos žiniasklaida.

Kol kas visas šis nepasitenkinimas, kaip jau minėta, nevirto masinio protesto forma. Rimta atgrasymo priemonė čia yra ne tik represijos, bet ir karas, nuolat verčiantis visuomenę konsoliduotis prieš „bendrą priešą“. Tačiau, mažėjant karo veiksmų aktyvumui, vis labiau įsitvirtins karo sukeltos problemos ir naujos Rusijos visuomenės „lūžio linijos“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(103)
(3)
(100)

Komentarai ()