Didieji duomenys: dalis lietuvių Naujuosius sutiko užsienyje, ypač išpopuliarėjo viena kryptis  ()

Vis daugiau žmonių visame pasaulyje Naujuosius Metus renkasi sutikti svetur, ne išimtis ir Lietuvos gyventojai. Didžiausią rinkos dalį užimančio mobiliojo ryšio operatoriaus „Tele2“ duomenys rodo, kad keliautojų srautas paskutinę gruodžio savaitę iš tiesų buvo suaktyvėjęs, o dažniausiai žiemos šventes lietuviai sutiko keliose populiariose kryptyse. Be to, pastebėtos ir kitos tendencijos – sutikdami Naujuosius šalies gyventojai vis dar aktyviai sveikina vieni kitus ir SMS žinutėmis, ir skambučiais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dalis šventė užsienyje

Didžiosios žiemos šventės ir du iš eilės ilgieji savaitgaliai, panašu, paskatino Lietuvos gyventojus keliauti. Remiantis mobiliojo ryšio operatoriaus „Tele2“ didžiaisiais duomenimis, paskutinę praėjusių metų savaitę suaktyvėjo žmonių, keliaujančių į užsienio šalis, srautas. Dažniausiai keliautojai rinkosi kelias kaimynines kryptis ir jose sutiko Naujuosius Metus.

„Kaip ir įprasta, daugiausiai lietuvių šventiniu laikotarpiu keliavo į Latviją ir Lenkiją. Į šias šalis keliautojų srautas atitinkamai išaugo 74 proc. ir 70 proc. lyginant su paskutine lapkričio savaite. Būtent šiose šalyse daugiausiai iš Lietuvos išvykusių keliautojų sutiko Naujuosius Metus“, – sako „DATA ATLAS“ produkto vadovas, „Tele2” duomenų mokslininkas Gediminas Jankauskas.

Be to, tiek Kalėdas, tiek tarpušventį ir Naujuosius dalis keliautojų nusprendė paversti ilgesnėmis atostogomis, o ypač populiarėjo viena aktyvaus laisvalaikio kryptis.

„Nemažai keliautojų, tikėtina, išnaudojo šias atostogas ir slidinėjimui. Didieji duomenys rodo, kad keliaujančiųjų į Slovakiją išaugo net 242 proc. Tačiau tai nebuvo vienintelė didesnio nei įprasta keliautojų srauto sulaukusi kryptis – 2,5 karto išaugo iš Lietuvos į Estiją vykstančių žmonių skaičius, na o Suomijoje apsilankė 122 proc. daugiau mūsų klientų nei paskutinę lapkričio savaitę“, – sako G. Jankauskas.

SMS sveikinimai – vis dar aktualūs

 

Nors keliauti svetur per žiemos šventes yra palyginti nauja tendencija, šalies gyventojai tęsia ir kai kurias senas tradicijas – sveikina vieni kitus SMS žinutėmis.

„Galima pastebėti, kad praėjus valandai po vidurnakčio išsiųstų SMS skaičius buvo daugiau nei 6 kartus didesnis nei tuo pačiu metu įprastą naktį iš sekmadienio į pirmadienį“, – pastebi G. Jankauskas.

Anot duomenų mokslininko, pasitinkant 2024-uosius taip pat išaugo ir skambučių skaičius. Lyginant valandą po vidurnakčio Naujųjų naktį su įprasta naktimi iš sekmadienio į pirmadienį, skambučių padaugėjo dešimtis kartų. Be to, gyventojai, kaip ir įprasta, miegoti nuėjo kiek vėliau – duomenų vartojimas pirmą valandą po vidurnakčio buvo dvigubai didesnis nei įprastai.

 

„Tele2“ turi didžiausią šalyje mobiliojo ryšio rinkos dalį, tai leidžia tiksliai pastebėti gyventojų srautų tendencijas. Duomenys analizuojami ir pateikiami laikantis aukščiausių duomenų saugumo standartų: naudojami tik nuasmeninti, apibendrinti, ir tik dideli klientų bazės segmentai, todėl neįmanoma identifikuoti konkretaus kliento.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()