Teniso žaidėjų riksmai blogina reakciją, atskleidė tyrimas  (8)

Garsūs tenisininkų riksmai atmušant kamuoliuką daro neigiamą poveikį jų varžovams – išblaško jų dėmesį ir sulėtina reakciją, tvirtina mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokie tenisininkai, kaip Marija Šarapova ar Rafaelis Nadalis, pagarsėję savo riksmais. Šis įprotis profesionalaus teniso pasaulyje dažnai sukelia pasipiktinimą, teigia leidinyje „Public Library of Science One“ paskelbto tyrimo vadovas Scottas Sinnettas.

Tyrimo metu 33 Britų Kolumbijos universiteto Kanadoje studentams parodyti 384 vaizdo įrašai, kuriuose tenisininkai smūgiuoja kamuoliuką į kairę arba į dešinę nuo vaizdo kameros, praneša naujienų agentūra AFP.

Studentų tuomet paprašyta greitai nustatyti, ar kamuoliukas smūgiuotas į kairę ar į dešinę. Kai kuriais atvejais, kai kamuoliukas buvo atmušamas rakete, pasigirsdavo garsus riktelėjimas. „Kai kamuoliuko atmušimo metu pasigirsdavo papildomas garsas, tyrimo dalyviai sprendimus priimdavo lėčiau ir darydavo žymiai daugiau klaidų“, – teigiama tyrime.

Vis daugiau įvairių tyrimų nustatoma, kad triukšmas „apsunkina gebėjimą sutelkti dėmesį į tai, kas vyksta, o riksmai neleidžia susikoncentruoti“ teigė S. Sinnettas. Dėl riksmų tenisininkui gali pasirodyti, jog 80 kilometrų per valandą greičiu lekiantis kamuoliukas yra „60 centimetrų arčiau priešininko nei iš tikrųjų“, sakė mokslininkas.

„Tai gali padidinti tikimybę, kad oponentas bus netinkamoje vietoje, todėl kamuoliuką atmušti bus sunkiau“, – kalbėjo jis.

„Dauguma teniso pasaulio žmonių skundžiasi dėl riksmų, kad jie blaško dėmesį. Kai kurie profesionalai tai net vadina sukčiavimu“, – kalbėjo S. Sinnettas.

„Šis tyrimas kelia daugybę įdomių klausimų. Pavyzdžiui, jei Rafaelis Nadalis rėkauja, o Roger Federeris – ne, ar tai teisinga?" – teigė jis. Anot jo, riksmų, kurie kartais siekia ir 100 decibelų, tenise problemą reikėtų spręsti, nes jei jie blaško priešininko dėmesį, tai iš esmės yra sukčiavimas, įsitikinęs mokslininkas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)

Susijusios žymos: