Sparčiausiai augančios ekonomikos pasaulyje  (1)

Kol dauguma išsivysčiusio pasaulio ekonomikų trypčioja vietoje po didžiulio sukrėtimo prieš porą metų, geriausius ūkio augimo rodiklius demonstruoja šalys visai ne iš Europos ar Šiaurės Amerikos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau jų sėkmės priežastys ir iššūkiai skirtingi. Vienos šalys tvirtai laikosi dėl savo išteklių, kitos veržiasi į galingiausių pasaulyje klubą, o trečios įspūdingus rezultatus rodo dėl paramos iš užsienio. Pristatome keturias šalis, kurios per pastarąją krizę ne tik sugebėjo išvengti recesijos, bet ir demonstravo ūkio augimo raumenis.

Afganistanas

Po Rugsėjo 11-osios atakų 2001 metais Jungtinėse Valstijose, tarptautinių organizacijų dėmesys nukrypo į šią Pietų Azijos valstybę, kurią kontroliavo Talibanas. Kai tarptautinės pajėgos ekstremistų organizaciją nustūmė į pogrindį, Afganistano ūkis ėmė kilti. Nuo 2003 iki 2007 metų šalies ekonomika augdavo daugiau kaip po 10 proc. Pasaulinis nuosmukis augimo tempą 2008 metais sulėtino iki 3,4 proc. per metus.

Pasaulio galingiausios šalys Afganistano gyventojų paramą bando užsitikrinti ir pumpuodami milijardus dolerių, tačiau kol kas šalis yra labai skurdi. Vis dėlto vilčių pakilti yra. Pernai ekonomika pašoko 22 proc., o atrasti geležies, vario ir kobalto klodai suteikė vilties, kad ateityje Afganistanas stovės ant savo kojų. Tiesa, šiuos turtus dar reikia sugebėti išgauti.

Azerbaidžanas

Šios šalies ekonomikos sėkmę 2006-2008 metais garantavo sėkmingas naftos eksportas, statybų ir nekilnojamojo turto sektoriai bei bankai. Nors krizė Azerbaidžaną sustabdė 2008 metais, tačiau jau pernai BVP ūgtelėjo 9 proc. Kaukazo valstybės ūkis dabar yra tarp trijų greičiausiai augančių visame pasaulyje. Azerbaidžane nedarbo lygis siekia vos 6 proc., o per patį krizės šėlsmą buvo pakilęs iki 7 proc. Atsitiesti po ekonomikos nuosmukio šaliai padėjo išaugusios užsienio investicijos ir aprimęs konfliktas su Armėnija.

Kinija

Rytų Azijos gigantė, kuri plotu yra mažesnė nei JAV, bet turi daugiausia gyventojų pasaulyje, veržiasi į didžiausios planetos ekonomikos sostą. Komunistinės šalies ūkiui paspirtį davė dar praėjusio amžiaus septintajame dešimtmetyje pradėtos rinkos ekonomikos reformos. Dabar beveik 90 proc. Kinijos BVP sukuria kasybos, rūdos apdorojimo, geležies ir plieno pramonė bei verslo ir asmeninių paslaugų sektorius. Nors gyvenimo lygis šalyje yra vis dar žemiau viso pasaulio vidurkio, tačiau bendromis ūkio apimtimis kinai nusileidžia tik amerikiečiams.

Kongo respublika

Šios šalies variklis yra nafta. Vakarų Afrikos valstybė stiebtis į viršų pradėjo visai neseniai – dar 2007 metais BVP augo vos 1,6 proc., o jau 2009-aisiais – 7,6 proc. Pagal ekonomikos kilimo tempus Kongo respublika Afrikos žemyne pernai nusileido tik Etiopijai. Kai kurie ekonomikos ekspertai prognozuoja, kad artimiausias dešimtmetis Afrikos ekonomikai bus daug žadantis. Tai turėtų garantuoti besikeičiantis žmonių požiūris į šalių valdymą ir Kinijos investicijos žemyne.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Pinigų karta
Pinigų karta
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)