Londone planuojama diegti dviejų greičių šaligatvių sistemą  (10)

Gali būti, jog artimiausiu metu Londonas taps pirmuoju iš pasaulio didmiesčių, kur centrinėse prekybinėse gatvėse šaligatviai bus dviejų greičių. Planuojama, kad judriausiose vietose šaligatviai gali būti padalyti į dvi juostas: vienoje, besiribojančioje su parduotuvių vitrinomis, galios lėto judėjimo taisyklė, o kitoje bus galima eiti greitai. Pirmoji šaligatvio dalis būtų skirta pirkėjams, turistams ir tiems, kurie mėgsta vaikščioti neskubėdami, dairydamiesi į vitrinas. Greitoji dalis būtų skirta į darbą skubantiems tarnautojams ir sparčiai žingsniuoti pageidaujantiems praeiviams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Londonas. Čia gyvenantis 27-erių Šonas Robertsas (Sean Roberts) kas rytą nuo sostinės požeminės metro stoties Oksfordo gatve žingsniuoja už keleto kvartalų esančion įstaigon, kurioje jis dirba. Pakeliui jis aplenkia juvelyrinės parduotuvės langus apspitusį didžiulį būrį turistų. Dar už kelių žingsnių jis turi prasilenkti su kuopa statybininkų. Įveikus šią kliūtį, priešaky stoja dar vienas barjeras – pulkas vienuolių-krišnaitų. „Nieko stebėtino, kad šaligatviais vaikštančius žmones dėl to apima įniršis“ – tarsteli Š.Robertsas. Londono pėsčiuosius, susidūrusius su būtinybe paėjėti turistų ordų ir pirmyn-atgal siuvančių paauglių perpildytą Oxford Street gatve, dažnai net apima pykinimas. 600 verslo įmonių susivienijimas New West End Company ketina Oksfordo gatvės apylinkėse šaligatvius padalyti į dvi dalis: pirkėjams, turistams ir šiaip niekur neskubantiems žmonėms skirtus „pirkėjų ruožus“, kurie driektųsi arčiau parduotuvių, ir „greitkelius“ – šaligatvių ruožus, skirtus skubantiems vietos gyventojams ir aplinkinių kvartalų darbuotojams. Šią idėją britai nusižiūrėjo iš praėjusią gegužę pokštavusių Niujorko gyventojų, juokais 5-ąją Aveniu kreida perskyrusių į dvi juostas – „Turistams“ ir „Niujorkiečiams“. „Labai svarbu, kad aplinka būtų patogi tiek čia gyvenantiems ar dirbantiems žmonėms, kurie skuba į darbus ar pietauti, tiek niekur neskubantiems svečiams, besidairantiems po parduotuvių vitrinas ir architektūros objektus, - pabrėžia New West End Company korporacijos prezidentė Dame Judith M. Jonas. – Juk Vestendu kasmet prazuja daugiau kaip po 200 mln. žmonių. Tiesa, reikia pripažinti, kad įdiegti tokią sistemą bus išties didžiulis iššūkis. Kaip tokią minią suvaldyti ir priversti laikytis naujos taisyklės?“ Idėjos iniciatoriai ieško būdų ir šios problemos sprendimui. Visai gali būti, jog pėsčiųjų juostų valdymo problemą Oksfordo gatvėje padės spręsti vadinamos „Raudonosios Kepurės“ – uniformuoti tvarkdariai, kurie jau dabar patruliuoja centrinėse gatvėse, sveikindami atvykėlius ir taktiškai rekomenduodami jiems pasivaikščiojimų kryptis ir maršrutus. Juolab, jog šiai idėjai visai nesipriešintų pačios „Raudonosios Kepurės“. „Nematau jokių problemų prieiti ir pasakyti: „Atleiskite, madam, jums bus lengviau, jei jūs eisite šia šaligatvio puse“ – pareiškė Oksfordo gatvėje patruliuojantis Džefris Adamsas (Jeffrey Adams).

Tačiau yra ir kitokių nuomonių. „Tokia idėja – absurdas, - piktinasi Vestminsterio tarybos pirmininkas Robertas Deividas (Robert Davis). – Tai absoliučiai neįgyvendinama ir nepraktiška. Pėsčiuosius priversti vaikščioti „greita“ ir „lėta“ juostomis? Tai nesąmonė.“

Tačiau New West End Company grupė pėstiesiems spausdina specialius žemėlapius – po 80 tūkst. per metus. Tad atsiranda erdvės kitokiam sprendimui - virtualioms skiriamosioms linijoms, kurios būtų pažymėtos tuose žemėlapiuose.

Idėjai pėsčiųjų zonas skaidyti į juostas yra linkę pritarti Oksfordo gatvėje gyvenantys ar dirbantys žmonės. „Iš šitos minios išeini kaip reikiant apsibraižęs – tiek fiziškai, tiek psichologiškai“ - teigia vienos iš Oksfordo gatvėje esančių įmonių direktorius. „Jei tau reikia kur nors paėjėti, būk pasiruošęs nerti į tikrą košmarą“ – direktoriui antrina dvidešimtmetis dizaineris.

Tačiau toli gražu ne visiems pėstiesiems tokia idėja priimtina. „Kodėl žmones būtinai reikia skirstyti? – piktinasi iš Paryžiaus vienai dienai į Londoną atvykusi 33 m. Dalila Boulalam, paskui save tempianti nemažą lagaminą. – Mes - ne automobiliai!“

Pėsčiųjų juostos Londone būtų vienas pirmųjų mėginimų pasaulyje skirstyti pėsčiuosius pagal jų judėjimo greitį. Kituose didmiesčiuose pėsčiųjų pertekliaus problema sprendžiama masiškai lankomose vietose visai dienai ar daliai dienos uždraudžiant transporto eismą. Tokia tvarka yra Niujorko Brodvėjuje ir Times Square aikštėje, Burbono gatvėje (Bourbon Street) Naujajame Orleane.

2008 m. duomenimis, Londoną aplankė 15 mln. turistų – tais metais Londonas buvo turistų labiausiai lankomas miestas pasaulyje. Antras po Londono sąraše – Niujorkas su 11 mln. turistų per metus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (10)