Dažna laiko juostų kaita blogina atmintį  (3)

Mokslininkai nustatė, kad laiko juostų kaita sukelia ilgalaikius pokyčius smegenyse, todėl daug keliaujantys žmonės gali jaustis pavargę ir būti užmaršūs net mėnesį po grįžimo į įprastą ritmą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Panašūs smegenų veiklos sutrikimai gali pasireikšti dirbantiems naktinėse ir dieninėse pamainose bei nepastoviu grafiku, teigiama tyrime, kurio metu pirmą kartą buvo bandoma nustatyti, kokį poveikį tokie gyvensenos pokyčiai turi smegenims.

„Nesvarbu, ar esate skrydžių palydovas, medicinos rezidentas ar besikeičiančiu grafiku dirbantis darbininkas, pasikartojantis paros ritmo suardymas greičiausiai turės ilgalaikį poveikį kognityviniam elgesiui ir funkcijai“, – teigia psichologas Lance`as Kriegsfeldas iš Kalifornijos universiteto.

Mokslininkai tyrė žiurkėnų pateles, kurių 6 valandų dienotvarkę keitė du kartus į savaitę. Eksperimentas truko mėnesį. 6 val. – būtent tiek laiko trunka skrydis iš Paryžiaus į Niujorką. Kaip ir tikėtasi, žiurkėnams buvo sunkiau atlikti paprastas užduotis. Stebėtina, kad šios problemos pasireikšdavo dar mėnesį po to, kai žiurkėnai sugrįždavo prie normalios dienotvarkės.

Mokslininkai teigia sugebėję atsekti neuronų pokyčius hipokampe smegenų dalyje, atsakingoje už ilgalaikę atmintį. „Palyginus su kontroline grupe, eksperimente dalyvavusių žiurkėnų hipokampe po mėnesio buvo per pusę mažiau naujų neuronų“, – teigiama tyrime, pubikuotame žurnale „PLOS One“.

Tyrimui naudoti žiurkėnai, mat jie turi labai tikslų dienos ritmą, kurio varomoji jėga – 24 val. vidinis laikrodis.

Studentės Erin Gibson teigimu, kiti tyrimai atskleidė, kad kiti žmonės, kurių paros ritmas nuolat trikdomas, skundžiasi pablogėjusia atmintimi ir sunkumais mokantis. Šie tyrimai gali turėti įtakos pamainose dirbantiems ar nuolat didelius nuotolius keliaujantiems žmonėms. Jau nustatyta, kad jie dažniau skundžiasi „pablogėjusia reakcija, dažniau serga diabetu, širdies ligomis, hipertenzija ir vėžiu“.

Norint neutralizuoti neigiamą poveikį, L. Kriegsfieldas pataria po kiekvieno vienos valandos laiko juostos pokyčio skirti dieną poilsiui. Dirbantieji naktimis turėtų miegoti tamsiose ir ramiose patalpose ir taip padėti kūnui prisitaikyti prie pasikeitusios dienotvarkės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)