Aivaras Bagdonas. Nauja atominė jėgainė Lietuvoje: utopija ar realus projektas?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Zergas 2011-01-24 14:25
veikiancia elektrine kvailiai uzdare,o dabar galvoja nauja statyti..tik is kur pas ubagus tokios lesos?o ir apie elektros savikaina visiskas stilis,matyt ji ant tiek didele kad bijoma ivardinti garsiai kad nesukelt bandos pasipiktinimo.ir labai itartinai atrodo tyla apie elektros paklausos analize,kiek tarkim Twh Lietuvai reikes po 10 ar 20 metu.skaiciu nera,vien tik tusti lozungai apie nepriklausomybe skirti konservu beretems
Separatistas 2011-01-24 14:41
kol pastatysim tą atominę elektrinę, pasaulyje jau atsiras sintezės reaktoriai...
kionig 2011-01-24 14:53
Ot ir ne. Cia nebent kol laboratorijoje prades veikti, o iki masines gamybos toli... netgi labai. Skaiciau panasu straipsni Mokslas ir gyvenimas zurnale lyg ar apsimoka mum ta AE, viskas buvo gerai paaiskinta, beveik panasiai kaip cia.
Zergas 2011-01-24 15:27
to kionig o skaiciai buvo kokia butu 1kWh savikaina?nes be to skaiciuko neverta nei kalbeti toliau.
kionig 2011-01-24 15:34
Net ir jei siaip ne taip pastacius AE, elektros prognozuojama kaina butu apie 50 ct didesne, na cia grubus spejimas. P.S O isvada tokia, kad tikrai siuo metu pradeti statyti mums neapsimoka, nors ir kaip noretume pabegti nuo rusu priklausomybes. EDIT: http://ausis.gf.vu.lt/mg/nr/2010/mg2010-07.pdf 3 psl. Labai issamiai ir rimtai parasyta.
kionig 2011-01-24 15:57
Tai nuo siandienines kainos. Plius dar visokie mokesciai tinklams, tai kaina gautusi >~1lt uz kWh. Bet nebus pastatyta AE.
Zergas 2011-01-24 16:05
su tokia brangia elektra is Lietuvos liktu tik dykyne.o seip tas AE projektas man panasus i didele afera kurioje rankas pasisildytu labai nemaza dalis veikeju sedinciu valdzioje ir skirstanciu valdiskus pinigelius.
kionig 2011-01-24 16:13
Tai zinoma, kas daugiausiai investuos, tas ir nores gauti savo dali. Kiti siaip prisiplakeliai irgi listu i ta sfera. Apskritai energetika ir yra didziausias pasipelnymo saltinis. O tinklai yra vienintele pasaulyje monopolija. P.S buvo uzvesta tema apie jungti su svedais, tai lyg ir sitie dalykai juda i prieki. Tai, savaime aisku, kad statyti AE butu didelis nuostolis mum kaip vartotojam taip pat ir investuotojam. Gi Lietuva tikrai neisnaudos planuojamos AE visu energijos poreikiu.
fugslidy 2011-01-24 17:02
Nu tai mums iki nuosavos atominės irgi toli, net labai toli
kionig 2011-01-24 17:14
Tai savaime aisku, kad mes ubagai neissimokesime uz ta AE. ITER ruosiamasi paleisti dar tik 2018, jei neklystu. Musu AE pastatymas kaip minimum uztruktu apie 10 metu, o gal ir greiciau tik priklausomai nuo ekonominio augimo. Kai pasoneje konkurencija dideja, tai ko gero tas projektas ir bus numarintas. Juk dar ir, be to, mes esame isipareigoje ES savo energetikos ukyje gaminti 21% el. energijos is atsinaujinanciu saltiniu.
mobilunkas 2011-01-24 18:40
po seimo rinkimu 2012 suprasim ka verta daryt ka ne. pries rinkimus visada daug buna nerealiu ideju, garantuoju kad po seimo rinkimu nieks VAE nestatys, nes vargiai beuzdirbsim tiek kad palukanas susimoket uz paimtas paskolas. suprasciau jei valstybe butu pliuse, o ne skolose, nematant ju galo. va estai gal ir galetu pastatytAE. beto jei turedami atomine nepanaudojom visu jos pajegumu savo valstybei tai kam dar 1 tokia nasta sau uzsikraut?
Strong_Bad 2011-01-24 20:26
Taip, tikri nepriklousomieciai butume, nebereiktu mum rusisku duju, virykles visur elektrines, silumos tiekejai vandeni ir siluma gamintu virduliu pagalba, smarkiai isaugtu nauju hibridiniu automobiliu paklausa (vietoj "benzina-dujos" atsirastu "benzinas - elektra". Zodziu rojus!. As isvis nenuprantu, kam tokie straipsniai isvis paleidziami i laisve, gi beprasmiskas pilstymas is tuscio i kiaura nepasakant nieko konkretaus su vieninteliu argumentu "energetine nepriklausomybe nuo rusijos". Matem jau kaip jie nepriklausomai "mazeikiu nafta" pardave, tikrai dabar nera rusijosnuosavybe, oi ne. Pasistate AE kura pirksim is rusijos, atliekas vesim i rusija, bet apie tai kazkodel nutyli. Jeigu per tiek laiko nesugebejo net pamatu ispilt dabartines AE atlieku saugojimui, kur didziule dali finansuoja ES, tai nereik but ziniuoniu, kad suprast, jog visa energetikos politika su savo lozungais ne kas kita, kaip tauzijancio suns - vienas garsas. Beja, vis pamirstam apie isipareigojima ES pagamint (pamirsau procenta) x procenta energijos is atsinaujinanciu saltiniu. Kadangi progresas sioje srityje labai letai vyksta, tai AE uzdarymas buvo netgi kaip issigelbejimas nuledes MW kartele is atsinaujinanciu saltiniu. Duju visada reikejo ir reikes, ir tai visiskai nesusije su AE, o kas susije su AE, tai sita visa puikiausiai galima kompensuot elektros tiltu is svedijos. Eilini karta zaidziamas politinis zaidimas uz kuri saskaita apmoket teks kiekvienam is musu.
Donattello 2011-01-24 20:57
Dėl baltarusijos, kad pasistatys AE tai grynų gryniausia propaganda. Netgi nėra vilčių, kad rusija taip padarys. nėra kaliningrade reikiamos infrastruktūros tam. Absoliučiai Rusijos tikslas tuo klausimu yra Lietuvą laikyti priklausomą nuo jos tiekiamos energijos.
Strong_Bad 2011-01-24 21:51
Gerbiamas lietuvos pilieti, netgi kai turejom IAE, vistiek lietuvos atstovams buvo blogai ir verke krokodilo asarom. Tai turesim ar neturesim AE itakos laimei neturi. Kokios infrastrukturos tu kaliningrade ieskai? Manai sunku kabelius, begius nutiest? Esant perspektyvai ir gyvenvietes pastatomos, ir nereik ieskot kazkur kazkokiu griauciu, kad galetum kazka statyt. Primena automobilio pirkima taikant panaudot uzilikusias senas padangas ar bagazines dangti. Toki projekta visad legviau igyvendint kai nera priristas niekur, tada galima efektyviau parint geografina vieta pagal numatoma rinka siekiant sumazinti energijos nuostolius. Dabar sakysit reik didelio ezero ir jau ignalinoj toki naudojom ir viskas puiku, bet cia labiau, kad zalieji nesisiaustu, nes pabandyk paimt koki kita ezera, tai ziurek stotu piestu, o jei ignalinoj ant to pacio kranto, tai ne necypteltu.
Nerkus 2011-01-24 23:02
as truputi abejoju del baltarusijos AE. Jav dave pritarima, bet pinigu tai turbut neduos, o ir rusai atsisake finansuoti. Ar tik nebus ta elektrine - burbulas. Lietuvoj AE tikrai nereikia, jei pasistatytumem tai butu juokinga kai eksportuosim elektra po 4-5 ct, o patys mokesim beveik lita... manau, kad tiek pinigu kiek moketumem palukanas uz paskola, investavus i vejo jegainiu "sala" juroje, butu daug daugiau naudos. o jei pasistatys baltarusai ir rusai elektrines, tai mes galesim papigiai nusipirkti naktine elektra kruoniui.
siqis 2011-01-25 13:26
Jeigu elektroautomobilių plitimas įgaus pagreitį, tai visos 3 atomkės nepatenkins elektros paklausos....
kionig 2011-01-25 20:57
O kam mum ta atomine ? Kam mum reikalingos atomines atliekos ? Siais laikais ju negali ismesti i griovi ir uzkasti. Turi statyti saugyklas. Dar ir saugoti, stebeti atitinkamai priziureti. Cia taip pat skiriami nemazi pinigai tokiems dalykams. Geriau vistyti saules, vejo ir biokuro gamyba.
DJ_LFS 2011-01-26 03:25
As uz musu nuosava atomine elektrine, galu gale, ateityje automobiliai bus varomi elektra, tai elektros energijos tikrai mum nebus per daug, net galetumem plesti inovacijas elektromobiliu gamyboje ir tai labai atsipirktu, nes turesime atomine salia ir pigios elektros "nors vezimu vezk", o pikti kaimynai su savo benzininem nesamonem gales pavydziai i mus ziureti, kaip mes pigiai vaizinejam, na gal ir svaigstu, bet kad tai butu realybe labai noreciau ir nemanau kad tai neimanoma, tikslas pasiekiamas, reikia maziau kalbeti, daugiau daryti
kionig 2011-01-26 04:10
Matai, tik tau tai taip atrodo. Be taves dar yra keletas milijonu. Kaip manai uz kiek laiko ta ateitis ateis, kai visi vazines su elektromobiliais ? Elektromobilis bus prestizine preke. Del pigios elektros ir "vezimu vezk", tai labai optmistiskai galvoji. Pagalvok per kiek laiko atsiperka AE ? Be to, kaip manai ar vis dar po 10 metu urano atsargos kainuos tiek pat kiek siandien ? Kokie pikti kaimynai ? Kazin kaip bus su dauguma lietuviu, kurie jau siandien ziuri i visus su baltu pavydu. Be to, AE statyme gali dalyvauti ne vien Lietuva, estai lyg ir nori prisideti. Bet tikriausiai vel jie susipes, pasiskyrstidami akcijas. Be to, kitas dalykas. Kaip manai is kur Lietuva gaus visa iranga ? T.y pati reaktoriu. Jo reikes gana ilgai laukti. As tai manau, jog Lietuva tikrai tam nepasiruoshusi. Turime vistyti saules, vejo ir kitas zalias technologijas. Kitaip eilini karta bus machinacijos su ES lesomis, privaciais investuotojais ir kitais kombinatoriais.
Tir4elis 2011-01-26 14:40
N ir kuriems velniams mums ta atominė.. Kuo toliau tuo reikalu domiuosi, tuo labiau stiprėja neigiama nuomonė. Straipsnyje kalbama apie energetinę nepriklausomybę bei galimybę užsidirbt. Ok, bet kaip jau anksčiau ne vienas komentatorius minėjo - o kuras iš kur? Kur dėt atliekas? Sakyčiau gana padori grandinė rišanti prie rusijos. Jei jau taip norisi atominės, kodėl blogas mini atominių elektrinių projektas galintis mažomis jėgainėmis aprūpint didžiuosius miestus? Kita vertus 20 ar 21'ą procentą energijos isipareigojom gamint ekologiškai. Tai ar ne geriau isteigt savo vėjo jėgainių parką, plius firmą kurį visa tai prižiūrėtu bei iš atsivežtinių (o gal net ir dalinai čia pagamintų) dalių rinktu reikalingus generatorius. Klaipėdoje galima su geoterminėmis jėgainėmis neblogai "prasisukt", o kur dar saulės energija. Vieną gamyklėlę jau turim saulės elementams. Gal geriau ją apsimoka išvystyt iki reikiamo lygio, kad nors kiek vietinės rinkos poreikių patenkintu? Galbūt kas nors galėtu rimtesniais argumentais-skaičiavimais pakomentuot, bet tikrai netikiu, kad visa tai ką čia pavardinau būtu brangiau nei viena atominė kurios konkurentai jau dabar yra padarę-daro daugiau nei mes. Kas dėl elektromobilių, žinoma mielas būtu toks variantas, kad jų būtu pas mus dauguma, bet realybėje matosi, kad dabar tampame Europos auto sąvartynu, tai iš kur atsirast reikiamam kiekiui elektromobilių kai jų pačių bei jiems reikiamų baterijų kainos "ikandamos" mažumos mažumai? :|