Nuosmukį išgyvenanti Amerika netenka supervalstybės statuso?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Arns 2011-03-21 15:18
Straipsnis.... Labai neaiškiai suformuluota kas ir kaip. Plius minima daug pavardžių ir jų citatų, bet nepaaiškinama kokias visi jie užima ar užėmė pareigas kai tai pasakė ir t.t. Kitaip sakant sviestas sviestuotas, nors ir bandyta užčiuopti kodėl JAV silpsta, bet vėl, kur įrodymai? Na pirmi sovietai išleido Sputniką, be prie ko JAV nepasitikėjimas savo jėgomis? Kur pagrindžiantys faktai? Naftos krizė 8 dešimtmetį. Vėl, numestas faktas ir prilipdytas teiginys, kuris plačiau neišplėtojamas... Taip kad apart kelių statistinių duomenų, iš straipsnio nesužinojau nieko.
Indigo89 2011-03-21 16:59
Pritariu. O siaip as sakyciau taip pat kaip ir obama siuo klausimu. Amerika turi viska, ko reikia buti stipriausiai valstyvei pasaulyje. Kinija yra atsilikusi per daug kad galetu artimiausiu metu pretenduoti ja aplenkti, nors jos vystymosi tempai ir yra milziniski. Vienas is pagrindiniu dalyku kodel amerika neturetu prarast lyderes statuso yra jos inovaciju rezultatai. Aisku, dabar finansavimas nebera toks didelis, taciau rezultatu daugiausia gaunama amerikoje. Kinija daugiausia kopijavo is amerikos ir kitu valstybiu technologijas, kas mano nuomone yra labai protinga is jos puses, ir tik dabar pradeda sen bei ten patys rodyti iniciatyva. Antra amerika yra didele pagal plota ir turtinga naudingosiomis iskasenomis, kaip ir kinija, todel tai taip pat neleis jai labai nusmukti, bent jau mano nuomone. Galu gale ten industrija isvystyta tikrai ne prastai, nors ir kainu atzvilgiu daug kas permetama i kitas salis, bet tai amzinai nevyks. Kinijos didelis potencialas yra del didelio gyventoju kiekio, bet jiems dar reikia nueiti ilga kelia kol jis bus pradetas naudoti bent puse tiek efektyviai, kaip amerikoje. Manau kad amerikos, kaip ir japonijos menkinimas del uzklupusiu nuosmukiu yra perdetas.
unytas 2011-03-21 18:12
gal biski kaskas blogau ir ir iskart nuosmukis. vien kiek jie turi geru istekliu ,iskasenu ir t.t jei niekad nebus kaskoks nuosmokis ir dar nesimato gal nebe toke populeri koki versla kurti imgrantams bet jei viskas okey tik kad pergyvena
Ramūnas 2011-03-21 18:56
Dabar vytis kitus yra lengviau nei tai buvo anksčiau. Technologijos daro savo, tik reikę investuot į naujausius išradimus ir tu jau beveik turi pranašumą prieš konkurentus. Dar dešimtmetis ir kinai nulėks į prieki o Amerika taip ir paliks stovėt vietoj su savo nuolatiniais karais.
Blitzkrieg 2011-03-21 19:10
O i koki dar prieki? Kas is tos Kinijos, kai viduj ten visiskas kaimas, kiek zmoniu badauja, kiek kaimieciu per diena nei dolerio neuzdirba? Kinija tai ne vien Sanchajus.
Analog 2011-03-21 19:27
Pastebėjau, būna tokių žmonių, kurie vadovaujasi bandos instinktu, o gal net ne bandos, o pesimizmo instinktu. Tai kosminių šiukšlių temoj šnekėjai, kad nesamonė ten jas šaudyt, poto Japonijos elektrinei prognozavai DIDIJĮ sprogimą (nors atominės elektrinės nesprogsta, kaip atominės bombos), dabar čia apie tuos karus šnekėt pradėjai ir kiniečiam neregėtą sėkmę pranašaut ėmei Kurgi ne, amerikonai investuodami daugiausia pinigų pasaulyje į aukštąsias technologijas atsiliks nuo kopijuotojos kinijos.
Ramūnas 2011-03-21 19:47
Todėl kinai dar ilgai negresia stagnacija ir nenutuks tiek kie JAV
Analog 2011-03-21 19:49
Pabadauk tu ir tada apie stagnaciją kažkokią kalbėk
Pasalietis 2011-03-21 19:51
Pagal Inovacijas pirmauja Pietų Korėja ir Japonija. Kaip Korėja vystėsi, nežinau, bet Japonija, taip kopijavo, kad kai Amerikiečiai padovanojo žaislinį tikro garvežio modelį, tai Japonijoje po poros mėnesių, jau tikras važiavo lygiai toks pat. Kinijos nenuvertink. Statistiškai jie blogiau gyvena. Bet nuvažiuok į bet kokį didmiestį (išskyrus tokius, kaip Honkongas) ir ten vidutinis kinas uždirbs daugiau nei vidutinis lietuvis, jo pragyvenimo minimumas bus mažesnis nei lietuvio, turės geresnes sąlygas į sveikatos apsaugą ir etc. Kad Kinija aplenks JAV neabejojama, abejojama tik dėl "kada"
Arns 2011-03-21 19:54
O aš paklausiu, kokia viena priežasčių yra jog JAV laikoma viena didžiausių ekonomikų? Ne gamyba, o būtent vartojimas tą duoda. Ir JAV kasmet vis mažiau gamina, kai Kinija vis daugiau. Ir ji turi kur plėstis, tai jos vidaus rinka. Kai galų gale kinai pajungs savo vidaus ekonomiką, ji superekonomika bus garantuotai. Tik klausimas kaip greitai pavyks pajungti tą variklį ir ar bejungiant jo neužtrumpins(neramumai viduje belaukiant geresnio gyvenimo, ilgą laiką taikyta vieno vaiko politika ir pan).
Ramūnas 2011-03-21 19:56
Badavimas nėra blogai tik reikia turėt saiką. Kaimas tam ir yra skirtas kad nebadaut bet jeigu esi tinginys tai geriau mieste prie konteinerių stovėt.
Ramūnas 2011-03-21 20:13
Tame ir šaknys kad sukurt kažką naujo kainuoja brangiau nei nukopijuot todėl kinai sutaupytas skiria infrastruktūrai plėsti. Kol jie turės ką kopijuot tol investuos į miestų augimą ir taip pritrauks vis didesni kieki žmonių taip naikindami skurdą, kol galiausia kaime liks keli procentai gyventojų. Tada Amerika bus senai jau pamiršta.
unytas 2011-03-21 20:54
kol tai atsiktiks amerika vel bus atsiplesus ir gana cia gint kinija ar amerika gerau savo lietuva pasirupint
kionig 2011-03-21 21:01
Tai vat ir rūpinasi, bandoma vis dar lygiuotis į amerikę..
Ramūnas 2011-03-21 21:32
unytas; Mes Lietuviai pripratę jog mumis pasirūpintų, palinksmintų todėl renkame šaumenus, ir juokiamės iš estu kad jie lėti.
Tas_pac 2011-03-21 22:52
Tai kad jie labai daug išleidžia savo "gynybai" išlaikydami milžinišką armiją ir švaistydami pinigus ant gal jau šimtų bazių aplink pasaulį. Būti pasaulio policija kainuoja.
kiesza 2011-03-21 23:14
Zinoma, kad ne velnio jie nepajegs atsitiesti! Nes manau atsibos pasauliui taikstytis su tuo, kad kiekvienas is musu turi dirbti tam, kad islaikytume JAV piliecius, kariuomene, ir galybe ju islaptintu projektu, tokia milziniska skola tikrai negali egzistuoti ir tai nenormalu, manau per ateinancius desimtmecius JAV bankrotuos, jai bus nurasytos skolos ir jis bus Kinu marionete
Ramūnas 2011-03-21 23:14
Obama bando atidirbt už nobelio taikos premija. Todėl Policininkas nebeilgai bus turtingiausias.
faktas 2011-03-22 00:37
Na jau... Kiek metų jūs girdite apie Kiniją kaip atsigaunančią valstybę? Maksimaliai dvejus. Dvejus metus! Per tą laiką ši valstybė pasiekė pačias aukščiausias kilimo tendencijas. Deja, dauguma lietuvių niekada nesuprato ir nesupras, kad tendencija yra svarbiau už poziciją. Kinai skursta, badauja ir bla bla bla... Bet vidutinio kino mityboje yra mažesnė riebalų dalis, lyginant su JAV gyventojais, plius kinai rečiau serga genetinėmis ligomis, įskaitant vėžį ir gyvenimo trukmė ilgesnė. Taip pat svarbu suprasti, kad nuo paskutinės krizės pradžios Kinija masiškai kaupia kapitalą. Galvojat šiaip iš neturėjimo, kur kišti pinigus? Dėl mokslo vertės... Juokingi man tie, kurie Nobelio premijų, patentų ir pan. skaičių laiko kažkuo vertingu pasaulinei galiai. Man teko dalyvauti susitikime su suome, kuri kasmet uždirba milijonus gryno pelno. Jos biznio struktūra tokia - genetiniai produktai, kuriuos išranda ir gamina JAV mokslininkai. Jie dirba jos kompanijai. Ir visa produkcija parduodama JAV bei Europoj, o pinigai plaukia į Suomiją. Taigi šalies mokslas gali būti puikus pelno įrankis kitai šaliai. Beje, turiu draugę, kuri dirba Norvegijoj medicinos srity. Ji sako, kad paskutiniu metu medikai masiškai sprunka iš JAV į Norvegiją. Gal ne iš gero gyvenimo...? Ir šiaip turiu pažįstamą mokslininką, JAV vadovaujantį biotechnologijų institutui. Anot jo, kuo toliau, tuo sunkiau JAV mokslui. Vertinant JAV baigusius studentus kasmet vis labiau mažėja pagal specialybę įsidarbinančių procentas, auga nedarbo laiko po studijų baigimo trukmė ir bendras išvis neįsidarbinusių specialistų skaičius. Iš giminaičio žinau ir kokia JAV statybų tendencija. Prieš 10 metų buvo neįmanoma bankrutuoti su statybų firma. Dabar vis daugiau užsidaro, auga konkurencija, krenta projektų kainos. Jokiu būdu nesakau, kad JAV žlugs, bet tendencija yra tikrai labai liūdna.
enternald 2011-03-22 11:19
Dėl mažesnio riebalų skaičiuaus nesutikčiau. Kinijoje vaikų antsvoris miestuose auga daug greičiau nei kokioje JAV: http://en.wikipedia.org/wiki/Obesity_in_China Ten tai svarbi problema ir ji egzistuoja. Kinijos senstanti visuomenė vartoja tradicinę mediciną todėl brakonieriams atsirado svarbus klientas. Praktiškai visi afrikos raganosių ragai ir keliauja į Kiniją. Ši medicina bevertė. Praktiškai įvyks SSRS scenarijus: Vidiniuose regionuose (SSRS atveju Centrinėje Azijoje), kur medicinos padėtis tragiška išaugs gimstamumas ir iš ilgaamžiškumas kris ,o kūdikių mirtingumas kils dėl ligoninių infrastruktūros trūkumų. Be to dėl amžiaus Vikipedija sako atvirkščiai: http://en.wikipedia.org/wiki/Demographi ... y_at_birth http://en.wikipedia.org/wiki/Demographi ... y_at_birth