Kinijos „miestas-vaiduoklis“: čia turėjo gyventi 1 mln. žmonių, bet jis stovi apleistas

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

T 2011-06-01 14:22
Manau jei rinkos ekonomikoje kas nepasiseka, tai neatsiranda pirkėjų, jei planinėje ekonomikoje kas nepasiseka, tai prapuola prekės. Rinkos ekonomika smogia greičiau, bet ne taip smarkiai kaip planinė ekonomika. Manau vos tik pastatomas namas jį stengiamasi kuo greičiau parduoti, na galima pastatyti kvartalą ar kelis ir nesulaukti pirkėjų, bet belaukiant pirkėjų pastatyti milijoninį miestą, jau čia per daug.
immortallt 2011-06-01 14:56
Pala pala! Planine ekonomika kaip smoge Sovietu sajungai ? Kiek musu sukuriamas BVP pasikeite per planines ekonomikos laika ? Gi ne kiek! Ir sovietu sajunga griuvo, kai nebebuvo beveik ko valgyt.
nulis0 2011-06-01 15:48
keista kažkaip. Tuos butus gi ir šildyt žiemą reikia ir prižiurėti kažkiek. Parduotų už savikainą +10% ir tik išloštų iš to... Bet ne, tikisi, laukia kažko..
immortallt 2011-06-01 16:10
nulis0, jei butas negyvanamas, tai ziema gali buti ir nesildomas - dregme nesikaups, jei namas gerai pastatytas. O seip aisku idomiai jie cia
TLas 2011-06-01 16:47
na siaip tai ir pas.mus kazkas panasaus vyksta. tik kad ne visas miestas bet koks pastatas. geroj vietoj. bet stovi apleistas. nieks nevyksta... atrodytu kodel. bet spekulentas laiko nupirkes tikisi islaukti kol kaina pakils kad pardaves uzkaltu pakankamai. beda tame kad daznai nekilnojama turta nuperka ne kazkas kas turi vizija is jo kazka padaryt. naudot. bet kazkas kas nori paspekuliout ir viskas.
T 2011-06-01 18:38
Žlungant TSRS ekonomikai perkamoji galia sumažėjo per pusę. Per tuos kelis metus Lietuvoje greičiausiai nebuvo pastatytas nei vienas daugiabutis. Paskutiniais TSRS klestėjimo metais Vilniuje buvo statoma po 6000 butų per metus, lygiai tiek pat kaip prieš sunkmetį.
immortallt 2011-06-01 20:57
Wow, butai yra tikras turtas! Prisistatom gal kiekvienas po daugiabuti ir busime turtingi bei laimingi iki ausu. Ka as turejau omeny, tai iki okupacijos LT ekonomika lygiavosi i Vokietijos, po okupacijos, lygiavomes, tai yra jau nebesilygiavome... (kazkada buvau uzmates statistika) ir ivertinus infliacija, BVP liko toks pat.
nulis0 2011-06-01 21:33
Į Vokietiją mes tikrai nesilygiavome, gal BVP per capita dar dar... Šiaip labai panašu buvo į Suomiją ir Daniją. Na, bet matan kas gavosi Lietuvoj kur buvo rusas ir kas gavosi Danijoj ir Suomijoj, manau net abejonių nekelia kas būtų buvę geriau
Sarunas 2011-06-01 21:56
Pamiršti pastebėt, kad skandinavijos šalys tarpusavy viena kitą palaiko... Pvz per krizę Estiją ištempė tik Suomija su savo importu, kitaip ta pati Estija sėdėtų panašiai kaip Lietuva. Mano buvusios darbovietės akcininkas - norvegas. Sakė kad, norvegai, sėdėjo tokioj pačioj situacijoj kaip Lietuva dabar iki tol kol neatrado pas save naftos. Taip, kad lygint nesulyginamų dalykų negalima...
Skeleton 2011-06-01 21:57
Įtariu, problema yra būtent tame, kad net už savikainą mažai kas gali nupirkti. Kitas klausimas, tai VIETA. Pavyzdžiui Lietuvoje kokioje Naujojoje Akmenėje net už gerą namą mažai gausi, jei iš viso parduosi. Kinijos ekonomika išaugo labai greitai, bet eiliniai kinai neturi jokios patirties dėl pinigų tvarkymo, investicijų ir burbulų.
Arns 2011-06-01 22:53
immortallt 2011-06-01 23:01
Nu taip lyginkime ekonomikas apimtimi. Tai gal Monaka palyginkime su Kinija ? Arns, nu ir kas is tu kolukiu, jei bendras produktyvumas krito ? O del pramones isvystymo, viskam buvo savas laikas. Beje Vokietija beveik sulyginta gi buvo po antro pasaulinio. Neliko nei tos pramones, nei derliaus. O Norvegija, tai kita situacija, be naftos realiai tik zuvies turi. Jie net zemes ukiu negali normaliai uzsiiminet. Tuo tarpu Svedija be naftos issiverte. Faktas, kad komunizmas neatnese nieko gero. Pati ideologija man patinka, bet jinai nepritaikoma zmonems, nes pats zmogus baisiai netobulas. Skruzdes ar bites, va ten tikras komunizmas ir jis puikiai veikia, nes kiekvienas individas pasiaukos del bendrijos.
Arns 2011-06-01 23:15
Agrarinis ūkis ir industrializacija tau tik ekonomikos apimtys? Taigi čia skirtingos ūkio šakos! Agrarinė ekonomika paremta tuo kas išauginama ir parduodama, industrinė ekonomika, kai pagaminama didelėse gamyklose(nebe amatinis darbas) ir teikiamos paslaugos. Taigi, ne šalies dydis nusako kokią ūkio ekonomiką buvo XX a. galima rinktis. Sakysi nėra resursų Lietuvoje? Pasaulyje daug valstybių kurios gamina ir parduoda produkciją, o perkasi užsienyje žaliavas: Japonija, P. Korėja... Grįžtant prie po II pasaulinio karo Vokietijos, tai norėčiau priminti jog veikė Maršalo planas, ir per kelis metus į VFR investuota keli milijardai dolerių(kas tuomet buvo ne tokia jau ir maža suma). Tie patys skandinavai, menkai nukentėję nuo karo, nes jų teritorijoje dideli kariniai veiksmai nevyko, gavo taip pat solidžias investicijas...
Talkatif 2011-06-02 01:48
Negi pamiršot kokioj sistemoj gyvenom ir kaip realiai viskas vyko? Ir kokiais mastai tai vyko. Kas valdiška, - tas visų, todėl tai reikia vogt ir nešt namo. Atėjo europiniai pinigai. Ką darom? Kombinuojamės ir tempiam namo. Dačiai bus. Gerai, susikombinavom. Ką tada darom? Investuojam kur nors? Ne! Sovietinėj sistemoj jokio privataus verslo, o spekuliantai tautos priešai. Todėl viską sukišam į daiktus, būstus ir dačias. Va jums ir sovietinė ekonomika. O kinai mėgsta investuoti Bet pasirodo investavimas irgi proto ribas turi O ką? Negi gaila gerai investicijai kai pinigai valdiški? Užsimanei - sau rūmus prie katedros pokšt, pats keberiokšt, o visi kiti tegul užsi**sa su pasekmėm.
Vytax 2011-06-02 11:57
Sovietai mokėjo puikiai naudotis statistika kaip didele melo forma. O šiaip tai vienur su buldozeriais griovė (melioracija vadinosi) žmonių puikiai įrengtas sodybas, kitur iš pigiausių medžiagų paskubomis krėtė daugiabučius. Manot žmonės nuo to labai patenkinti buvo? Nė velnio. Su technika vėlgi tas pats būdavo. Pvz.: Į kolūkius jos priveždavo visą galybę, bet dažniausiai tik maža dalis jos būdavo naudojama, nes kita būdavo netinkama naudoti. Ir šiaip pvz.: tarp vakarietiškos ir sovietinės Ž.Ū. technikos buvo daugiau nei 30 metų atsilikimas. Faktas vienas. Lietuva tuo metu buvo vakarų Europos lygio šalis. O sovietų sąjungoje mes atsilikome nuo viso pasaulio.
Arns 2011-06-02 12:52
Vytax, tavo palyginimai šiaip yra, ... keistoki. Vėl gi teiginiai iš oro. Kaip tik pats puikiai žinau jog kolūkiuose technikos būdavo daug, ir neretai nurašydavo visai geras transporto priemones vien todėl, kad pavyko prasimušti ir dar naujesnės atsiųsdavo. Dėl jos tikimo darbui, ji tikdavo, tik kitais metais būdavo problemos, jei tarkime kombainu pasinaudojo, neišvalė ir paliko lauke per žiemą iki kitos pjūties. Tas pats ir su kita technika,iš daugelio atsiminimų žinau, kad gerai prižiūrinčio sau priskirtą techniką, didelių nusiskundimu ja nebūdavo. Kas dėl techninio atsilikimo, iš dalies taip, ypač aparimo ir šieno pjovimo technikoje tas buvo labai jaučiama. Kitur, sunku pasakyti. Negi tiki pas mus vežama užsieninė sena technika išsilaikė iki šių dienų nes buvo bloga, arba mistiškai gaminta tik gera? ne, tai atranka, geriausia būdavo gaminama toliau, blogesnės gamyba nutraukiama. Ir jei tu matai atvežtinę 30 metų senumo vokišką techniką, tai nereiškia kad prieš 30 metų visi vokiečiai tokią ir naudojo...
Talkatif 2011-06-02 13:10
Juokingai atrodote geresnio gyvenimo ieškodami lygindami pramonę dabar su pramone tarpukariu. Kodėl nelyginate šių laikų su Romos imperijų laikotarpiais? Lyginkite to laikmečio valstybes, o ne laikmečius. Jei ne sovietai ir jų juodi darbai, mano prosenelis nebūtų jokio būsto gavęs ir būtų nustipęs fabrike dirbdamas darbininku toje taip romantizuotoj Smetonso Lietuvoje. Išsilavinimas tada buvo pasiekiamas tik turtingiems arba bažnyčios klapčiukams. Ir galų gale nuo kada pramonės lygis atspindi žmonių gyvenimo lygį? Kinijos pramonė tokia galinga, o didžioji dalis žmonių ištisai aria galvos nepakeldami. Gyvenimu mėgaujasi ten tik vienetai. Buvo kažkada vykdyta pagyvenusių britų apklausa. Dauguma jų atsakė, kad labiausiai gailisi, kad jaunystėj normaliai nepagyveno, o sveikatą padėjo darbams. Jei neklystu berods Kenedis yra pasakęs kažkaip panašiai - BVP pamatuoja viską išskyrus tai dėl ko verta gyventi.
Dziao 2011-06-02 22:28
O kas cia tokio viskas normaliai. Ir juokingas labai tas zurnaliuga, dydmiestis dydmiestis, ten kaimas skaitosi su 1mln gyventoju. O su 1500 tai yra vienkiemis. Ir pagal kinieciu mastus, tai tas pats kas pas mus kvartala statytu 2000'ciams gyventoju. Ir tokiu vienas kitas proektas lietuvoj buvo, taip kad nieko ypatingo Nepamirskit ju yra 1,5mlrd
Analog 2011-06-02 23:21
Arnai nemeluok, savanoriams žemės nežadėjo.
Arns 2011-06-03 09:20