Studentas mintinai išvardijo 8 tūkst. skaitmenų seką ir pateko į rekordų knygą (Video)  (7)

20-metis Čiuvašijos sostinės Čeboksarų (Rusija) studentas Stanislavas Matvejevas, kurį draugai nepiktai vadina „žmogumi-kompiuteriu“, neseniai išgarsėjo, pakliuvęs į šalies rekordų knygą. Vaikinas mintinai išvardijo 8332 skaičiaus π skaitmenis po kablelio. Skaitmenų vardijimo procedūra užtruko ilgiau kaip keturias valandas, o šokiruoti vertinimo komisijos nariai vėliau juokavo, jog tiek laiko trukęs skaitmenų sutikrinimo procesas jiems būtinai sapnuosis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

S. Matvejevo atmintis – fenomenali ir pavydėtina. Informaciją, kurią kiti kaltų ištisas valandas, vaikinas įsimena per keletą minučių. Jokių sunkumų vaikinui nėra įsiminti visų draugų telefonų numerius. „Ir tai – jokia fantastika, – kuklinasi fenomenalios atminties savininkas. – Skaičių ir viešų kalbų įsiminimo strategijos buvo kuriamos nuo Antikos laikų. Prisiminkite Senovės Romos oratorių Ciceroną.“ Stanislavas naudoja įvairias įsiminimo technikas. Yra susikūręs ir keletą asmeninių įsiminimo metodų. „Įsiminti skaičius – ne sunkiau nei mintinai mokytis eilėraščius, – atvirauja S. Matvejevas. – Žinoma, jei tik kiekvienam skaičiui priskiri tam tikrą vizualinį pavidalą. Pavyzdžiui, nulis – riestainis arba kiaušinis, aštuonetas – sniego senis arba lėlytė-linguolytė. Geriausia pasirinkti tą vaizdinį, kuris mintyse iškyla pirmiausiai.“ Skaičius π – vienas mįslingiausių ir ilgiausių skaičių matematikoje. Pasitelkę kompiuterius, mokslininkai kol kas užfiksavo 200 mlrd. skaičiaus π skaitmenų po kablelio, tačiau tai – dar ne pabaiga. Ilgiausio įsiminto skaičiaus rekordas iki tol priklausė 2005 m. šešis tūkstančius skaitmenų įsiminusiam Rusijos gyventojui. Naujajam rekordui čiuvašas ruošėsi tris mėnesius. Beje, namie vaikinas sugebėjo prisiminti 10 tūkst. skaitmenų. Stojus prieš komisiją, suėmė jaudulys, tad atgaminta skaičių seka išėjo trumpesnė nei treniruočių metu.

„Komisijos nariai buvo šokiruoti, – prisimena fenomenalios atminties savininkas. – Ir tik po išbandymo jie jau juokavo, jog žino, kas artimiausiu metu jiems sapnuosis. Ko gero, tos keturios valandos, praleistos tikrinant mano vardytus skaitmenis.“

Bičiuliai bei bendramoksliai ir anksčiau Stanislavą vargindavo klausimais, kaip jam taip pavyksta. Tapus Rusijos rekordininku, panašių dalykų klausinėti ėmė ir nepažįstami žmonės. Todėl jaunuolis nusprendė sukurti internetinį puslapį „Įsimink viską“ (zapomnivse.ru) ir ten pasidalinti įsiminimo paslaptimis. Nieko stebėtino, jog Rusijoje ir kitose valstybėse netruko atsirasti S. Matvejevo pasekėjų.

„Daugelis manimi netiki ir tikrina, kitiems įdomu, kaip viskas atliekama, – pasakoja 20-metis studentas, kuris, kaip jis pats tvirtina, pirmą skaičių kombinaciją įsiminė ir atgamino būdamas penkerių.

„Stasas labai dažnai su mama eidavo į turgų – ten ir išmoko skaičiuoti, – išdavė jo brolis Dmitrijus Matvejevas.

Tačiau atminties rekordininkas tvirtina, jog rekordų jis nesivaiko: „Man svarbiausia – įrodyti, jog žmogaus atminties galimybės yra neišsemiamos.“

Vaizdo siužetą galite pasižiūrėti spustelėję šią nuorodą.

Parengė Saulius Žukauskas
sauliuszukauskas01@gmail.com

(1)
(0)
(1)

Komentarai (7)