V. Van Goghas nenusižudė, tvirtina naujos menininko biografijos autoriai  (1)

Tapytojas Vincentas Van Goghas nenusižudė, tvirtina naujos menininko biografijos „V.Gogh: The Life“ („V. Van Goghas: gyvenimas“) autoriai, skelbia BBC. Stevenas Naifehas ir Gregory White‘as Smithas teigia, jog, priešingai populiariam įsitikinimui, menininką greičiausiai netyčia nušovė du paaugliai, kuriuos dailininkas pažinojo. Esą jaunuolių turėtas ginklas buvo „sugedęs“. Nyderlandų menininkas mirė Prancūzijoje, 1890 metais, eidamas 38-uosius metus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Menininko biografijos autoriai tokią išvadą dėl dailininko mirties priežasties padarė po 10 metų trukusių tyrinėjimų. Jiems talkino daugiau nei 20 vertėjų ir įvairių sričių ekspertų.

Autoriai tvirtina, jog, tarp analizuotų dokumentų, sudariusių tyrimo duomenų bazę, buvo ir anksčiau niekada neverstų tapytojo rašytų laiškų.

V. Van Goghas mirties dieną lankėsi „Auberge Ravoux“ užeigoje, iš kur ėjo į vietos kviečių laukus tapyti. Ilgai manyta, kad menininkas tame lauke šovė į save, tuomet sugebėjo grįžti į užeigą, kur nuo patirto sužalojimo ir mirė.

Knygos autorius S. Naifehas pareiškė, jog „visiems labai aišku, jog jis tikrai nėjo į kviečių lauką su intencija nusišauti“.

„Jį pažinoję žmonės sakė, jog jį netyčia pašovė du jaunuoliai, bet jis nusprendė juos apsaugoti ir visą kaltę prisiėmė sau“, – rašoma knygoje.

Rašytojas tvirtina, kad tokią versiją dar ketvirtame dešimtmetyje užrašė dailininko mirties vietoje lankęsis meno istorikas Johnas Rewaldas, esą vėliau paaiškėjo ir daugiau V. Van Gogho mirties aplinkybių.

Taip pat buvo nustatyta, kad kulka į V. Van Gogho pilvo ertmę pateko įstrižu kampu – jeigu tai būtų buvusi savižudybė, kulka būtų buvusi paleista tiesiai.

„Tie jaunuoliai, kurių vienas buvo persirengęs kaubojumi ir turėjo sugedusį ginklą, su kuriuo žaidė, tuo laiku su menininku buvo susitarę eiti išgerti. Taigi, turime porą paauglių, žaidusių sugedusiu ginklu, turime jaunuolį, įsijautusi į kaubojaus vaidmenį, turime tris žmones, greičiausiai padauginusius alkoholio“, – konstatuoja biografijos autorius.

Autoriaus teigimu, „labiausiai tikėtinas variantas yra netyčinis nužudymas“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (1)