S. Kutas: Lietuvoje būtina nauja atominė elektrinė, nes nėra kitų alternatyvų

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

alkaponas 2011-12-08 11:51
Alio ?! Saulės elektrinės, vėjo elektrinės, hidro akumuliacinės elektrinės, Bloom Box Energy Server ? atsipeikėkit nuo atominės energetikos. Tai praeitis.
immortallt 2011-12-08 11:55
Ne vieno normalaus komentaro, kodel butina. Kodel netinkama vejo, geotermine, biokuro, siuksliu deginimo energija. Suskystintu duju terminalas greitai juda. Teisingai sako, kad atominio kuro kaina turi maza itaka, bet atomines statybos kaina yra ziauriai neaiski, net kai paskelbs projekta gali buti tikras kad pabrangs maziausiai 30% + velavimai (butu pasaulio stebuklas jei spetu per 6 metus pastatyt), kas velgi kels kainas. O dar jei nesugebes nakti pelningai visos elektros parduoti - dar kels kainas. Be to kodel atomine energetika palygino su anglimis, kuriu LT nekurenam ? Cia populiariam reikia pasirodyti ir pastumti kazka ? Beje, kas nors iskaiciavo simtais jei ne tukstanciais persileidusias moteris ir tukstancius negimusiu kudikiu ? Kas nors atkreipe demesi kiek skydliaukes susirgimu daugiau kartu musu regione, negu likusiam pasaulyje ? Kas nors iki galo zino kiek zuvo per cernobili, nes Rusijos pateikiami skaiciai yra grybas. Tevu pazistamas ten dirbo kaip medikas, ilgai po to nebegyveno. Tai jis tyliai kalbejo, kad paskelbta buvo tik itin maza dalis zuvusiuju.
alkaponas 2011-12-08 12:42
Pastačius už 5,6 milijardus litų Bloom Boxenergy "serverius" (generatorius) http://www.bloomenergy.com/ per metus galima būtų pagaminti 3,5 milijardo kilovatvalandžių. Kompanija garantuoja pilną garantinį aptarnavimą ir šių energijos generatorių atsipirkimą vos per 5 - 6 metus. Vienas didžiausių pliusų yra tai kad išgaunama energija yra švari ir nesukuria atliekų kurias reikėtų sandėliuoti ir saugoti. Sekantis be galo svarbus aspektas yra tas, kad šie generatoriai nereikalauja elektros tinklų infrastruktūros ir gali būti pastatomi kur tik pageidausi, taip iškarto sumažinant elektros perdavimo kainas ir nuostolius, kas labai svarbu galutiniam vartotojui. Vienas energijos generatorius kainuoja nuo 700 000 $ iki 800 000 $ir yra 100kw galingumo. Pagrindiniai pliusai ir minusai: pliusai *Švari ir pigi energija *Nereikalinga brangiai išlaikoma elektros tinklų infrastruktūra *Montuojama visur kur klientas pageidauja *Greitas atsipirkimas *Nėra judančių dalių todėl aptarnavimo reikalingumas sumažinamas iki minimumo. * Generatoriai naudojami tokių kompanijų kaip kad Wall Mart, Ebay, Google, Adobe, The Coca Cola Company, FedEx... minusai *Naujas produktas *Kolkas nepritaikytas namų ūkiams
X-log 2011-12-08 12:52
Saules, vejo - jai iskaiciuoti resursus reikalingus pagaminti toms jegainems, tai tarsos dar daugiau negu is atomines, taippat tai nera pastovus energijos saltinis - atsargoj vis tiek reik tureti iskastinio kuro / atominiu. Hidro akumuliacines - tai ne elektrine, o energijos kaupykla. Hidro elektrines - daroma milziniska ekologine zala, avarijos atveju padariniai didesni negu bet kurios kitos elektrines, plius Lietuvoj nera kur ju irengineti. Bloom Box Energy Server - vis tiek reik iskastinio kuro.
Ramūnas 2011-12-08 13:21
Vistiek teks deginti dujas, tai už tokias sumas pristačius visur kur papuola vistiek teks pirkt rusiškas dujas. Beprasmis laiko ir pinigų švaistimas.
Alfredukas 2011-12-08 13:35
Ekspertui, kaip ir nederetu naudoti argumenta: Paskaityk apie religija, ten daug isitikinusiu...
technologas 2011-12-08 14:18
Over ten years the Bloom will generate 8,760,000kWh. At 50% efficiency, it will consume 600,000 therms of natural gas. With a natural gas price of $0.86 per therm, it would cost $520,000 in fuel with a capital cost of $700,000. This makes a total cost of $1,220,000 and ten year electricity cost of $0.14/kWh. These numbers are highly optimistic and assume zero maintenance, zero downtime, minimal installation costs, and optimistic efficiency. Žodžiu, naudoja brangius retus metalus, o labai minimaliausia pigiausia elektros kaina, jei nereikės aptarnavimo, amžinai veiks ir bus aukštas nvk gana brangoka. Visiškas fail. Iš kur jūs tokių nesąmonių randate man įdomu? Ir dar turėti sugebėjimų jas siūlyti visai šaliai. Ekspertų lygis.
blizzard 2011-12-08 14:20
o atominio kuro nereikės pirkt iš niekur ar ne? Atominė elektrinė mūsų nepadarys nepriklausomais, vien dėl to kad kažkur reikės vežti perdirbti panaudotą kurą ir pirkti kurą iš kažkur..
Vytax 2011-12-08 15:08
O tu įvardink nors vieną energetikos sritį kuri būtų visiškai nuo nieko nepriklausoma? Kuriai nereikėtų nė vieno varžtelio ar kitos smulkmenos importuoti.
enternald 2011-12-08 15:14
Atominį kurą tiekia ne tik Rusija. O kokia energetika atomine pakeistų. Nėra nė vieno normalaus varianto. O kas dėl tų serverių, panašu kad tai eilinė reklama. Viso labo tai vandeniliniai dųjų aparatai, kurie vistiek bus priversti naudoti dujas, tik kad jas skaidysim (neaišku kokie skilimo produktai, bet anglis vienas iš jų ir panašu, kad produktas CO2: CH4+2O2->CO2+H20+Elektra). Našumas panašus į kombinuoto ciklo dujų turbinų - 60 procentų, tik daug brangesnis variantas. Kiek tavo nuomone už 5.7 milijardų pristatysi? 100 kW kaina yra 800,000$, bent wiki taip teigia. Padalinam 5,7 milijardų iš dolerio kurso ir 800000: gauname 2772 stoteles po 100KW. Iš viso 277 MW. Gražu, jei nepažymėsime, kad Lietuvai reikia 1300-1500MW pastoviai (kinta nuo paros laiko). Atominė generuos 3000 su viršum MW. Palyginimui Kauno HE gamina 100MW, Elektrėnai 1600MW.Taigi sekmės su tom stotelėm. Jos geras dalykas sudėtingiems cekams valgantiems šimtus kilovatų, kai oras privalo būti švarus. Skaičiuoti reiktų išmokti, elementari matematika, prieš siūlant ką nors. Be to pati įmonė per maža, kad gamintų tokius užsakymus. Taip pat žinant, kad stotelėms naudojami mineralai, kaip skandis kurio iškasama iki 2000 kg per metus. Šis mineralas jau dabar sunaudojamas 5000 kg per metus tik dėka naudojant atsargą nuo sovietų laikų. Taigi stotelių kaina šaus į viršų nežmoniškai ir eilė susidarys didelė, užsakymas vilksis metus...
Smalas 2011-12-08 15:16
Esmė, kad dujos ateina tik iš rusų, o branduolinį kurą galima pirkti iš labai daug kur.
Alfredukas 2011-12-08 15:21
Panasu, kad gincai nieko nenulems. "Suva loja, karavanas eina". Jega vienos grupuotes rankose, kuri sprendimus priima uz mus. technologijos.lt galetu surengt konkursa alternatyviems pasiulymams, o po to, rezultatus viesai svarstytu. Nemanau, kad Lietuvoje nera energetika ismananciu zmoniu. Negi tik AE iniciatoriai ta reikala ismano. Ir is vis, tai yra.
Arthuras 2011-12-08 15:43
Alfredai, išgauti protingą sprendimą iš paprasto žmogaus šiuo atveju - neįmanoma ir tuščias reikalas. Net labai domintis sunku padaryti išvadas, nes trūktų duomenų. Liaudis dabar nešasi ant vėjo ir saulės energetikos, nes ji labai idealizuojama. Aš esu įsitikinęs, kad prieš tai, kol bus išplėtota saulės ir vėjo energetika pasaulyje bus surastas geresnis būdas kaip išgauti didelius ir pastovius kiekius energijos. Nesakau, kad vėjo ir saulės energetika yra beviltiška, tačiau Lietuvai ji nė velnio netinka. Atominė - kiek brangu, bei sunku apskaičiuoti kiek realiai kainuos.
Ramūnas 2011-12-08 15:51
Atominės elektrinės aš nepaminėjau, nes ir tai visi turėtume suprast kad tai yra beprasmis projektas mums. Mes turėtume rinktis tai ką galime gamintis patys ir nešvaistyt litų dujoms ar tuo labiau branduoliniams rektoriams.
immortallt 2011-12-08 15:52
Jau matem istorijoje kas buna, kai valdzia gauna darbo zmogus. I ir II pasauliniai ivyko darbo partijoms bunant valdzioje. Komunizmas - darbo partija. Kiek ekonomika augo ? Nieko. Nes jie uzsiiminejo populizmu, o ne naudingais sprendimais. Kaip ir sake, dauguma zmoniu ne velnio nesidomi kas vyksta aplink juos ir net neisivaizduoja kiek tos energijos reikia. Kuo man atomines sprendimas nepatinka - perki kate maise. Neisivaizduoji kiek kainuos (net paskelbus projekta, jo kaina statybu metu kyla ir kyla). Neaiski uzdarymo kaina. Kitas dalykas, atomine nepades tvarkyti silumos ukio, o termofikacines/kogeneracines elektrines negales pigiau tiekti silumos + elektros, nes ir taip elektros naktimis bus perteklius, o joms dirbti naudinga irgi pastoviai. Kitas dalykas, biokuru (siuksles, kirtimo atliekos, augintas biokuras) kurenant sukuriama daug darbo vietu, beveik visi pinigai lieka salyje, ko nepasakysi atomines atveju.
Zergas 2011-12-08 15:59
juokas man ima paskaicius suinteresuotu "ekspertu" nuomone.tegu papasakoja kiek alternatyvios energetikos jegainiu butu galima pastatyt uz IAE suma?tegu sitas veikejas papasakoja kas nutiktu jei ivyktu avarija?tokia japonija nesugebejo susitvarkyt,tai ka kalbet apie lietuva?aplamai visas straipsnelis vien skambus lozungai neparemti jokiais skaiciavimais todel nevertas ne sudilusio skatiko
Alfredukas 2011-12-08 16:18
, o lietuvoj turetu but daugiau!
Arns 2011-12-08 16:27
immortallt, gal priminti kaip "verslo partijoms" būnant valdžioje sukeltos irgi dvi ekonominės krizės, vienos pasekoje išprovokuotas II pasaulinis karas. O kiek dar lokalių karų, vien dėl to jog verslas pasijuto nuskriaustas ir pareikalavo savo šalių juos ginti? Bet kuri elektrinė nieko negarantuoja. dujų elektrinės savo laiku buvo pigios, bet dujos brangsta. Anglies elektrinės daugiausiai aukų reikalaujančios bei pačios nešvariausios. Hidroelektrinės apsemia milžiniškus plotus ir jų efektyvumas patenkina poreikius tik mega dydžio masteliais. Vėjo energetika negarantuoja pastovaus tiekimo, saulės dar labiau. Su biokuru irgi neišsimaitinsim, nes tai ribotas išteklis, galintis tikrai ne valstybės lygiu aprūpinti elektra.
Ramūnas 2011-12-08 16:47
Lieka tik viena išeitis, nedaryti išvis nieko.
Alfredukas 2011-12-08 16:53
. Pasiimk fizikos zinyneli, paziurek kiek koks kuras turi kaloringumo, pasidomek, kiek tokio kuro potencialiai gali buti Lietuvoj, iskaitant ir siuksles, ir ramiai suskaiciuok. Kad tikrai nepadarytum klaidos, padaugink rezultata is atsargos koeficiento pvz. 0,1 ir tada kalbesim toliau. Be to, tuo paciu ir didziaja dalim issprestume atlieku problema... Zinoma, jei neturi ketinimu gamint energijos kitiems, o tik aprupint Lietuva.