Andrejus Gaidamavičius. Genetiškai modifikuoti organizmai Lietuvoje: nauda ir pasekmės

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Shinigami 2012-05-01 11:01
Pavarė, pavarė ant GMO, bet nepateikė alternatyvų. Be GMO bus užauginama žymiai mažiau produkcijos arba reikės žymiai daugiau žemės jai auginti. Naminėmis vištomis ir kiaulėmis pasaulio ne išmaitinsi, vis tiek reiks kurti ūkinius. O jei juose auginti gyvulius taip kaip augina kaimietis - tai vėl reikia labai daug žemės ir priežiūros. Kad GMO produktų tyrimo rezultatai priklauso GMO kūrėjui, labai abejočiau, o jei vis dėlto priklauso - tai jau čia manau pažeidžiami įstatymai. Nes visas maistas kuri vartotojas naudoja ar tai butu GMO ar bulvių traškučiai turi būti ištirtas nepriklausomų tyrėjų ir rezultatai paviešinti. Nes kitaip ir bulvių traškučių gamintojai turėtu teisę reikalauti, kad visi tyrimai susiję su jų bulvių traškučiais visu pirma atitektu jiems ir jie spręstu juos viešinti ar ne.
shanzou 2012-05-01 11:35
Kai zmogus turi nepasitenkinimo daug kazkuo tai buna linkes iskreipti faktus. Galima pagalvot kad pats mutuosi* vos suvalges. As tai kitas problemas matau: informacijos reali stoka(kam patinka nezinot ka valgai?), gresme naturaliom ekosistemom(man sitas galbut svarbiausias). Kas liecia dziungliu kirtima tai apskritai kaip reiskinys nera gerai, bet argi nemodifikuotoms sojoms nereiketu daugiau ploto? o gal visgi miska kerta ir del medienos,o likusia zeme tiesiog panaudoja ukiui. Argumentas del seklu banko tai jau juokingas buvo:D galima pamanyt kad tai blogai, be to kam jis priklauso?
Aidziux 2012-05-01 12:02
GM augalai bado problemos niekada neišsprendė ir neišspręs. Kodėl? Nes atsiradus daugiau maisto atitinkamai didėja žmonių populiacija. Ne nuo to galo yra daroma. Gal geriau mažiau žmonių, bet kokybiškesnis gyvenimas? Kaip ten bebūtų kinų 1 vaiko politika buvo gera.
evaldosia 2012-05-01 17:25
ir pasirodys kad po 15 metų lietuvoj visas maistas modifikuotas .pagal genetinius kodus paaiškės kad amerika turi visas autorines teises.na tada piliečiai mokėsime amerikai už teisę gyventi,nes valgyti norėsime.todėl visokias'akta' ir nori prastumti amerika.dar tie modifikuoti kukurūzai nebaisūs,kai jie pavirs trifidais bus blogiau.(trifidai toks fantastinio romano personažas ,tarpinis varijantas tarp gyvio ir augalo,kuris žudė aklus žmones).
Acme 2012-05-01 21:55
Vytax 2012-05-01 22:31
Tendencingas straipsnis kupinas išgalvotų ir nepatvirtintų faktų. Pasaulyje maisto kasmet suvartojama vis daugiau. Tai faktas. Ir tai vyksta ne todėl, kad gyventojų daugėja. O todėl, kad kinai ar indai tampa vis turtingesni ir sugeba įsigyti vis daugiau ir kokybiškesnio maisto.
vytautas50 2012-05-01 23:20
Vytax 2012-05-02 09:03
Paklausk bet kurios mokyklos fizinio lavinimo pamokų dėstytojų ir visi iki vieno tau išsakys priežastis: vaikai mažai juda ir sportuoja, per dienas vis kiurkso prie kompiuterių ir televizorių. Taip pat vaikai valgo daug nesveiko greito maisto ir saldumynų. Kitaip tariant, net jei McDonald's mėsainis būtų gaminamas iš pačios ekologiškiausios mėsos ir grūdų, jis nuo to sveikesnis netaptų.
Nerkashis 2012-05-02 18:22
Na taip. Dėl to madingo ekologinio ūkio, GMO būtų minusas. Jei tikėti, ką rašo ant pakuočių, tai vištų, laikomų ant kraiko kiaušinių laisvai galima nusipirkti. Dėl GMO poveikio sveikatai, tai siūlau perskaityt produktų sudėtis. Jau seniai juo maitinamės. Alergijos, astmos, nutukimai - technologijų ir pinigų darymo pasekmė. Čia kaip su VAE, gandų lygio informacija, be konkrečių tyrimų.
vytautas50 2012-05-03 00:34
kionig 2012-05-03 00:45
Teisingai. Žmonėms yra lenviau apkaltinti kažką, nei patį save ir taip pateisinti savo gyvenimo būdą tokiu labai paplitusiu šūkiu "sveikam mirti gaila". Ir nė vienas nežino kaip šitas teiginys stipriai atsisuks tolimesnėje ateityje bei senatvėje. Visgi žmonės yra gudrūs tinginiai ir yra įpratę meluoti sau, ieškoti kaltų kitur, kai priežastys čia pat t.y. žmonėse. Analogija galiu išvesti su kitais žalingais įpročiais. Kiekvieną dieną namuose matau, kiek eina paauglių patraukti dūmelio už kampo. Jei anksčiau būdavo porečios grupelės rūkorių, tai dabar santykinai daugiau, kas antrą pertrauką daromas "perekūras". Ir va visi tokie iki vieno ieško kaltų GMO, nitratuose, E621-ame ir kitose pabaisose užuot pažiūrėję ką jie daro. Netinkamai vartojamas maistas tampa nuodu! Žmonės šitą žino, jiem kartoti nereikia, bet tenka tai prisiminti, kai tik ištinka bėda, sąlygota visų šių veiksnių.
punktyras 2012-05-03 01:46
.
vytautas50 2012-05-03 14:58