Dr. R. Vaitkus: apie Visagino AE projektą kalbėkime įsigilinę, o ne paviršutiniškais teiginiais

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

kestutisz 2012-05-25 14:03
"lėšos AE uždarymui nuo kiekvienos parduotos kWh bus kaupiamos visus 60 Visagino AE eksploatavimo metų" - kuri pasaulio valiuta (tiksliau laikomos santaupos) nėra nuvertėjusi per paskutinius 60 metų?
Aklas 2012-05-25 14:19
ir ka tu siulai? kaupti zemes sklypais gal? ar auksu?
blizzard 2012-05-25 15:06
A tai jau šitame straipsnyje pateikiami argumentai ne paviršutiniški? skaičių "0" argumentai išdėstyti labai jau atsargiai, pvz Tai lygiai pagal tokią pat logiką, "jeigu neturėtume elektrinės, o pasirašytume sutartis jog kitų valstybių panaudotą kurą pakasame pas Petrą kieme, tai galėtume iš to net uždirbt!" čia net ne argumentas o kažkokia kvaila sapalionė, pastatysim elektrinė ir dėl to atpigs atliekų tvarkymas, nors visai nepofik kad be elektrinės tų atliekų išvis neturim maždaug tas pats kas "nusipirk mašiną kad tau pigiau kainuotų jos remontas" Sako viešojoje erdvėje sklando paviršutinės nuomonės, tiek kiek aš matau, tai mes forume labiau argumentuotai pasirašinėjam iš "buitinės" pusės nei kad čia rašomi straipsniai skirti viešajai erdvei..
Fobus 2012-05-25 15:43
"nusipirk mašiną kad tau pigiau kainuotų jos remontas" Tiksliau būtų: nusipirk antrą mašiną, kad pirmos remontas pigiau kainuotų Nors, jei sąžiningai, iš principo toks teiginys teisingas. Jei jau kastume šulinį IAE atliekoms laidoti, pasistačius naują elektrinę nebereikėtų rūpintis kur kišti radioaktyvias atliekas (jei gerai suprantu tą giluminį atliekyną). Todėl bendrai ir kainuotų pigau. Tik iš čia dvi problemos: 1) tai tokiame pat gandų lygyje kaip ir metro Kaune; 2) o kaip su alternatyvomis? Juk galima laidoti ir svečiuose. Gal kas už šimtus milijonų priglobtų? Bent jau greičiau ir mažiau aistrų būtų... Taip pat, yra kas net superka perdirbimui, girdėjau, kad panaudotas kuras nemažai kainuoja. Ir tikrai, atrodo, kad forume rimčiau padiskutuojame, nei kad viešojoje erdvėje apsireiškiantys "ekspertai". Man visada įdomu, kokiu tikslu jie rašo, ir kiek laiko sugaišta, kol parengia straipsnį? Ar jie tikrai tiki maną tokie viską išmanantys apie AE?
Fobus 2012-05-25 15:47
Dėl dujų antkainio mažiems: nemanau, kad tai yra priežastis, kodėl mes mokame daugiau. Pažiūrėk į kitas mažas rinkas ( Latvija, Estija), jie moka pigiau. Ne, mes kažkuo "užsitarnavome"
blizzard 2012-05-25 15:49
Tą panaudotą kurą perdirbti labai brangiai kainuoja jis yra "pain in the ass" jį gali perdirbt tik kelios valstybės ES ir Rusija. Tik tiek žinau, reikėtų pasidomėt ar tas perdirbtas kuras po to yra vėl naudojamas kažkur, ar jis perdirbamas tam kad būtų galima jį saugiai kažkur užkast. Man atrodo kad jį reiki perdirbti kad po to būtų galima užkast, tai vienu žodžiu gaunasi taip kad turi išleist pinigus perdirbimui ir po to dar savo žemei užkasinėt. p.s. apie jo supirkimą neteko girdėt, gal tada kažkur dar naudojamas jeigu superka, žinau tik tiek kad labai didelė dalis lėšų eina to kuro sutvarkymui po panaudojimo. p.s. Latvija kai kur labai lendam, dėl to moka pigiau + pas latvius labai daug rusakalbių gyvena Kodėl?? juk pirma mašina jau nebevažiuoja, jos remontuot nebereikia, kuras jau palaidotas, saugykla statoma naujos elektrinės atliekoms.. ar aš kažko nenugirdau?
Zebediejus 2012-05-25 15:57
Deja, jis nėra normaliai palaidotas. O turi būti. Ir tai reiškia papildomas išlaidas. Todėl gan logiškai skamba, kad statydami kapinyną Visagino AE, panaudosime jį ir Ignalinos AE atliekoms.
immortallt 2012-05-25 16:05
Nuo nuvertejimo saugo palukanos. Tik suma renkama juokinga. Gilumini irengti kainuoja siuo metu minimum 10 milijardu. O didesni statysi - brangiau gausis, tad cia to sutaupymo nedaug. Toliau, skiedzia kad eis rinkos kaina, tai gal tada man paaiskina, kaip jie finansuos kapitala ? Ar puse sumos sumes valstybes ir negaus jokiu palukanu ? Nu tada atsiprasau, lygina vejo elektrines su 15-25% finansavimo kastais ir atomine su kokiais 3% finansavimo kastais. Panaudota kura galima is naujo sodrinti - brangiai kainuoja. Niekas nesuperka, o tu dar moki, kad paimtu. Yra berods Kanadoje, Japonijoje, Prancuzijoje ar Vokietijoje, o del Rusijos labai stipriai abejoju ar turi. Yra toks dalykas kaip sunk cost. Trumpai mazdaug atrodo taip - nusipirko sklypa internetu - mane bus labai gera vieta pastatyt prabangiam namui. Pradeda projektus ir statybas apsiziuri, kad ten pelke, salia keliu ir komunikaciju nera. Projekto kastai issauga nuo milijono iki dvieju, del reikalingu ivairiausiu komunaliniu ir melioraciniu darbu. Tuo tarpu sklypas kainavo 100,000. Pasakykite man, geriau statyti nama uz 2,000,000 ant sklypo kuri isigijai ? Ar pamirsti ta sklypa, pirkti kita ir statyti toki pati nama uz milijona ? Tas pats ir su atomine bus. Kol jie nepaaiskins is kur jie trauks finansavima po 2-3%, tol sitas projektas yra dangstomas. O jei po 2-3% palukanos bus, tai gal tegul refinansuoja visa LT skola ?
Fobus 2012-05-25 16:17
Dėl laidojimo: juk masto ekonomija turėtų veikti. immortallt, paaiškink " Nu tada atsiprasau, lygina vejo elektrines su 15-25% finansavimo kastais ir atomine su kokiais 3% finansavimo kastais", šito nesuprantu visiškai, ką tai reiškia?
Sigitas.lk 2012-05-25 17:54
Na o cia pagrindiniu neigiamu klausimu taip ir neatsake (nors ir ka atsake, atrodo labai nerimtai), pvz del integracijos i europos elektros tinklus, taip pat del reaktoriaus galios, ir technologijos, o ir del ka darysim, kai statybos kaina padides koki 1,5 karto, ir dar panasiu dalyku. Zodziu mazdaug straipsnis: "bukit ramus, mes jus apgausim, tyliai prastumsim projekta, jis labai geras"
sub 2012-05-25 18:12
Labai jau įsigilino ponas Dr. R.V Apžvelge matai keletą komentarų:) Forumuose aš daugiau sužinau nei iš mūsų valstybės aplamai. Man kilo toks klausimas dėl dujų, o negali Lietuva nusipirkt iš karto dujų tiek, kad užtektų ilgesniam laikotarpiui ir sandėliuoti jas kažkur? Man labiausia užkliuvo kaip seime yra ts reikalas svarstomas, kadangi daug važinėju tai paklausau žinių radijos kur transliuojami ir seimo posėdžiai. Tai labai jie ten įdomiai vyksta. Tie seimūnai, kurie mano nuomone elgiasi teisingai ir bando viską iki smulkmenų išsianalizuoti apšaukiami kvailaiis vos ne, o tiems kuriems vos ne dzin, kad tik greičiau pramušti ir galutinai įgyvendinti projektą neaišku kaip ir kokia kaina - tie susilaukia plojimų. Ar tikrai tie verslininkai kurie sėdi seime, savo versle tokius projektus taip stumdytų. Kiek pažystu savo vadovą ir savo darbą, tai kol neišsireikalautum geriausių garantijų ir geros kainos tai sėdėk ir tylėk, arba eik ieškotis kito darbo.
sigun 2012-05-25 22:38
O kur tas "kažkur"? Deja šiai dienai niekur. Lenkai sau planuoja statytis tokio dydžio saugyklą, kurioje tilptų beveik tiek kiek Lietuvai reikia dujų metams. Planuojama kaina apie 2 mlrd Lt, o žada pasistatyt 2017 metams. Bet su jais dar reikia dujotiekio. Tiesa, lyg ir yra kažkoks judėjimas ta kryptimi, bet kol kas labiau pamąstyami nei realūs žingsniai. Latviai dar turi Inčukalnyje ir netgi planuoja dar vieną labai didelę už 4,5 mlrd Lt, ale ir iki jų vamzdyno pralaidumo nepakanka.
Strong_Bad 2012-05-26 00:08
Likau suglumintas straipsnio, tikejaus kazko, o likau be nieko - nulis argumentu tik abstraktus pasvarstymai norint akivaizdziai kazka pridengt. Tai blyn apimtu tuo forumo "melagingus komentarus" ir drioksteltu solidu argumenta jam paneigt, o dabar stena stena kazka, tikrai suglumes ir priblokstas tokio absurdisko straipsnio likau Idomiai skambejo tas "atsinaujinanciu saltiniu" elektra gaminantys irenginiai tarnauja tik 20m. O kas paskui? Viska isardom islyginam ir zole uzsejam, ar keiciam susidevejusius elememtus ir dar 20 metu, nes gi taspats argumentas"jau egzistuojanti infrastruktura" galiotu? Papasakokit ir man. Cia kaip padangom susidevejus tektu mest automobili lauk. Labai jau skirtingai raito uodega, kai kalbama apie vienu ar kitu privalumus.
Alfredukas 2012-05-26 00:40
Tas ponas , tikriausiai turi tik vieną raukšlę smegenyse, o gal ir ta vienintelė yra tik nuospauda nuo kepurės. Kaip jis gali tikėtis visus "perauklėti", pakeisti mastymą, ar "praskaidrinti" mūsų smegenis, nepateikdamas jokių rimtų argumentų, apart savo nuomonės? Gal jam pačiam galėtų pagelbėti šiame portale esamos nuomonės...
m.b. 2012-05-26 01:06
Tai kad komentaruose, čia pas jus, taip pat vien tik nuomonės ir jokių faktų... Du faktai - atominė energetika yra pigiausia ir viena saugiausių. Šitam puslapyje jau buvo straipsniai su skaičiais ir įrodymais. Pabrangs, išvogs, prasiskolins - tokių jūsų "faktų" pilnas delfis Šiaip tvirtos nuomonės dėl VAE dar neturiu, vienas rimtesnių argumentas prieš tai situacija dėl užžiedinimo, tuo reik pasidomėt plačiau... BET kai paskaitai tokius komentarus: "Forumuose aš daugiau sužinau nei iš mūsų valstybės aplamai. Man kilo toks klausimas dėl dujų, o negali Lietuva nusipirkt iš karto dujų tiek, kad užtektų ilgesniam laikotarpiui ir sandėliuoti jas kažkur?" tai nei juoktis nei verkt iš tokių sužinotojų... p.s. čia ne argumentas, bet... kažkada žalieji įrodė ir sustabdė Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės statybą, esą net keletu metrų svyruos Kauno marių vanduo... tačiau nuogastavimai nepasitvirtino.. ir net uždarius IAE naudinga.. aišku nepilnai išnaudojama kol nėra AE...
electro 2012-05-26 01:08
vien remiantis technologijos.lt straipsnių, susijusių su AE komentarais galima 10x geresnį straipsnį parašyt nei šis. Neišdiskutuotas projektas. Savo gyvenimą praleisiu LT - nenoriu, kad turėtume rakštį subinėj pasistatę. Kodėl per mažai kalbama apie atsinaujinančius LT; kodėl galų gale ta pati AE nestatoma pvz su torio reaktorium? kol man kas nors aiškiai neišdėstys šito projekto ekonominių pasekmių ilgalaikėj perspektyvoj tol pasisakysiu prieš. Kiek ieškau info, kuri mano akyse pateisintų šitą projektą - rezultate nerandu nieko save įtikinančio. Nesinorės vaikam pasakot, kad va turim dabar neinovatyvią ir ekonominiu požiūriu neefektyvią elektrinę, nes mano laikais visi kažkur skubėjo ir norėjo greitai prastumt projektą.
blizzard 2012-05-26 11:58
Aš turėjau omenyje kitus N straipsnių kuriuose šita tema buvo diskutuota žymiai daugiau ir argumentuotai. mes jų turim tikrai ne vieną ir ne du technologijos.lt Tuose komentaruose tikrai gali rasti daugiau skaičių ir labiau argumentuotas nuomones nei kad šis straipsnis.
Sasori 2012-05-26 12:13
Ši tema yra gana kritiškai plačiau apžvelgiama facebooke, puslapyje "Vae info". Ta informacija yra pagrįsta analitikų, energetikos ekspertų straipsniais, todėl prašau Jūsų iš karto nenuvertint šio puslapio.
kestutisz 2012-05-28 09:46
Mano įsivaizdavimu statymo entuziastai turėtų įrodyti projekto naudą, o ne - jei skeptikai neįrodė priešingai, vadinasi bus ok. O dėl išvogimo/nesugebėjimo realizuoti projektų tai kaip pirštu į akį - skeptikai turim perdaug "gerų" pavyzdžių, ir kad tai "užmiršti" reikia ne vieną smulkesnį projektą įvykdyti sėkmingai, bet visiškai nesinori, kad "treniravimuisi" būtų pasirinktas tokio dydžio projektas (gal nors kokią šiukšlių deginimo gamyklą pradžiai užtektų pastatyt, parodyt kaip ji gražiai ir ekonomiškai gamina elektą ir šilumą, kaip viskas vyksta pagal skaičiavimus ir t.t.)
Alfredukas 2012-05-28 10:12
Visiškai pritariu. Kad taip, tavo žodžiai, tiesiai į Dievo ausį...