Rusijos kryptis prancūzų istorikės ir sovietologės akimis

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Rukis 2012-06-29 12:38
Jei Rusija negali atsitiesti, tai gali padaryti Kaliningradas, Sankt Peterburgas ir t.t. Suprantat ką turiu omenyje?
Creatium 2012-06-29 14:10
Aš visiškai sutinku su kalbinta specialiste. Rusija dabar gyva vien dėl savo turimų gamtos išteklių. Kol tų išteklių bus, kol bus jų poreikis pasaulyje, tol Rusija ir Putino sistema gyvuos. Tačiau vos tik gamtos ištekliai ar jų poreikis pradės mažėti, staigiai susitrauks ir visa Rusija su savo ištaiginga užsienio politika. Žmonės pradės skursti dar labiau, monopolijos trauksis, jų valdomų politikų gretos taip pat mažės. Tuomet jau yra tik dvi išeitys: arba Rusija žlugs visiškai arba ją imsis gaivinti opozicinės jėgos, kurios (galbūt) supras dabar Rusijos politikos daromas klaidas ir jų nebekartos. Tarpinio varianto nėra. Putino sistemos žlugimas vienokiu ar kitokiu atveju įvyks. Ir tai manau nėra kvestionuojamas dalykas. Dar žiūrėkit ar nebus ateityje panaši situacija su Rusija ir Vakarais, kaip pavaizduota filme Babylon? Kur tokio dalyko, kaip vieninga Rusija jau nebėra (suniokota ir išdraskyta pilietinių karų), tuo tarpu vakarų šalys klesti, gyvuoja savo sukurtoje ir labai gerai veikiančioje sistemoje. Toks variantas manau yra labai galimas.
azotas 2012-06-29 14:39
Gal kas zinot kai kyla karas naftos kaina kyla aukstyn ar zemyn ? ar tokia pat lieka ?
mnv 2012-06-29 14:43
Ziurint kas kariauja. Jei puola eksportuotoja, tada kyla, nes nebegali pardavineti, pasaulyje pasiula sumazeja, o paklausa islieka. Taciau Rusija pati yra eksportuotoja, todel, net jei kokio karo atveju su vakarais tas kainas pakiletu, nebegaletu pardavineti. Taigi tik nukentetu ekonomiskai. Neskitant net karo padariniu, per kuri jai stubura sulauzytu ir numestu kinijai dabaigt
m.b. 2012-06-29 15:29
Man juokinga, kai dedamos viltys į opoziciją Rusijoje... ten stipriausi komunistai ir fašistai... Putinas dar nėra pats blogiausias variantas..
Rukis 2012-06-29 15:36
Pamirštat kaip prispaustas į kampą elgiasi laukinis žvėris. Rusija ir yra laukinis žvėris. Laikas Lietuvai ginkluotis.
Sljder 2012-06-29 15:47
Taip pat siūlau atsižvelgti į tai, kad jeigu Europa ir toliau Rusijos atžvilgiu daris tai ką daro dabar t.y. nieko ši šalis gali labai skaudžiai įkasti kas jai benutiktų.
Arns 2012-06-29 18:19
Kažkokia mistika papliauškėta, neveltui lenkų žurnalui... Esmė tame, kad būdami maži nesuprasime didelių, būdami vienalyčiai nesuprasime daugialyčių. Rusija labai didelė, ir į jos vidines problemas reikia žvelgti kaip į kokios D. Britanijos, JAV ar Prancūzijos prizmę. Rusijoje niekados nebuvo ir nebus verta ieškoti "tautybė - rusas", kaip Jungtinėje karalystėje "tautybė - britas". Jei žvelgsim tokiu kampu, kokiu žvelgiame iš valstybės, kurios pagrindas viena tauta, tada ir atrodys jog kitokios valstybės kabo ant plono siūlelio ir tuoj subyrės. Tačiau patirtis rodo jog valstybės šiaip sau nebyra, tam turi susiklostyti labai didelės ir nepalankios aplinkybės. Šiuo atveju kai kam gal ir nepatinka, bet tol kol valdžia stovi Už RUSIJĄ, o ne rusus, tol jiems rūpi valstybė, o ne skaldymas. Ir tokiais atvejais tikrai nebyrės šalis. Kas dėl opozicijos, tai jos nėra ir ieškoti net neverta. Nepatinka Putinas, bet kas dalyvavo rinkimuose daugiau? Aršūs populistai ir milijonierius, kaip žaisliuką sukūręs partiją, pats apie politiką geriausiu atveju skaitęs. Tad kad ir kaip būtu nepatenkinti žmonės, iki tol kol neatsiras tikrų politikų, niekas senojo kirpimo politikos ir nekeis. SSRS turėjo daug problemų ilgą dešimtmetį, tačiau tik atsiradus tikrai opozicijai su Jelcinu priešaky, sugebėjo pakeisti kursą. Dabar žmonės nepatenkinti Putinu, bet jie ir nemato kandidato už kurį vertėtu. Vakarams, o ypač beretėms magėtu kad rusai išsirinktu skystą valdžią ir susirietu tarpusavy, šitaip suskaldydami valstybę, tačiau nebūkim kvaili, net ir visiškai nenutuokiantis žmogus supranta, kad reikia saugoti savo valstybę. Ir renkasi mažesnę blogybę, kurios vardas šiuo metu Putinas. Jiems stabilumas geriau negu mistiniai pažadai populistų, juolab kad Rusija išgyveno tokius laikus, ir jų atmintis priverčia labai atsargiai vertinti gražius ir nepamatuotus pažadus. Kas bėja dėl pažadų, tai tik labai mažas procentas valstybių, kurios pakeitusios vadovus ir savo politinį kursą, sugebėjo be didelių skausmų transformuotis. Tai taip pat natūraliai atbaido nora keistis. Mažoms vienalytėms valstybėms toks kelias kur kas mažiau skausmingas, didelės visados devynis kartus pamatuos ir tik dešimtą kartą kirps. Tie patys prancūzai ar anglai tikrai nelengvai apsiprato su pokyčiais, kurie vyko keičiantis jų valstybėms.
mnv 2012-06-29 19:09
Kuo sistematinis vogimas IS RUSIJOS, jos aukstu valdininku, kad ir to pacio magnitskio zmogzudystes ir uzdengimo atveju, susijes su Rusijos palaikymu? Kazkaip labai jau ten daznai trys dalykai susyje - aukstos pareigos, igytas didelis turtas NE uz tas pajamas, ir ex-KGB irasas CV. Ir tik nereikia sakyt, kad tas pats putinas negaletu to sutvarkyti, ten gi ne demokratija ir ne teisine valstybe. nekaltus tai greitai pakisti ir prakisti sugeba, su kaltais manau lengviau butu?
uodas 2012-07-02 09:35
citata "Tai veiks tol, kol jis turės pinigų, kuriuos galės dalyti." klausimas, o kuri sistema veikia, kai baigiasi pinigai? šeip istikruju rusijoje Putinas neblogiausias varijantas, durniausiai netai, o tai, kad jei ir ateitu opozicija i valdžia, tai butu dar blogiau, nes visas biurokratinis, aparatas ir žmonių mentalitetas, tiesiog prašosi, kad juos valdytu stiprus kumštis, jei ateitu koks adamkus su savo hipišku taikdario mastymu, ten visi išsilakstytu i visus šonus, arba įvyktu naujas koks nors netramdomas pilietis karas. trumpiau tariant, jie nėra tam pasiruošę. nesvarbu ka šneka kazkokia grupė intelektualu, kurie atostogauja maldyvuose, ar panašiai, žiurekit, ko nori masės, kurie toliau savo kaimo yra iškeliave tik kai jaunysteje tarnavo armijoje ir bus aišku, kad pakolkas putinas geriausias varijantas iš eilėje laukiančiu ji pakeisti.