50 cm iki „Sikorskio Iššūkio“: minamas sraigtasparnis pakilo į solidų rekordinį aukštį (Video)  (4)

Tokia jau rekordų lemtis – būti sumuštiems. Arba pagerintiems. Atkaklieji Merilendo universiteto studentai sraigtasparnių inžinieriaus Igorio Sikorskio premijos, kurios niekas nelaimi jau 32 metus, siekia pavydėtinai atkakliai ir metodiškai artėja prie savojo tikslo. Šią savaitę žmogaus raumenų jėga varomam „minamam sraigtasparniui“ „Gamera II“ pavyko pasiekti naują rekordą. Šįkart – aukščio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Amerikos sraigtasparnių bendruomenė („American Helicopters Society“ – AHS) dar 1980 m. įsteigė 250 tūkst. JAV dolerių prizą asmeniui ar kolektyvui, kuris sukurs skraidymo aparatą, varomą vien žmogaus raumenų jėga, ore gebantį išsilaikyti ne mažiau 60 sekundžių, skrydžio metu pakylantį mažiausiai į 3 metrų aukštį, o nuo atsiplėšimo taško nenutolstantį toliau kaip 10 metrų.

Studentai pradėjo nuo kuklaus, kelias sekundes trukusio atsiplėšimo nuo grindų. Po metų minamam sraigtasparniui ore pavyko išsilaikyti ilgiau – 35 sekundes. O paskutiniuoju mėginimu iki Sikorskio iššūkio trūko tik 10 sekundžių – buvo akivaizdu, kad ir joms rezervo surasti tikrai įmanoma. Trūko tik... aukščio. 3 metrų. Iki tol „Gamera II“ kybodavo keliolikos centimetrų aukštyje.

Merilendo universiteto studentai įveikė ir šią kliūtį. Nauju mėginimu „Gamera II“ pakilo į 8 pėdų (maždaug 2,5 metro) aukštį. Beje, skrydžio trukmės reikalavimą, pasirodo, studentų komanda jau yra įveikusi: „Gamera“ neseniai ore išsilaikė 65 sekundes. Išeitų, jog iki Sikorskio iššūkio ir 250 tūkst. JAV dolerių premijos lieka vos apie 50 cm?

Kaip vis labiau pasaulyje žinomą „Gamera II“ minti ir rekordiniame aukštyje pilotuoti sekėsi Merilendo universiteto pirmakursiui Henriui Enersonui (Henry Enerson), žiūrėkite šiame vaizdo siužete:


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)