Viršgarsiniam parašiutininko šuoliui iš stratosferos ruošiamasi kaip raketos startui (Video)  (1)

„Visos sistemos veikia, kapsulė sutaisyta. Spalio 8 dieną Rosvele, Naujojoje Meksikoje leisiuosi į didžiausią savo gyvenimo nuotykį”, - džiugią žinią paskelbė „Red Bull Stratos“ misijos veidas Felixas Baugartneris.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Po to kai „Red Bull Stratos“ techninis projekto direktorius Artas Thompsonas paskelbė, jog bandomųjų šuolių metu pažeista kapsulė jau sutaisyta – ji atitinka reikalavimus ir visos sistemos pasirengusios – buvo nustatyta preliminari data F.Baumgartnerio šuoliui iš 36 576 metrų aukščio: spalio 8 diena. Panašu, kad tą dieną F. Baumgartneris taps pirmuoju žmogumi, kirtusiu garso greičio barjerą laisvojo kritimo metu, taip pat pasieksiančiu dar keturis pasaulio rekordus. „Jaučiuosi lyg tigras narve, laukiantis kol būsiu išleistas į laisvę,“- sakė 43 metų vienas iš pasaulyje žinomiausių B.A.S.E. šuolininkų su parašiutu, kuris 2003 metais tapo pirmuoju žmogumi laisvojo kritimo metu perskridusiu Lamanšo sąsiaurį su anglies pluošto sparnais. Šiam šuoliui, kuriuo ketinama pagerinti jau 52 metus besilaikantį aukščiausio šuolio rekordą, F. Baumgartneris ir jo komanda ruošėsi ne vienerius metus. 1 315 kg sverianti kapsulė, dydžiu prilygstanti „VW Beetle“ automobiliui, buvo gerokai apgadinta po grubaus nusileidimo, kuomet sportininkas atliko paskutinį bandomąjį šuolį iš 29 610 metrų aukščio.

Rugsėjo 24 dieną sutaisyta kapsulė buvo išmėginta laboratorijoje Brooks City-Base, San Antionio, Teksase (JAV). Kapsulė buvo išmėginta ekstremaliomis sąlygomis, kurias patirs skrosdama stratosferą. Išlaikiusi visus išbandymus kapsulė buvo išsiųsta atgal į Rosvelą.

Pagrindinis „Red Bull Stratos“ misijos tikslas yra surinkti vertingus mokslinius duomenis, kurie būtų panaudoti siekiant pagerinti kosminių kelionių saugumą ir atvertų duris didelių aukščių šuoliams iš erdvėlaivių. Šio šuolio metu taip pat bus pagerintas ne vienas rekordas: didžiausio greičio laisvojo kritimo metu, aukščiausio šuolio, aukščiausio skrydžio balionu ir ilgiausio laisvojo kritimo, rašoma „Red Bull“ pranešime.

A. Thompsonas apie planuojamą šuolį kalba optimistiškai, tačiau pripažįsta, jog misijos sėkmė priklauso nuo oro sąlygų, mat norint pakelti į orą 850 000 kubinių metrų helio balioną, kuris pagamintas iš ypač plono polimero, reikia nepriekaištingų sąlygų.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)