Ką daryti norint gauti asmeninius pranešimus apie škvalą, krušą ir kitokias negandas?  (8)

Artėjant pavojingoms gamtos stichijoms Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD) Lietuvos gyventojams išsiuntinėja trumpąsias žinutes (SMS), kuriomis užtikrina, kad visi sužinos apie gresiantį pavojų ir bus atsargesni. Bėda ta, kad gavusių žinutes buvo vos keli procentai, tai toli gražu ne tai, kaip turėtų veikti sistema, kuri galėtų realiai apsaugoti gyventojus nuo gamtos anomalijų ar kitų pavojingų įvykių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasirodo, kad mobiliojo ryšio abonentas gautų tokio pobūdžio SMS pranešimus, būtina savo telefone įvesti atitinkamus nustatymus. Kiekvienam telefono modeliui šie nustatymai yra skirtingi.

„Lietuva tapo pirmąja Europos Sąjungos valstybe, sukūrusia sistemą, įgalinančią valstybės lygiu realiuoju laiku perspėti ir informuoti gyventojus, atitinkamai susikonfigūravusius savo mobiliojo telefono nustatymus, apie pavojingus gamtinius ir technogeninius reiškinius“, – skelbia PAGD.

Gyventojų perspėjimo ir informavimo, naudojant viešųjų judriojo telefono ryšio paslaugų teikėjų tinklų infrastruktūrą, sistema veiksmingai ir realiu laiku perduoda informaciją mobiliųjų telefonų naudotojams, naudojant Korinio transliavimo (Cell Broadcast) technologiją GSM tinkluose. 

Pranešimai bus siunčiami vartotojams pasirinktoje šalies teritorijoje. Vartotojus galima pasiekti sugaištant minimalų laiką ir neapkraunant tinklo, nes nėra reikalinga jų paieška, nereikia žinoti gavėjo telefono numerio. Pranešimų kartojimas leidžia įspėti ne tik įvykio zonoje esančius gyventojus, bet ir atvykstančius į įvykio zoną. Cell Broadcast technologija leidžia perduoti pranešimus skirtingomis kalbomis ir informuoti įvairiakalbius šalies gyventojus bei atvykusius kitų šalių piliečius. Taip pat galima informuoti specialiąsias vartotojų grupes (tai gali būti policija, kariuomenė, pasienio tarnyba, kitos specialiosios tarnybos)

Trumpieji perspėjimo pranešimai bus siunčiami trimis kalbomis skirtingais kanalais: pranešimai lietuvių kalba – 578 kanalu, pranešimai anglų kalba – 525 kanalu, pranešimai rusų kalba – 605 kanalu. Gyventojai pagal pateikiamas atmintines turi savo mobiliajame telefone nusistatyti perspėjimo pranešimų priėmimo funkciją ir pasirinkti kanalą, kuria kalba norėtų gauti perspėjimo pranešimus, todėl siūlome atidžiai perskaityti atmintinėje pateikiamą informaciją.

Ši paslauga gyventojams yra nemokama.

Mobiliųjų telefonų nustatymo instrukcijos

(81)
(30)
(50)

Komentarai (8)