Kaip Kinija elgsis tapusi galingiausia pasaulio valstybe?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Azuolas 2012-10-22 18:28
Kas čia per "istorinės genetikos" teorijos? Protingi žmonės sprendimus priima ne pagal tradicijas, o vadovaudamiesi protu. Jei pasirodys naudingiau karas, tai kariaus. Kol kas, tikrai neatrodo, kad labai ten jau imtų visus puldinėti.
šEIP 2012-10-22 18:37
Žinoma, tačiau nereikia užmiršti, kad tradicijos daro įtaką formuojantis mąstymiui, vertybėms, prioritetams ir pan.
Rukis 2012-10-22 18:42
Na vis dėlto, gal geriau tegu būna Kinija super valstybė, kuri mažiau kišasi į kitų šalių reikalus, nei kad JAV.
Azuolas 2012-10-22 18:57
Na kas "geriau" tai labai reliatyvu... Vis tiek, akivaizdu, jog tiek JAV, tiek Kinija, tiek bet kuri kita valstybė pirmiausia žiūri savo interesų ir "gerovės" sau, o ne lietuviams. O kišimasis vis tiek yra. Lygiai taip pat žaidžia ekonomika ir JAV ar Rusija. Tampyti už virvučių kitas valstybes nebūtina lėktuvnešių flotilė. Net ir kariauti svetimom rankom galima, jei tik gudriai sužaidi. O dėl objektyvesnės gerovės, tai mano nuomuone svarbiausia, kad lyderis būtų racionalaus mąstymo, o ne koks neprognozuojamas fanatikas.
Atavar 2012-10-22 19:25
Net ir racionaliausi lyderiai turi silpna vieta - jie anksciau ar veliau mirsta. O tada, vel iskyla tradicijos ir kultura.
Azuolas 2012-10-22 19:29
...ir baigiasi civilizacijos aukso amžius
marius111 2012-10-23 18:36
Straipsnis visiškai atitrūkęs nuo realybės. Kaip galima rašyti apie izoliuotus ir tik savo kultūra bei išmintimi besirūpinančius kinus, kai tuo pačiu metu visoje šalyje masiškai persekiojami japonai, jūroje vykdomos provokacijos bei demonstruojama karinė jėga Japonijos pašonėje? O kur dar rekordiškai augantis ir slepiamas karinis biudžetas, vis labiau nerimstančios pietinės kaimynės ar vien tai, kad jie baigia pusę Afrikos supirkti. Istoriškai tie kinų imperatoriai, kurie pajėgė suvaldyti vidaus problemas, bandė plėsti savo šalį, jei tik tam buvo galimybių. Ne veltui dabartinė Kinijos teritorija iš visų pusių apribota dykumų, kalnynų, džiunglių ar dykynių.
Vcitizen 2012-10-25 17:44
Jeigu Kinija neketina dominuoti pasaulyje, vadinasi ji niekada ir nebus "galingiausia pasaulio valstybė", kaip teigiama straipsnyje. Kad 2018 m. Kinijos BVP pralenks JAV BVP (jeigu taip iš tikrųjų bus), tai dar visai nereiškia, jog Kinija taps galingiausia pasaulyje. Įdomus faktas iš istorijos: XIX a. Kinijos BVP buvo be konkurencijos didžiausias pasaulyje, nepalyginamai didesnis nei bet kurios Vakarų šalies. Tačiau tai nesutrukdė Britanijai (su kitomis Vakarų valstybėmis) sutiuškinti kinus Opiumo karuose ir priversti juos pasirašyti jiems nenaudingas taikos sąlygas. Kinijos galios burbulas buvo susprogdintas. Tad nėra jokių garantijų, jog šįkart Kinija jau tikrai taps super valstybe. Kol kas jai dar labai toli iki tokios. Net ir toji išgirta ekonomika yra gana pažeidžiama - smarkiai priklausoma nuo eksporto (t.y., nuo JAV ir ES noro pirkti jų prekes), o vidaus rinka santykinai silpna.