Taupymas prieš skatinimą – Latvija prieš Graikiją

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Vytautas__ 2013-01-09 09:14
Iš ekonominės pusės straipsnis labai teisingas, tikrai Braliukai su krize tvarkėsi gana gerai. Tačiau žiūrint iš paprasto žmogaus pusės tenka rinktis Graikiją. Manau situacija tokia kad Latviai (kaip ir mes Lietuviai) darė viską kad tik įtiktų EU ir TVF, gal net ir kiek per stropiai vykdė mokytojų nurodymus. Graikai - priešingai, darė viską, kad būtų kuo geriau jų tautai esamuoju laiku, nebijant dėl ateities, siekdami milžiniškų pagalbos išteklių priėmė kelis skaudesnius sprendimus bet tai ir viskas. Sudėtinga pasakyti kuris variantas yra blogesnis. Graikijos grįžimas prie Drahmos pasišalinimas iš euro zonos, ar Latvių popierinis augimas?
vvv2 2013-01-09 09:25
- citata: "dabar TVF skundžiasi, kad Latvija apkarpė socialines išlaidas pernelyg daug."
Creatium 2013-01-09 09:47
Nesuprantu tokio pasirinkimo. Ar tau geriau gyventi šalyje, kuri po kelių metų bus visiškai išlipusi iš duobės ar šalyje, kuri dar bent minimum 10 metų tikrai nepakils iš savo duobės. Graikijos situacija yra tiek beviltiška, kad eina sau. O ir prievaizdų ji turi žymiai daugiau, negu Latvija turėjo su TVF, patikėk manimi. Juk nuo Graikijos parlamento veiksmų (koordinuojamų iš esmės pašalpos davėjų, ES) tiesiogiai priklauso ar jie gaus toliau paramą ar ne. Ką jau kalbėti apie nedarbo lygį ir itin smarkų gyvenimo kokybės kritimą.
modis 2013-01-09 10:03
Moralas: krizę sukėlė nepamatuotas išlaidavimas. Tai kaip gali įveikti ligą dar daugiau susirgdamas? Graikija dar ilgai bus šalis zombis. O Latvija manau jau po poros metų pasieks tvarų augimą, jei tik sumažins skolos santykį su BVP.
wolas 2013-01-09 10:29
Graikijoje nebūtų veikęs toks taupymas. Tik lietuvius ir latvius galima taip engti, o graikai bent jau gyvena kaip žmonės.
marazas 2013-01-09 10:51
Joks čia engimas, tai yra protingi sprendimai, o ne grynas kenkimas visai sąjungai. Graikija kaip koks parazitas siurbia pinigus į save ir nei nesistengia nieko pakeisti. Nenoriu įžeisti, bet lodariams, kurie nesugeba dirbti reikia griežtų priemonių. Lietuvoje taip pat dar reikia daug pakeisti, kad padėtis pradėtų gerėti akivaizdžiau, kad žmonės imtų veikti, o ne tinginiauti priešais TV. Šiaip ar taip, šie rinkimai parodė, kad dar daug pas mus yra "gynyrojančios ykanomykos" garbintojų, kurie apsvaigę dėl minimalaus atlyginimo ir jiems visiškai vienodai kas dedasi šalyje bei pasaulyje. Beje, koks kaimietis prisiėmęs SMS kreditų, lizinginių televizorių ir tapšnafonų irgi tau gyvena gerai? Įklimpęs iki gyvenimo galo visokiose skolose, gyvenantis šiknaskylėje, čia normalu? Graikija būtent tokia. Praskolinta ir kol kas be aiškios ateities, tai apie kokį gyvenimą galima kalbėt? Su tokiu elgesiu jie toli neis ir vis tiek turės taupyt arba gaus spyrį į užpakalį iš eurozonos. Iš kur tuomet ims pinigus savo "žmoniškam gyvenimui"?
immortallt 2013-01-09 11:03
Tikrai Graikijoje gyventi faina, kas pora menesiu nezinai, ar salis nebankrutuos... Jei bankrutuos - negaus puse salies dirbanciuju algu (kazkur berods 40-50% dirba valstybinese imonese), negaus jokiu socialiniu ismoku, sutriks dauguma veiklu. Ir taip kas pora menesiu vis stresuoti tenka visiems - svajoniu gyvenimas.
cave_dweller 2013-01-09 11:46
Paprastai tariant, graikai vietoj to, kad gerintu šalies ekonominę padėtį, dirbdami įnešinėtu lėšas į biudžetą, rėkauja išlindę į gatves, naikina valstybės ir savo turtą. Vienas po kito besitęsiantys streikai, riaušės tik blogina šalies finansinę padėtį. Ne tik, kad mažiau surenkama į biudžetą, bet dar didina jo išlaidas, atbaido turistus, kurie atneša nemažai įplaukų. Nesupraskit klaidingai, gyventojų valios, nepasitenkinimo išreiškimas sveikintinas dalykas, bet tik proto ribose. Kai tas nepasitenkinimas užtrunka pernelyg ilgai, ar perauga į riaušes, paralyžiuoja ekonomiką, pradeda kenkti valstybei, tai yra tiems patiems žmonėms, reiktu susimastyti. Žiūrint iš šalies, atrodo kvailai ir nelogiškai toks graikų elgesys. Ima pyktis, kodėl turėtume mes padėti, jei patys sau nesistengia padėti..
ra.klaipeda 2013-01-09 11:51
Visiškai palaikau šią nuomonę. Mes esame taip "išauklėti", kad ant mūsų galima "joti" kaip tik išmanai..
immortallt 2013-01-09 11:52
O graikai isaukleti joti ant kitu saliu pilieciu kupros.
cave_dweller 2013-01-09 12:15
Noras gyventi geriau, nėra blogas dalykas, bet bandymas gyventi geriau ne pagal galimybes, apsurdas. Čia tas pats, lyg tarkim tu išsimokėtinai prisipirktum telikų, kompų, telefonų, automobilį, butą ar namą, o po to nesugebėdamas išsimokėti bėgtum protestuoti prie banko, kad tave dusina ir reikalautum iš kaimynų paskolų, kad galėtum ir toliau "gerai" gyventi. PS kažkur skaičiau nuomonę, kad graikai mano, kad visas pasaulis yra jiems skolingas už demokratiją, už mokslą, meną ir dabar tikisi, kad laikas skolas gražinti (t.y. padengti Graikijos skolas) ir nenori imtis jokių taupymų. Taipogi sakoma, kad šiauriečiai (prie kurių galima priskirti ir mus) mažiau emocionalūs, labiau linkę taupyti, lengviau prisitaiko prie blogesnių sąlygų, o pietiečiams sunku atsisakyti viso to gero, prie ko buvo pripratę. Manau, kad šiuose teiginiuose yra tiesos.
šakės 2013-01-09 12:27
Na va, jau pasirodė, kad Kubiliaus sprendimai iš esmės buvo teisingi. Deja, tamsuoliai to niekada nesupras, jie jaučia tik tai, kas juos pačius asmeniškai paliečia. Sumažintos pensijos - Kubilius blogas. Padidinti mokesčiai - Kubilius blogas. Nesvarbu, kad tai ištraukė Lietuvą iš duobės. Ir pagarba jam už tai, kad pažadėjo ir padarė tai, žinodamas, kad paskui jo nekęs pusė Lietuvos.
Niemand 2013-01-09 14:10
Kai kurie Kubiliaus sprendimai buvo neišvengiamai būtini, kaip PVM didinimas, pensijų ir kitų soc. išmokų mažinimas. Bet tas nieko nepasako apie absoliučią daugumą kitų sprendimų - mokesčių patrigubinimas smulkiam verslui, kuris ir šiaip ne itin gyvas buvo, valstybės pirkimų beveik sustabdymas, visiško chaoso įnešimas į startup'ų subsidijavimą, kuris ir taip vos gyvas buvo, energetikos sistemos stagnavimas su rožinio drambliuko svajone - atomine - ir dar begalės kitų perliukų... O kalbant apie straipsnį, tai kalbėti apie Keinsizmo žlugimą pateikiant pavyzdžiu Graikiją yra kaip minimum nekorektiška. Keinsizmas reiškia ne šiaip pinigų dalijimą už nieką (Graikijos variantas), o pinigų mokėjimą už DARBĄ, kad ir koks beprasmiškas tas darbas būtų (Vokietijos variantas per pastarąją krizę, JAV per 1933 m. krizę). Keinsizmas pakolkas puikiai pasiteisina, o vat taupymas sprendžia ekonomikos problemas itin savotiškai - išstumia subjektus į šešėlinę ekonomiką, kas atlaisvina nuo bet kokių mokesčių, rezultate pinigų padaugėja, rezultate tas pats keinsizmas.
arab 2013-01-09 14:12
Juodas humoras prajuokinai. Didziuokis Kubilium ir toliau, kad esam paciam dugne visos europos sajungos Cia zmones matau ka perskaito tuo ir tiki, pasizekit pagaliau statistika europos sajungos.
Zebediejus 2013-01-09 14:19
Nagi, parodyk kuri ta statistika rodo mus dugne. Gal valstybės skola? Ar ekonomikos augimas? Prašom faktus.
immortallt 2013-01-09 14:20
Nebestebina tokie zmones, kurie jau nebesugeba per savo neigiamas emocijas mastyti ir matyti.
vvv2 2013-01-09 14:21
direktyvą, tai ko norėti.. bijo jie kažko, gal arabų?
Zebediejus 2013-01-09 14:23
Ant mūsų "joja", nes didelė dalis tautos yra idiotai, manantys, kad kažkas kažką turi duoti. Todėl renka daugiausia žadančius. O tie jau daro ką nori. Kitą kartą vėl pažada. Čia labai tinka posakis "kaip durnas taip ir muša". Deja, Graikija yra dar kvailesnė šiuo atžvilgiu. Gyvenimas skolon ir ne pagal išgales nėra nei "orus" nei "kaip žmonės". Taip gyvena kvailiai, kurie negalvoja apie rytdieną, kai skolas reiks gražinti.
arab 2013-01-09 15:33
Mane tai stebina tokie kaip jus. Minimali alga maziausia ir vidutinis darbo uzmokestis po bulgaru ir rumunu, kurie ale EU sajungoj, nors jie isvis prie balkanu pusiasalo ir ten kita resbuplika. Kainos tokios pacios kaip visose salyse europos sajungoj. Maisto, kuro. Apie komunalinius mokescius nesneku net............................. Tai kame cia gali but gerumas ? Cia tas kubilius isvis ne prie ko, jis tik daug moka sneket kiek jis padare, bet realiai, as ne sotesnis, nors alga kilo krizes laikotarpiu, bet pinigu vis kaip maziau taip maziau, nes viskas brangsta, kuras, maistas, komunaliniai. Tai WTF ? Kur tas geris Kubiloido ? Ka jis padare, pastate fabriku ? Sukure daug darbo vietu ? Sumazino akcizus butiniausiom prekem ?
sigitas69s 2013-01-09 16:48
Galima pripazinti, kad vyriausybe nebuvo visai beviltiska, bet kaip visada kencia silpniausia grandis. Ir istiktuju- kur darbo vietos ar ten fabrikai? Suspaude ka lengviausia suspausti, o patys kaip vartesi kaip inkstai taukuose taip ir vartosi