Kokiu greičiu skriejo greičiausiai istorijoje paduotas teniso kamuoliukas? (Video)  (8)

Užvakar Melburne baigėsi pirmasis šiemet 2013-ųjų Australijos Didžiojo kirčio turnyras, kurio nugalėtoju trečiąkart iš eilės tapo serbas Novakas Džokovičius (Novak Djokovic). Teniso mačų TV žiūrovams kartais parodomi skaičiai. Pvz., 196 km/h, 218 km/h. Tai - teniso kamuoliuko skriejimo greitis. 200 km/val. greičiu ir greičiau paduotas kamuoliukas yra laikomas galingu padavimu. O kokiu greičiu paduotas kamuoliukas teniso istorijoje yra skriejęs greičiausiai?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įdomu tai, kad teniso kamuoliuko greičio rekordas pagerintas visai neseniai - pernai. Tenisininkas iš Australijos Semas Grotas (Sam Groth) Pietų Korėjoje vykusiame turnyre "2012 Busan Open Challenger" kamuoliuką smūgiavo net 263 km/val. greičiu. 24-erių australas tada pasaulinėje tenisininkų klasifikacijoje užėmė 340-ąją vietą. Nepaisant kosminių šūvių, S. Grotas iš turnyro pasitraukė po antrojo rato dvikovos su baltarusiu Vladimiru Ignatiuku. Beje, jis rekordinį S. Groto smūgį sugebėjo sėkmingai atremti, tiesa, tašką po to padavimo pralaimėjo.

S. Groto paduotas kamuoliuko greitis buvo toks svaiginamai didelis, kad rekordą pagerino net 5,3 proc. Iki tol galingiausio padavimo rekordas priklausė kroatui Ivo Karlovičiui - 2011 m. jis kamuoliuką smūgiavo 251 km/val. greičiu.

Tiesa, Teniso profesionalų asociacija (The Association of Tennis Professionals) oficialiai nefiksuoja rekordų dėl patikimos greičio matavimo įrangos stokos. Šiaip ar taip, minėtos asociacijos atstovai patvirtino, kad greičio matuoklis Busano turnyre atitiko patikimumo standartus, rašo "Lifelittlemysteries.com".

Tenisas - viena iš tų sporto šakų, kuriose kamuolys (šiuo atveju kamuoliukas) skrieja greičiausiai. Palyginimui, rekordinis ledo ritulio smūgis siekia tik 172 km/val., o beisbolo kamuoliukas yra pasiekęs viso labo 162 km/val. greičio rekordą. Teniso mačuose tiek vyrai, tiek moterys neretai paduoda kamuoliuką 190 km/val. ir didesniu greičiu.

Nuo ko priklauso, kad teniso kamuoliukas korte lėks žudančiu greičiu? Anot "Planet-Science.com", Tyrėjai atliko tam tikrus statistinius skaičiavimus ir priėjo išvadą, kad galingiau (greičiau) kamuoliuką paduoda aukštaūgiai tenisininkai. Ilgos kojos ir rankos sudaro sąlygas jų savininkui rimčiau atsivėdėti ir vožti rakete per kamuoliuką taip, kad maža nepasirodys.

Didelis ūgis žaidėjui suteikia ir kitą privalumą: kuo aukščiau raketės sietas paliečia kamuoliuką, tuo taikliau žaidėjas muša į priešininko kortą. Beje, rekordinio teniso padavimo smūgio autorius S. Grotas - tikrai ne pipiras: australo ūgis yra 190 cm.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(18)
(1)
(4)

Komentarai (8)

Susijusios žymos: