Italijoje mokesčių vengėjus gaudys kompiuteris  (0)

Italijos mokesčių inspektoriai galanda ginklus kovai su mokesčių vengėjais. Nenorinčiųjų susimokėti „gaudyklė“ – „Redditometro“ – turėtų padėti pričiupti nepagrįstai daug išlaidaujančius italus, kurie savo ruožtu baiminasi, kad valstybė pernelyg kišasi į jų gyvenimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokesčių vengimas Italijoje ir nuo mokesčių naštos išsisukinėjantys šios šalies gyventojai jau tapo nuolatine šios euro zonos krizės kamuojamos Pietų Europos valstybės problema.

Italijos mokesčių inspekcijos duomenimis, kiekvienais metais dėl mokesčių vengimo į šalies biudžetą nepatenka apie 120 mlrd. eurų (414 mlrd. litų) pajamų. Ieškodami papildomų priemonių kovoje su mokesčių vengėjais, šalies inspektoriai šį mėnesį pristatė naują kompiuterinę sistemą „Redditometro“ (liet. „Pajamų metras“).

Veikimo principas

Iki šiol Italijos gyventojų pajamų pagrįstumą tikrinę pareigūnai dažniausiai remdavosi turima informacija apie didelius įsigijimus: namų, automobilių ar jachtų pirkimą. Nauja sistema leis stebėti kasdienius eilinių italų išlaidavimo įpročius. 

„Redditometro“ pirmiausiai suskirsto visus Italijos gyventojus į 11 atskirų namų ūkio tipų: poros, netekėję (nevedusios), šeimos su vaikais ir t.t. Taip pat buvo sukurti detalūs modeliai, parodantys, kaip atskira gyventojų kategorija gali išleisti turimas pajamas. Į šiuos modelius įtraukta apie 100 skirtingų sričių, kurioms gyventojai gali išlaidauti: maistas, gėrimai, drabužiai, laisvalaikio prekės ir t.t. Darant prielaidas taip pat atsižvelgiama į Italijos regionus – šalies šiaurėje gyvenantys italai paprastai laikomi labiau pasiturinčiais.

Taigi, naudodamiesi šia sistema mokesčių inspektoriai gali pakankamai tiksliai nustatyti vidutinės keturių narių šeimos, gyvenančios Italijos pietuose, išlaidų poreikį – jei deklaracijoje nurodytos pajamos smarkiai skiriasi nuo sistemos pasiūlytos sumos, inspektoriams gali kilti įtarimas.

Kai neatitinka nustatytas išlaidų modelis, pareigūnai gali pradėti tyrimą ir tuomet šeima turės pasiaiškinti, iš kur gavo pajamas ir kam jas išleido.

Vietos žiniasklaidai Italijos mokesčių inspekcijos direktoriaus pavaduotojas Marco Di Capua teigė: „[Sistema] leis užkirsti kelią įžūliai vengti mokesčių bei atskleisti didelį „apsimestinai skurdžių“ italų.“

Vietos ekspertai mano, kad sistema paskatins mokesčių mokėtojus sąžiningai deklaruoti savo pajamas. „[Sistema] bus tarsi visuotinis nurodymas, skatinantis mokesčių mokėtojus deklaruoti daugiau apmokestinamų pajamų, – „Ekonomika.lt“ teigė Italijos Bocconi universiteto teisės profesorius Giussepe Marino. – Nemanau, kad ji gali veikti kaip nors kitaip, nes paprasčiausiai neįmanoma vienu metu įvertinti 42 mln. mokesčių mokėtojų.“

Kritikos banga

Sistemos kūrėjai tikisi, kad „Redditometro“ taps efektyviu ginklu prieš Italijos mokesčių vengėjais, nes apie tai žinantys asmenys savo noru bus linkę sąžiningai pildyti deklaracijas.

Vis dėlto nacionalinėje spaudoje pasipylė kritikos straipsnių, kuriuose ši nauja sistema laikoma pavojingu žingsniu policinės valstybės link. Laikraščio „Corriere della Sera“ redaktoriaus Piero Ostellino manymu, „pajamų metras“ peržengia visas ribas.

„Tai nėra kova su mokesčiu vengimu, tai tyrimas – kaip žmonės gyvena, ką perka ir kaip rengiasi, – BBC teigė žurnalistas. – Esu prieš „Redditometro“ ne todėl, kad pasisakau už mokesčių vengimą. Nemanau, kad mokesčiai turi būti renkami paminant žmonių teises.“

Vis dėlto, pasak G. Marino, pernelyg nerimauti dėl to nereikėtų: „Esu pakankamai ramus, nes globaliame interneto pasaulyje privatumas tik vizija, kai pagalvoji, kad „Google“ ar „Facebook“ apie mūsų kasdienį gyvenimą žino kur kas daugiau.“

Rinkimų šešėlis

„Redditometro“ sistemos, kuri visu pajėgumu turėtų pradėti veikti šių metų kovą, pristatymas vyksta jautriu laikotarpiu – šalies laukia vasario pabaigoje vyksiantys parlamento rinkimai. Bauginanti mokesčių vengėjų „gaudyklė“ greičiausiai taip ir nesulauks eilinių italų pritarimo, bet aktyvias rinkimų kampanijas rengiantys politikai suskubo ją pasmerkti.

Kadenciją baigiantis Italijos ministras pirmininkas Mario Monti apibūdino „Redditometro“ kaip „tiksinčią laiko bombą“, kurią paliko jo pirmtako Silvio Berlusconi vyriausybė.

Pats S. Berlusconi teigė, kad jam sugrįžus į valdžią jis rimtai svarstys atsisakyti šios sistemos. Savo ruožtu Demokratų partijos lyderis Pier Luigi Bersani, kuris laikomas realiausiu kandidatu formuoti naująją vyriausybę, teigė ieškosiantis naujų būdų kaip kovoti su mokesčių vengimu.

Pasak Bocconi universiteto profesoriaus G. Marino, šiandien visuomenė vieningai atmeta „Redditometro“ ir prieš artėjančius rinkimus bendras mokestinis šūkis yra „Mažiau mokesčių žmonėms“.

Skatinti įmonių augimą

Reaguojant į visuotinį nepasitenkinimą Italijos mokesčių inspekcija suskubo tobulinti sistemą. Nors mokesčių vengimu įtariama apie 4 mln. šalies gyventojų, Italijos mokesčių inspekcijos teigimu, per metus pareigūnai pasirengę patikrinti iki 40 tūkst. šeimų. Tyrimas dėl galimo mokesčių vengimo galės būti pradėtas tik tuomet, jei neatitikimas tarp deklaruotų pajamų ir numatytų išlaidų bus didesnis nei 20 proc.

Teisės ekspertai tvirtina, kad Italijoje neįmanoma kovoti su šešėline ekonomika neskatinant smulkių įmonių peraugimo į vidutines ir stambias įmones ir taip pasitraukiant iš šešėlio. G. Marino duomenimis, šalyje egzistuoja 5,2 mln. pridėtinės vertės mokesčių mokėtojų, kurių dauguma yra smulkaus verslo atstovai.

„Neturint daug tarptautinių korporacijų sukuriamas didesnis mokesčių vengimo mastas. Kur kas lengviau įvertinti didelę bendrovę, nei tūkstančius smulkių mokesčių mokėtojų, – sako G. Marino. – Mokesčiai visuomet yra valstybės ekonominės struktūros veidrodis ir dabar Italija turi apgalvoti, kaip leisti įmonėms plėstis. Tai jau nėra mokesčių problema.“

Mokesčių vengėjų gaudyklė „Redditometro“

  • Italijos mokesčių inspekcijos duomenimis, kiekvienais metais dėl mokesčių vengimo į šalies biudžetą nepatenka apie 120 mlrd. eurų (414 mlrd. litų) pajamų
  • „Redditometro“ visu pajėgumu turėtų pradėti veikti kovo mėnesį
  • Sistema analizuos Italijos gyventojų pajamas nuo 2009 m.
  • Inspektoriai per metus tikisi patikrinti iki 40 tūkst. šeimų
  • Tyrimas dėl mokesčių vengimo galės būti pradėtas, jei skirtumas tarp deklaruotų pajamų ir numatytų išlaidų bus didesnis nei 20 proc.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekonomika.lt
Ekonomika.lt
(2)
(0)
(0)

Komentarai (0)