Lietuva Estijos nepaveja ne dėl ekonominių, o dėl psichologinių problemų

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Shinigami 2013-05-09 21:58
Kai įstatymai ir ekonominiai sprendimai priiminėjami visiškai ne mastant - tai niekada nieko ir ne aplenksime. Šiandien buvau Karjerų asociacijos konferencijoje ir ten atvažiavo mokslininkas iš universiteto kuris užsiima betono kokybės nustatinėjimų. Ir jis visiems pateikė tokia žinia. Kad vyriausybė priėmė nauja betono klasifikacija. Kurioje betonas klasifikuojamas pagal jo šarmingumą. Ir jau ši klasifikacija įsigaliojo, bet vyriausybė pamiršo parašyti kaip turi būti nustatinėjamas betono šarmingumas. Šiuo metu šarmingumas reiškia šarminių žemės elementų kiekį. Dėl to dabar laboratorijos gali nustatyti tik šarminių elementų kiekį betone, o ne jo šarmingumą. Nes didžioji dalis šių šarminių elementų yra netirpioje formoje ir jie nesuteikia šarmingumo betonui. Dėl to dabar praktiškai ne įmanoma gaminti betono kuris atitiktu jo klasifikacija. Kitos valstybės kurios priėmė tokia pat betono klasifikacija tuo pačių ir reglamentavo kaip tai nustatyti, bet Lietuva ne. Dėl ko verslininkai Lietuvoje gali turėti didelių nuostolių, o tuo pačių ir mažesnis BVP. Kitas dalykas. Prieš kelis metus pavyko panaikinti SAZ karjerams, nes buvo įrodyta, kad žvyras ir smėlis ne smirdi ir ne triukšmauja. Nes SAZ yra nustatomas tik stacionariems taršos šaltiniams kuriuose tarša nesikeičia bėgant laikui. Bet karjere vienintelis triukšmo šaltinis yra technika. Kuri viena diena vienoje vietoje, o kita diena kitoje. Bet dabar yra asmenų norinčių karjerams SAZ gražinti. Dėl mišku įstatymo, kuris Lietuvoje yra griežčiausias visame pasaulyje, valstybė vien iš naudingųjų išteklių sektoriaus praranda 10 milijardų pajamų. Bei apsunkina ir kitas pramonės šakas kurios tiesiogiai ar ne tiesiogiai priklauso nuo naudingųjų iškasenų pramonės. Tai kaip kelių pramonė. Taip pat konferencijoje dalyvavo ir kelininkų atstovas. Kuris paskaičiavo, kad pernai kelininkai Lietuvai uždirbo 10 milijardų litų, bet kelių tiesimui ir remontui gavo tik 5 milijardus. Kitaip sakant valstybė sau pasiliko 50% visų pajamų.
kestutisz 2013-05-10 09:50
Įdomu, o kaip taip suskaičiuota buvo?
Shinigami 2013-05-10 10:35
Kelininkų atstovas pateikė tokia skaidrę http://www.part.lt/perziura/63f1d50a5e6 ... 044617.png
kestutisz 2013-05-10 10:52
Na, bet tai nėra "uždirbti" pinigai, tai tik vairuotojų išleisti pinigai. Kaip tik čia kažkas komentaruose vis pyksta kai akcizus vadina tiesiog eiliniais mokesčiais, o ne ribojimo mokesčiu (atgrasymo priemone), nors va ir patys kelininkai mąsto dar plačiau, kad tai jų pinigai. Na, bet čia kaip ir nieko naujo - pas mus į biudžetus traukiamos ir būsimos baudos, jei visi pradėtume elgtis idealiai pramuštume dideles skyles. Ar persėdę ant dviračių ar saulės energija varomų elektromobilių faktiškai sunaikintume kelius, nes nebūtų už ką juos remontuoti :)
vvv2 2013-05-10 11:06
- Čia visas "stebuklas".
Shinigami 2013-05-10 11:21
Kiek girdėjau kuro akcizas teisiškai skaitosi, kaip mokestis už kelius bei gamtos teršimą.
kestutisz 2013-05-10 11:53
Tai čia pritempiant taip gaunasi, kad pasipiktinimo didelio nekeltų Gi neskambėtų labai politkorektiškai jei būtų aiškinamas kaip tiesiog "papildomas mokestis tam, kad neįpirktum ir būtum "ekologiškas" - mažiau trukdytum eismą galintiem įpirkti" :) Mes gi patys net negalime jo sumažinti (ES neleistų) ir paeksperimentuoti ar kartais numušus kainas netoli kontrabandinių to paties mokesčio (ar pvm'o ir pan) nebūtų surenkama daugiau. O ten lėšų skirtymas kelininkmas pagal surinkus akcizus tai išvis mano nuomone kažkoks nesusipratimas - kiek skirs tiek aišku ir sunaudos, nes gi jei nesunaudosi paskui nebeskirs, tipinis biudžeto ir metų pabaigos atvejis.
immortallt 2013-05-10 12:08
Nereikia eksperimentuoti, reikia skaičiavimus atlikti ir žinosi. Bet su kontrabanda kovoti reikia ne nusileidžiant. Akcizas skirtas ir mažinti potraukį automobilių bei IMPORTINIŲ prekių, kad prekybos balansas būtų teigiamesnis + tarša. Kaip ir tabakui akcizas. Žmonės rūkantys įsivaizduoja, kad mokėdami akcizą padengia savo ateities medicinos kaštus kelis kartus... O realiai nepadengia nė pusės jų per savo sumokėtą PSD ir akcizą nuo tabako. Dabar dar kontrabandą rūko - esu labai už papildomą draudimą rūkantiems. Jei rūkai - neteikiamos jokios nemokamos medicininės paslaugos susijusioms problemoms su rūkymu.
rimasD 2013-05-11 01:49
Jei dar pridėt, kad Estija yra protestantiška šalis, kad ten nebūtina kiekvienos išvietės šventinti, ir mokėti bažnyčiai, tai beveik tas pats gaunasi.
mykolas 2013-05-11 12:26
psichologinė lietuvių problema vagiu vagiu ir dar noriu