Nutekinta ataskaita atskleidžia didžiulę Pakistano slaptųjų tarnybų nekompetenciją ieškant Osama Bin Ladeno  (0)

Tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ vadovas Osama bin Ladenas beveik dešimtmetį gyveno aiškiai matomas ir kartą netgi buvo sustabdytas, kai per greitai važiavo automobiliu, tačiau nebuvo sulaikytas dėl Pakistano žvalgybos ir saugumo tarnybų nekompetencijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai nurodoma pirmadienį paviešintoje oficialioje ataskaitoje apie šio ekstremisto nužudymą per JAV specialiųjų pajėgų operaciją.

Ataskaitoje, kuri buvo nutekinta Katare įsikūrusiam transliuotojui „al Jazeera“, pateikiama stulbinamų detalių apie žmogaus, kuris buvo labiausiai ieškomas pasaulyje, gyvenimą.

Pakistano vyriausybei skirta 336 puslapių ataskaita, kuri buvo parengta vieno teisėjo vadovaujamos komisijos, įkurtos tuojau po JAV specialiųjų pajėgų operacijos prieš O.bin Ladeną 2001 metais, yra pagrįsta parodymais, kuriuos davė 201 šaltinis, įskaitant velionio „al Qaeda“ lyderio šeimos narius ir įvairius pareigūnus.

Vienas liudijimas rodo, kaip nedaug trūko, kad O.bin Ladenas būtų sučiuptas pakistaniečių. Jo žmona Maryam, kuri buvo viena iš artimiausių „al Qaeda“ vadovo patikėtinių, prisiminė, kaip jį vežęs automobilis buvo sustabdytas Pakistano policijos Svato regione.

„Kartą, kai jie visi buvo išvykę į turgų, policininkas juos sustabdė dėl greičio viršijimo, – sakoma ataskaitoje. – Tačiau jos (Maryam) vyras greitai sutvarkė reikalus su tuo policininku, ir jie nuvažiavo.“

Kad nebūtų atpažintas iš oro, O.bin Ladenas dėvėdavo kaubojišką skrybėlę, kai išeidavo pasivaikščioti po savo namų teritoriją Abotabado mieste, jo žmonos pasakojo tyrėjams.

Tarp šio tyrimo išvadų, kurios dar nebuvo oficialiai paskelbtos, esama įrodymų apie beveik visų Pakistano saugumo aparato lygmenų nekompetentingumą.

Šiame dokumente kritikuojamas Pakistano vadovybės nesugebėjimas aptikti JAV centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) veiklos šalies teritorijoje, taip pat neatmetama priešiškų elementų veikla Pakistano žvalgybos tarnybų viduje.

Ataskaitoje taip pat griežtai kritikuojamas JAV reido „neteisėtas pobūdis“.

„JAV veikė kaip banditai, – sakoma Abotabado komisijos parengtame dokumente. – Tačiau svarbiausia, kad šį tragedija rodo visišką Pakistano nesugebėjimą aptikti OBL (Osamos bin Ladeno) savo teritorijoje beveik dešimtmetį arba įžvelgti JAV politiką Pakistano atžvilgiu, pasibaigusią Pakistano žmonių pažeminimu, kurio buvo galima išvengti.“

Po dešimtmetį trukusios medžioklės CŽV pagaliai susekė „al Qaeda“ lyderį, gyvenusį sienomis apjuostoje viloje visai netoli nuo elitinės Pakistano karo akademijos Abotabade, ne per toliausiai nuo sostinės Islamabado.

2011 metų gegužės 2 dieną surengta JAV karo laivyno specialiųjų pajėgų (SEAL) karių misija, per kurią buvo nukautas O.bin Ladenas, tapo epizodu, pažeminusio Pakistano kariškius ir padidinusiu įtampą santykiuose tarp strateginių sąjungininkų – Vašingtono ir Islamabado.

„Kalbant apie (nesugebėjimą aptikti) CŽV tinklo, būta nusikalstamo aplaidumo ir nekompetentingumo“, – sakoma ataskaitoje.

O.bin Ladenas atvyko į Pakistaną 2002 metų pavasarį arba vasarą, nurodoma dokumente. Jis dvejus metus gyveno Haripure, prieš persikeldamas į namą Abotabade su savo didele šeima 2005-ųjų rugpjūtį.

„Visos vietos Pakistane, kuriose buvo apsistojęs OBL, nėra tiksliai žinomos, – rašoma dokumente. – Tačiau tarp jų buvo FATA (Federacijos administruojamos genčių teritorijos – Pietų Vaziristanas ir Badžauras), Pešavaras, Svatas ir Haripuras.“

Nustatyta, kad jis kažkuriuo metu 2002 metais atvyko į Pakistaną veikiausiai iš Tora Boros vietovės Afganistane, kur „al Qaeda“ lyderį medžiojo JAV pajėgos. O.bin Ladeno šeima iš Afganistano Kandaharo provincijos persikėlė į Pakistano didžiausią miestą Karačį, persikėlė tuojau po 2001 metų rugsėjo 11-osios atakų prieš Jungtines Valstijas.

Manoma, kad gyvendamas kalnuotame regione O.bin Ladenas 2003 metų vasarį susitiko su rugsėjo 11-osios atakų sumanytoju Khalidu Sheikhu Mohammedu. Pastarasis po mėnesio buvo suimtas Pakistano pareigūnų.

Užsienio kaltinimai, kad O.bin Ladenas veikiausiai slapstosi Pakistane, nebuvo rimtai vertinami tuomečio karinio valdytojo Pervezo Musharrafo vyriausybės, nurodoma ataskaitoje.

2005-aisiais – tais pačiais metais, kai O.bin Ladenas persikėlė į Abotabadą – Pakistano karinės žvalgybos tarnyba ISI nutraukė „al Qaeda“ lyderio paieškas.

Abotabade jis gyveno asketiškomis sąlygomis, prižiūrėdamas savo vaikų ir vaikaičių religinį ugdymą ir žaidimus, „įskaitant daržovių auginimą lysvėse, (dalijant) paprastus prizus už geriausius pasiekimus“.

Jo žmonos per apklausas sakė, kad O.bin Ladenas nebuvo prisirišęs prie savo turto ir turėjo labai mažai drabužių.

„Prieš atvykdamas į Abotabadą jis turėjo tik tris poras šarovarų ir marškinių vasarai bei dar tris poras – žiemai“, – nurodoma ataskaitoje.

Jeigu pasijusdavo blogai, jis gydydavosi tradiciniais arabiškais vaistais. o „kaskart, kai pasijusdavo vangus, užvalgydavo šokolado su obuoliu“, teigė liudininkai.

Tačiau beveik šešerius metus neįprastos saugumo priemonės jo viloje ir kita neįprasta veikla nesugebėjo patraukti Pakistano pareigūnų dėmesio.

„Sunku patikėti, kad visa bendruomenė, vietos pareigūnai, policijos, saugumo ir žvalgybos pareigūnai neatkreipė dėmesio į (to komplekso) dydį, keistą pavidalą, spygliuotas vielas, automobilių ir lankytojų nebuvimą bei kitus ženklus beveik per šešerių metų laikotarpį“, – pažymima tyrėjų dokumente.

Ataskaitoje tai pat pateikiama dramatiškų detalių apie JAV sraigtasparnių reidą, kurias papasakojo „al Qaeda“ vado šeimos nariai.

O.bin Ladenas nuėjo miegoti į savo kambarį su jauniausia iš savo trijų žmonų – Amal – kai jie tuojau po vidurnakčio buvo pažadinti garso, „panašaus į audrą“. Jie puolė į balkoną, „tačiau naktis buvo be mėnesienos, tvyrojo visiška tamsa“. Supratęs, kad iškilo JAV pajėgų reido grėsmė, kurios seniai baimintasi, O.bin Ladenas neleido savo žmonai įjungti šviesos ir pasišaukė savo sūnų Khalidą.

Kol jo dvi dukros deklamavo Korano ištraukas, O.bin Ladenas ir Khalidas ruošėsi paskutinei kovai – nors ataskaitoje taip pat nurodoma, jog „al Qaeda“ lyderis neturėjo ginklo, kai buvo nukautas.

Vėliau, kai Amal pamatė vieną JAV karį, nukreipusį ginklą į teroristų lyderį jų miegamajame, ji puolė prie amerikiečio, kuris šūktelėjo „Ne! Ne!“ ir šovė jai į kelį.

Po šio reido JAV kariai pasišalino, pasiėmę įvairių daiktų, įskaitant kompiuterius, tačiau taip pat asmeninių daiktų, įskaitant auksą ir O.bin Ladeno testamentą.

Viena iš jo žmonų „anksčiau skaitė tą testamentą, tačiau nenorėjo atskleisti jo detalių. Ji sakė, kad jis nebuvo politinis ir buvo susijęs tik su asmeniniais bei šeimos reikalais“.

„Kiti pranešimai teigia, kad testamente sakoma, jog jo vaikai neturėtų siekti vadovauti „al Qaeda“, – nurodė tyrėjai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(3)
(0)
(0)

Komentarai (0)