Radioaktyvusis Gediminas: kodėl prie šio paminklo šokteli radiacijos lygis? (Video)  (7)

Prie pat Valdovų rūmų stovintis Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Gedimino paminklas kelia įvairių diskusijų. Vieniems kliūva pati skuptūra, kitiems - jos vieta. Žmonės pašnibždomis kalba ir apie keistą reiškinį, kad postamentas, ant kurio užkelta skulptūra, spinduliuoja radiaciją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ar iš tiesų didžiulis raudonas granito postamentas yra užterštas radionuklidais ir ilgai pasisėdėjus netoliese galėtų pakenkti sveikatai? Ar gali jaunimas be baimės čia leisti savo laisvalaikį?

Situaciją paaiškino į pagalbą pasikviesti Radiacinės saugos centro specialistus su matavimo prietaisais. Pasirodo, didesnį už leistiną normą radioaktyvumą skleidžia granitinis paminklo postamentas. Tiesa, trumpam ant jo prisėsti – nieko baisaus.

Radiacinės saugos centro specialistės Laimos Pilkytės teigimu, taip yra todėl, kad granite apskritai yra daugiau radionuklidų savitojo aktyvumo. Tiesiog tokia granito prigimtis. Štai marmure radionuklidų yra mažiau, jų kilmė kitokia. O granituose gamtinių radionuklidų savitieji aktyvumai visada yra didesni.

Nors Gedimino paminklo postamento granitas atkeliavęs iš Ukrainos, panašų radiacijos kiekį skleistų iš bet kurios pasaulio šalies atvežtas granitas.

Vaizdo siužetas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
Autoriai: Giedrė Daugirdaitė
(18)
(3)
(3)

Komentarai (7)