Henrikas Vaitiekūnas: Kas išbirbins genį?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

kionig 2013-12-07 00:54
Ooo, Vaitiekūnas... Seniai matytas (kalbant apie TV, kurį jau retai bepažiūriu). Mėginta kabinti blogųjų žodžių problematiką, bet per mažai, sakyčiau Keiksmažodžiai yra ne vien mum svarbūs, bet apskritai turi daug panaudojimo sričių ir būdų, kurias puikiai dėsto ir nagrinėja giliai bei įdomiai - Tokie šiukšlės kaip Selas, vartojantys keiksmažodžius vargu ar verti paminėjimo. Ir tai ne teisinimas, jog rusiški keiksmažodžiai yra kilę iš tų mongoliškųjų t. y. bent jau tarp senesnės kartos žmonių, tokia nuomonė egzistuoja. P.S. Lietuviškai keiktis tikrai neišmoksim. Be šansų. Dabar angliški madangi, nors ir kurie nesukrauna daug "like", bet po mažu nusistovės ir angliškieji.
O_O 2013-12-07 01:32
Selas birbina genį
vanduo4 2013-12-07 10:36
Pritariu - keikimes lietuviskai.... Tik viena problema su tais keiksmazodziais. Lenkai Airijoje daznai praso ismokinti lietuvisku keiksmazodziu - na zinot nelabai ju ir zinau. Ka besakytum, visada rusiskas. Kadangi rusiski turi uzslepta negatyviai galinga prasme, o lietuviski - labiau prajuokina nei parodo tavo tikraja busena ir ketinimu rimtuma. Nejaugi lietuviai is prigimties niekada nebuvo pikti? kurmis (tamsuolis), rupuze, tepk slides, grauzk moka, eik seko pjaut, uzsikask po lapais ir pan. Ar tai keiksmazodziai? O "ciulpk byby" - ar tai lietuviska? Eikit visi velniop
rwc 2013-12-07 12:18
"Graužk morką" - keiksmažodis, toks pat lietuviškas ir vulgarus kaip "čiulpk bybį". O ką, nesiplūsti pažodžiui išverstomis baudžiauninkiškomis alegorijomis apie lytinius santykius, organus ir ekskrementus nebemokam? Tie patys labiau prakutę anglai apsieina be "fuck" ir "ass"... Gražų įvaizdį demonstruojame, kai visa mūsų tautosaka susiveda į dachuja nachui ir pochui. Visi keiksmažodžiai priklauso tam tikrai žodžių grupei - jaustukams, ištiktukams, būdvardžiams ar tiesiog parazitinėms dalelytėms... Ir jie beveik niekada nereiškia pažodinės prasmės. Tai nafik čia painioti visokius, blemba, bybius ir šūdus? Manau, Vaitiekūnas iš dalies ir tą norėjo pasakyti. Piktumą ir kitas aštrias emocijas galima išreikšti nebūtinai pornografiškai ir nevalstybine kalba.
Kraugerys 2013-12-07 14:37
Keiktis uzsienietiskai yra lietuviu tautos tradicija. Taip mes parodome savo isprusima pries kitus - va paziurek, kaip keiktis moku. Kuo daugiau keiksmazodziu mokame, tuo geriau. Cia kaip pagarbos zenklas, jeigu iskeikt savo oponenta mokesi kruva necenzuriniu zodziu ir dar uzsienietisku, tai pagarba tau: nei mazi vakai supras, nei nemoksos. Tai va, nesikabinekit prie LT kulturos, grybo nuotrupos jus.
Kraugerys 2013-12-07 14:55
lietuviskus atsirinkit patys, as ir savu pridet galiu: grybo nuotrupa, sudo vaikas, sesk ant virbalo, gaudyk granata!
Kirtiklis 2013-12-07 15:07
Daug ir įvairių pilna - kad ir "uostyk kabančius" "išsižagink ubage"... galima vardinti ir vardinti. O jei dar kur legendiniai - pysk laukais, užsispisk krantais...
Xdmin 2013-12-07 15:34
Made my day Bet kaip ir buvo mineta - lietuviski keiksmazodziai labiau sypsena kelia nei emocijas atskleidzia, skirtingai nei uzsieniski.
elas 2013-12-07 15:40
o pydaras ne rusiskas zodis?
vietinis 2013-12-07 21:07
rusiškas yra gandonas ir molofeika
kitty 2013-12-09 10:42
O man labai patinka lietuviski keiksmazodziai- tokiais nei tu ka izeisi, nei cenzuros nieks jam neuzdes, o dar ir visus aplink ir save pati pralinksminsi Vietoj "eik tu **" vartoju "kad tau subine uzaktu", "eik sikuciu daubon" ir pan, vietoj "d*bilas tu, d*unas" ir pan- "barsciaklynis ir tt. Protingus zmones tai tik prajuokina ir nuteikia linksmai, o su neprotingais,izeidziais neverta prasidet ar taip ar anaip Reta kalba turi tokius mielus keiksmus kaip musiske...
SaMaras 2013-12-09 11:43
Na debilas ir daunas kartais gali būti visai teigtini teiginiai (kalbu ne apie kultūrą, o apie Lietuvybę) visgi tai vartotini teiginiai, pirmasis tai silpniausias protinio atsilikimo lygmuo (po to eina imbecilas o paskiausia idiotas). Antrasis teiginys taipogi ligos pavadinimas.. taigi jei jau nori ir gali sau leisti kritikuoti oponento protinius gebėjimus manau kad šitie žodžiai yra panašioje vietoje prie "kvailys", "nevisprotis" ir panašių..
sielinas 2013-12-16 12:24
Apšvieskite: ar už keikimąsi viešoje galib būti baudžiama? Jei taip kokiame dokumente yra reglamentuota kas yra keksmažodis ir kurie žodžiai ar jų junginiai yra keiksmažodžiai.
SaMaras 2013-12-16 15:38
ar nepadoriu elgesiu trikdė visuomenės rimtį ar tvarką, padarė baudžiamąjį nusižengimą ir baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu. Sąrašo tokio kaip ir nėra(bent jau negirdėjau) bet ir be jo nubaudžia, o jei iškeiki kokį aukštą dėdę arba poną milicinyką tai dar ir garbės ir orumo įžeidimą gali užsidirbti.
sielinas 2013-12-19 15:54
Supratau reiškias nutartį galiu apskųsti ir pažiūrėti kuo tai baigsis. Eksperimento dėlei.
sub 2014-05-12 16:56
Dar keletas retų: uostyk kanistrą, kramtyk keramiką. Bet išbirbink genį ir išsižagink ubage "da best".
Hmz 2014-05-12 17:30
Už įžeidimą gali kliūti bet kokiu atveju, jei bus nukentėjusio asmens skundas. Tik tiek, kad policininko įžeidimas greičiausiai bus kvalifikuotas pagal 290 str (Valstybės tarnautojo ar viešojo administravimo funkcijas atliekančio asmens įžeidimas), o paprasto žmogaus - 155 str (Įžeidimas). O jei iškils ginčas dėl konkretaus žodžio, greičiausiai bus pasiremta žodynais ir kalbininkų išaiškinimu.