Aukšta įtampa nutrenkto vyro akių lęšiai apsitraukė žvaigždės formos valktimis  (4)

42-ejų elektriką Kalifornijoje darbo metu smarkiai nutrenkė elektra. Po šios nelaimės jo akis aptraukė štai tokios žvaigždės formos valktys, informuoja "LiveScience.com". Vyras kairiu pečiu prisilietė prie 14 tūkst. voltų elektros srovės, ir ši perėjo per visą jo kūną – taip pat ir per optinį nervą (šis jungia akį su smegenimis).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

"Optinis nervas identiškas bet kuriam laidui, kuris laidus elektrai, - aiškina pacientą gydęs Kalifornijos universiteto San Diege oftalmologas Bobis Kornas (Bobby Korn). – Šiuo atveju, ypatingai itin aukštos elektros įtampos srovė pratekėjo svarbiais gyvaisiais jo organizmo "laidais" ir pažeidė optinį nervą."

Po nelaimės praėjus keturioms savaitėms, B. Kornas dar kartą įvertino paciento būklę. Šis skundėsi regėjimo problemomis. Apžiūrėjęs jo akis iš arčiau, gydytojas pamatė gluminantį dalyką: abi jo akys buvo aptrauktos žvaigždės pavidalo kataraktos valktimis. Katarakta – lęšiuko padrumstėjimas, kuris gali sukelti regėjimo problemų.

Anot B. Korno, kodėl kartais kataraktos valktys įgauna žvaigždės pavidalą, neaišku. Gyvūnų tyrimai byloja, kad šiems patyrus elektros iškrovą, išorinėje lęšiuko dalyje visų pirma atsiranda maži burbuliukai, vadinami vakuolėmis.

Po incidento praėjus keturiems mėnesiams, vyriškiui teko atlikti akių operaciją – iš akių pašalinti kataraktos valktis ir implantuoti naujus lęšiukus. Po operacijos paciento regėjimas žymiai pagerėjo. Tiesa, elektros iškrovos pakenktas nervas taip gerai, kaip anksčiau, nebefunkcionuoja, ir elektriko regėjimas išliko nepakankamai geras.

B. Korno aiškinimu, žmogaus akis yra tarsi fotoaparatas: jei pažeidžiamas lęšis, jį galima pakeisti nauju, bet sugadintos juostelės (šiuo atveju optinio nervo ir tinklainės) nepakeisi, ir "gauti tokių kokybiškų nuotraukų, kokios būdavo anksčiau", nepavyks.

Po incidento praėjus dešimčiai metų vyriškis tebemato prastai. Bet jis gali savarankiškai viešuoju transportu keliauti tvarkyti savo reikalų. Atvejis aprašytas žurnalo "New England Journal of Medicine" sausio 23 d. numeryje.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(7)
(0)
(1)

Komentarai (4)