Gegužės pirmosios dienos: kodėl Lietuvoje staiga padaugėjo turistų iš Rytų?  (0)

Pirmosiomis gegužės dienomis Lietuvos turizmo sektorius sulaukia daugiau svečių: skaičiuojama, kad šiuo metu šalyje vieši daugiau rusų, aktyviau poilsiu vasarą domisi ir kaimynai baltarusiai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Baltarusiai ieško kitų krypčių atostogoms, nes Krymas ir Rytinė Ukrainos pusė turistams neatrodo patraukli, nebeliko ir galimybės pasiekti Bulgariją autobusais, tik lėktuvais“, - pastebi Valstybinio turizmo departamento direktorė Raimonda Balnienė.

Pasak jos, problema yra išlikusi - maždaug 250 tūkst. potencialių turistų iš Baltarusijos, kurie autobusais vykdavo atostogų į Krymą ir Bulgariją, ieško, kur pasidėti.

„Kalbėjausi su mūsų kurortais ir turiu pasakyti, kad žinia - džiugi, labai neblogai atrodo Druskininkai, ir kitų kurortų preliminarūs užimtumo rodikliai – geresni nei pernai tuo pat metu. Klaipėdoje, Palangoje ypač daug rusų, baltarusių turistų, Lietuvos keliai taip pat pilni svečių, tad kol kas panašu, kad situacija – nebloga“, - pastebi R. Balnienė.

Skaičiuojama, kad Lietuvoje paprastai gegužę padaugėja turistų iš Rytų dėl kelių priežasčių: dirbantieji turi laisvadienių gegužės 1 ir 9 dienų progomis, o vaikams mokyklose – atostogos.

„Šiuo metu Rusijoje yra palyginti ilgos atostogos: gegužės šventės ir pergalės diena, tad tradiciškai sulaukiama daugiau žmonių iš Rytų rinkų. Į Lietuvą vykstama ilsėtis šeimomis, jie perka daug paslaugų: tiek sveikatinimo, tiek pramogų“, - vardija R. Balnienė.

Valstybinio turizmo departamento duomenimis, keli pastarieji mėnesiai šalies turizmo sektoriui buvo geresni nei 2013 metais, nes per Velykas sulaukta nemažai svečių iš Vakarų Europos ir Skandinavijos.

„Likome patraukli kryptis atostogoms. Kiek kalbu su kolegomis iš Latvijos, tiek mūsų, tiek jų kurortai vasarą bus pilni. Lietuva yra labai konkurencinga šalis kainos ir kokybės santykiu. Tie, kuriuos tenkins mūsų vasara, galės atsigaivinti nuo karščio, o infrastruktūros mes turime. Vasaromis paprastai visiškai užpildyta būna tik Neringa, kitur vietos daug“, - sako R. Balnienė.

Neringa nustebusi: susidomėjo baltarusiai


Didesnį susidomėjimą iš Baltarusijos jau pajuto Neringos turizmo sektoriaus atstovai. Anot jų – anksčiau į šį kurortą baltarusiai atvykdavo itin retai.

„Gauname užklausų ir iš Baltarusijos dėl apgyvendinimo vasarą. Anksčiau apskritai nebuvo tendencijos, kad į Neringą vyktų turistai iš Baltarusijos, gal jie buvo labiau pamėgę Palangą arba vykdavo į Krymą. Baltarusių dėmesį pastebėjo ir vietos gyventojai: keltu keliasi ne vienas automobilis su baltarusiškais numeriais. Pasikalbėjome su kolegomis iš Palangos, pas juos situacija panaši, daugėja baltarusių“, - sako Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ direktorė Neringa Gecevičiūtė.

Turistų srautai iš Rusijos, dažniausiai, Kaliningrado srities, Neringoje išlieka gausūs kaip ir iki šiol.

„Dabar turistų iš Rytų daugėja dėl gegužės švenčių, nes jie turi ilgų savaitgalių, atostogų, bet paprastai Neringą labai mėgsta Kaliningrado gyventojai: jiems tereikia pavažiuoti 3 km iki sienos. Šių svečių turime daug ir jų tikrai nesumažėjo, dažniausiai atvykstama didelėmis šeimomis, nebūna linksmesnių kompanijų – tą pačią publiką matome jau nebe pirmus metus“, - pasakoja N. Gecevičiūtė.

Visgi, turizmo sektoriaus atstovai atkreipia dėmesį, kad turistų iš Rytų kiekius riboja vizos: svečių iš Rusijos ir Baltarusijos atvyksta tiek, kiek yra išduodama vizų.

Druskininkai džiaugiasi – tendencijos neblogos


Turistinių objektų užimtumu patenkinta ir Druskininkų kurorto sveikatinimo įstaigų asociacija.

„Tendencijos pas mus neblogos, rusakalbių klientų turime. Šių metų balandį – gegužę, palyginti su pernai, sulaukėme pakankamai turistų, svečių srautai mus tenkina. Manau, jų sulaukėme panašiai kaip ir pernai, bet daugiau nei užpernai“, - džiaugiasi asociacijos vadovas Valdas Trinkūnas.

Tačiau jis sako pastebėjęs, jog šiek tiek pasikeitė poilsiautojų atsiskaitymo įgūdžiai.

„Rusakalbiams dėl valiutos nuvertėjimo pabrango kelionės, nes nuvertėjo rublis. Pastebėjome, kad jei anksčiau žmonės avansu mokėdavo 30-50 proc. sumos, dabar daug kas nori susimokėti iš karto visą sumą, gal baiminasi dėl valiutos nuvertėjimo“, - svarsto V. Trinkūnas.

Pasak jo, gegužė yra vienas paklausiausių atostogų laikotarpių, kaip Kalėdos ir Naujieji metai ar vasaros mėnesiai, tačiau pašnekovas prisipažįsta negirdėjęs, kad bent vienas poilsiautojas būtų atostogas Kryme, Sočyje ar Odesoje pakeitęs į pramogas Druskininkuose.

„Sulaukiame ir nemažai susirūpinimo iš Rytų rinkų, pavyzdžiui, žmonės iš Sankt-Peterburgo, Maskvos klausia, ar pas mus saugu, ar nėra nusiteikimo prieš rusakalbius. Tačiau kol kas neturime nei vieno kliento, kuris būtų apmokėjęs kelionę ir jos atsisakęs“, - pasakoja V. Trinkūnas.

Turizmo sektoriaus atstovai pastebi, kad neramumai Ukrainoje ir valiutos kurso svyravimas verslui šiek tiek ir kenkia, pavyzdžiui, žmonės vengia iš anksto susiplanuoti atostogas kaimo turizmo sodybose, sprendimą dėl jų atideda vėlesniam laikui.

Rusakalbių pamėgtos Palangos turistų srautai nebestebina


Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidente Giedrė Kvedaravicienė komentuoja, jog bendras turistų srautas iš kaimyninių Rytų šalių balandį-gegužę yra panašus palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai..

„Galbūt šiek tiek keičiasi santykis: kiek mažiau rusų ir šiek tiek daugėja baltarusių turistų, - skaičiuoja ji. - Jei Lietuvos kontekste šių dviejų šalių turistų srautas auga, tikėtina, kad tai atsispindės Palangos statistikoje po vasaros sezono.“

G. Kvedaravicienė mano, kad rusakalbių turistų srautus Lietuvoje lemia gerėjanti ekonominė situacija ir augančios užsienio gyventojų pajamos.

„Turistų srautai tiek gegužę, tiek apskritai visų metų apimtyje nuolat auga tiek Lietuvoje, tiek Palangos kurorte. Be abejo, yra manančių, kad konfliktas Ukrainoje gali nukreipti dalį turistų iš Krymo ar Odesos į Baltijos šalis“, - teigia ji.

Tačiau pašnekovė siūlo palaukti sezono pabaigos, kada visi svečiai bus suskaičiuoti.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Erika Fuks
(12)
(10)
(2)

Komentarai (0)