Betonu užklota idiliška tropikų sala  (0)

Kai 1836 metais Charlesas Darwinas apsilankė Dangun Žengimo saloje, ši jį ne itin sužavėjo. Tai tebuvo nenaudinga vulkaninė uola ir jam tai didžiai nepatiko, nes manė, kad viskas Britų imperijoje turi nešti naudą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taigi, jis paprašė savo draugą botaniką Josephą Daltoną Hookerį padėti nusėti uolienas augalais. Hookeris energingai ėmėsi šios užduoties ir iki XIX amžiaus aštuntojo dešimtmečio net salos Žaliojo kalno viršūnėje buvo pakankamai augmenijos tropiniam miškui debesyse.

Tačiau dabar vaizdas visai kitoks. „Lipdami į kalną, pastebėsite, kad trečdalis jo yra padengtas betonu“, sako britų fotografas Jason Larkin. „Tai itin neįprasta.“ Jis apsilankė šioje saloje, norėdamas ją nufotografuoti, nes jį žavėjo turtinga šios salos istorija.

20-tojo amžiaus pradžioje britų jūrų pėstininkai bazavosi Ascension saloje, kuri yra 8° į pietus nuo pusiaujo Atlanto vandenyne, uždengdami kalno šlaitus betono plokštėmis su padarytomis duobėmis nutekančio lietaus vandens surinkimui. Taip norėta sumažinti chronišką vandens trūkumo problemą. „Tai leidžia suprasti vandens poreikio svarbą jiems“, sako Larkin.

Tačiau unikaliam salos peizažui ir ekosistemai gresia išnykimas dėl JK sprendimo neleisti salos gyventojams pasilikti ten gyventi nuolatos. Gyventojai padėdavo jautriai ekosistemai kovoti su atvežtinėmis katėmis, žiurkėmis ir atvežtiniais augalais.

Rowan Hooper
New Scientist № 2972

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(30)
(13)
(17)

Komentarai (0)