Kam, kada ir kiek palikti arbatpinigių?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

immortallt 2014-07-11 13:09
O tai man korporacijos arbatpinigius gali irgi pervesti? Tik sumos turėtų būt tūkstantinės.
Spro 2014-07-11 13:11
Nežinau ,kaip jums ,bet man norisi palikti arbatpinigių ne padavėjoms , o virėjams. Pats dažniausiai nepalieku (nes beveik nesinaudoju grynais - kortele viskas) , jeigu moku grynais ,tai apvalinu sumą ir palieku viską. (Bet tai LABAI retai būna ,kad mokėčiau grynais ;D).
007 2014-07-11 13:13
Verslininkui patogiau, kada jo pavaldiniai gauna arbatpinigių. Vargu ar jaunimas brautųsi į kavines už minimumą. Vis dėlto, toks darbas nėra pats maloniausias.
Arthuras 2014-07-11 13:31
Ir svarbiausia, kad po to tokie veikėjai, kaip koks Užkalnis gėdina lietuvių tautą, kuri nepalikinėja arbatpinigių. Mano nuomonė arbatpinigiai - kažkoks nesusipratimas, tiesiog niekuo nepagrįsta iš kitų kultūrų atėjusi tradicija. Kodėl būtent padavėjai turėtų gauti arbatpinigius?.. Aš puikiai suprantu verslininkus, kurie spaudžia iš šūdo vašką ir bando įtikinti, esą nepalikdamas arbatpinigių esi gobšuolis ir t.t. Ką ir rodo šitas straipsnis ir jame skiedžianti Šiškauskienė. Tai bobelei apskritai su logika prastai, net tingisi aiškint, kodėl. Sako, padavėja nepralobs iš arbatpinigių?.. Situacija - atėjo keturi asmenys pavalgyti į kavinę, restoraną. Minimaliai išleis 100lt. Paliks 10lt. Per dieną tokių aptarnauta bus tikrai ne 5 ir net ne 10. Tikrai įmanoma aptarnauti ~15-20 tokių staliukų per 8 darbo valandas. Kas reiškia 150lt grynais per dieną. Per mėnesį - 2000-3000lt. O darbdaviai moka vos 1000lt ant popieriaus. Nematau kuo maisto atnešimas yra geresnis darbas, nei šiukšlių išvežimas, gaisrų gesinimas, eismo reguliavimas, skęstančiųjų gelbėjimas, galų gale pačių patiekalų gaminimas ir t.t. Ir nereikia čia lipt lietuviams ant sąžinės, kiek galima... Taip, suprantu, jei bet kokia paslauga buvo atlikta geriau, greičiau ir t.t. negu tu tikėjaisi, gali palikti ir daugiau, bet čia kalbant apskritai apie visas sritis, o ne tik restoranus, kavines ar pan. Ir kokie dar procentai... Kiek nori, tiek palieki. Jei verslininkui mažai - tegul kelia kainas.
Sigitas.lk 2014-07-11 13:38
Tai gal pradekim palikinet arbatpinigius ir kasininkems, juk irgi uz minimuma darbas toli grazu ne maloniausias. Man tai arbatpinigiai yra nesamone, bet vistiek visada palieku.
dzo 2014-07-11 15:30
man tai labiausiai nepatinka kai reikalauja arbatpinigiu kaip cia aprasytas Niujorko taxi. tokiu atveju man tada noris pasakyt :- atiduok graza. jokiu arbatpinigiu. panasiai buna Palangos kavinese kur saskaitoje jau irasytas "aptarnavimo mokestis" (apie 5%). tokiu atveju palieku lygiai kiek parasyta, nors jei nebutu parase dazniausiai buciau daugiau palikes (link 10%).
Shilis 2014-07-11 17:49
Arbatpinigiai visuotiniai priimtas mokesčių vengimas. Nuo dovanos taip pat reikia mokėti mokesčius (gyventojų pajamų mokestį), o nuo arbatpinigių niekas nemoka, nes niekas jų nedeklaruoja. Tiesiog nelegalios pajamos. Iš jų gyvenantys žmonės negali "rodyti" tokių pajamų, negali gauti paskolos būstui, o jei susitaupytų ir būstą nusipirktų, jį galėtų atimti VMI/Prokuratūra, nes žmogus neturėtų kaip pagrįsti, kad pinigus gavo ne iš kontrabandos ar kitos neteisėtos veiklos. Užsienyje arbatpinigiai įmušami į sąskaitą (aptarnavimo mokestis), tada ši suma apskaitoma ir dėl to legali. Poniai atsiskaitančiai kortele ir dėl to nepaliekančiai arbatos - daugelyje vietų galima arbatpinigius palikti ir atsiskaitant kortele, pasiklauskite.
sielinas 2014-07-11 21:52
Niekam nieko neturiu palikti ir nepalieku.
Jomajo 2014-07-12 06:26
Kaip tik atostogauju Japonijoj, niekas jokiu arbatpinigiu nepalikineja, tai butu nesusipratimas ir darbuotojas atsivytu gatveje atiduoti pinigus. Nors daugumoje kaviniu, restoranu mokama nepaliekant ant stalo, kaip iprasta Lietuvoje, o prie kasos, kuri dazniausei buna prie isejimo. Ispudi paliko personalo mandagumas, nesvarbu ar baras ar restoranas ar degaline mandagumas cia auksciausio lygio, darbuotojas visada pasisveikins ir nusileks pries aptarnaujant, taip pat mandagei atsisveikins ir vel nusilenks tvarkingai sudeliojas graza.Ir uz toki servisa labai noretusi palikti arbatpinigiu, bet tiesiog liksi nesuprastas.
Anonymous 2014-07-12 07:26
Nebūtų akrbatpinigių - padavėjai nedirbtų už mma, gautų daugiau, ir viską baltais. Soc garantijos ir visa kita. P. S. Aš palieku. O tai dar kitą kartą prispjaudys į maistą. Jie gi ne kalviai kokie, kad būt išmokę sąžinės
ware 2014-07-12 11:41
Straipsnis ne apie tai, kiek arbatos palikt, o kokie lietuviai skrudžai.. Toks jausmas, kad straipsnį rašė taksi vairuotojas. Ir lietuviai kalti, kad skrudžai, ir padavėjai, kad tik jie arbatos gauna. Arbatą palieku už papildomą darbą. Jei aptarnavimo sritis, šypseną ir malonų bendravimą laikau papildomu darbu. Kai kuriose kaniušnėse norisi ir nedamokėti, kai kur galvoji, kad per mažai arbatos palikai.
immortallt 2014-07-12 14:32
Jomajo, Japonijos kultūra visai kitokia nei likusiame pasaulyje. Jų pasaulėžiūra ir suvokimas labai skiriasi. Taksistai Lietuvoje iš ne arbatpinigių turėtų gauti, o kalėjimo. Jau net pradeda nebešokiruoti jų eglesys. Socialinės reklamos dėl rūšiavimo buvo paleista, taksisto klausia, ar rūšiuojate, o tas atsako, žinoma - pyst pro langą ir surūšiuota. Tai jau 2 kartus teko taip matyti, o aš taksi važinėju ne dažniau kaip kartą mėnesyje. Ką jau kalbėti apie greičio viršijimus, šviesaforus, ištisines ir t.t. Picų išvežiotojai, pica express išvežiotojai gauna neblogai. O šiaip su ta arbata, tai visuotinai priimta korupcija ir šešėlis. Padavėjai, krupjė ar kiti gauna "arbatos" būna ir virš 3,000 per mėnesį, mokesčių nemoka, visuomenės sukurta infrastruktūra naudojasi. Su padavėjais palieku arbatos vis dar kažkodėl, jei aptarnavimas buvo geras, bet jei tenka meniu laukti 15min arba pačiam pasiimti, jei padavėja užsakymą priima tik po 30min., tai palieku lygiai vieną centą.
Verslininkas 2014-07-13 12:21
Pasikartosiu turbut, bet kaip jau kazkas sake, taip pat darau ir as, jeigu tenka laukti meniu, padaveja ateina susiraukusi ar iskreipta mimika, nepalieku nei cento. arba jei turiu baltu kruva. Visais kitais atvejais nedaugiau 5%. tuo labiau jeigu maistas buna neskanus, nedakepes ar sudegintas, visada paprasau man gazinti 50% sumoketos sumos, arba paruosti naujai. Vistik turi suvokti jog moki uz produkta ir aptarnavima, o ne uz kazka kita.
procc 2014-08-09 12:50
Protingi zmones jei neturi daug pinigu tai ir nepalieka jokiu arbatpinigiu. Bet buna idiotu kurie uzdirbdami minimuma palieka desimtimis ar simtus litu arbatpinigiu, ir jauciasi labai gera darba padare..., ko pasekoje ir lieka ubagais, visiskai nesugebedami ivertinti savo finansiniu pajegumu...