Kurioje pasaulio valstybėje geriausia gimti?  (2)

Warrenas Buffettas, bene sėkmingiausias investuotojas pasaulyje, yra sakęs, kad viskas, kas gero jam yra atsitikę, yra tik dėl to, kad jis gimė reikiamoje šalyje (JAV), reikiamu laiku. Teisus jis ar ne – nežinia. Visgi labai smalsu pažiūrėti, kas gi yra tos šalys, kurias žmonės laiko geriausia vieta gimti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dar 2013 m. žurnalo „The Economist“ sudarytame reitinge 10 balų skalėje vertintos 80 pasaulio šalių. Jų reitingas buvo sudarytas remiantis atliktomis apklausomis.

Žmonės valstybes vertino pagal kelis kriterijus: turtingumą, nusikaltimų skaičių, pasitikėjimo viešosiomis įstaigomis lygį, sąlygomis kurti šeimą. Įtakos turėjo ir geografinė padėtis, geopolitiniai faktoriai bei šalies ekonominis stabilumas.

Pagal gautus rezultatus šalys buvo sudėliotos į reitingą. Jo viršūnėje, kaip geriausia vieta gimti, atsidūrė Šveicarija, antroji liko Australija, o po jų sekė trys Skandinavijos valstybės: Norvegija, Švedija ir Danija.

Sąrašo dešimtuke pusė valstybių - Europos, tačiau tik viena jų, Olandija, priklauso euro zonai.

JAV, kur ateityje gimsiantys vaikai paveldės savo tėvų skolas, šiame reitinge liko 16. Palyginimui, 1988 metais tokiame pačiame reitinge ji karaliavo viršūnėje.

Nepaisant vykstančios dinamikos BRIC (Brazilijos, Rusijos, Indijos ir Kinijos) šalių bloke, gerų rezultatų šiame reitinge neparodė nei viena iš jų.

Lietuva šiame reitinge liko 57-oje vietoje. Ji iš 10 taškų surinko 5,82. Ją pralenkė kitos dvi Baltijos valstybės: Latvija buvo 48, Estija – 44.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(10)
(0)
(10)

Komentarai (2)