Terorizmas paštu: juodligės laiškų istorija  (1)

2001 metų rugsėjo 18 dieną, praėjus vos savaitei nuo bokštus dvynius sugriovusio teroristinio išpuolio, amerikiečiai vėl susidūrė su grėsme – buvo išsiųsti ir gauti pirmieji “juodligės laiškai”.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anot FTB, tam tikras kiekis laiškų su juodligės milteliais buvo išsiųstas per du kartus rugsėjo ir spalio mėnesiais. Dėl to, kad jie buvo gauti ir atidaryti skirting metu, atrodė, jog jie buvo siunčiami nuolat. Laiškai buvo išsiusti žiniasklaidos kompanijoms ir dviems JAV senatoriams.

Šie laiškai pražudė penkis žmones, o dar 17 pavyko pagydyti. Nors juodligė randama gamtoje, paprastai jos bakterijų koncentracija yra per maža tam, kad sukeltų ligą.

Laiškai pasėjo paniką, dėl kurios buvo uždarytas kongresas, o vaistai nuo juodligės tiesiog šluote iššluoti. Visiems, kurie potencialiai galėjo užsikrėsti, būvo siūloma profilaktiškai vartoti minėtuosius vaistus, o valdžios institucijos pasirūpino vaistų atsargomis Kongreso nariams ir kitų valstybinių institucijų darbuotojams. Policija ir FTB gaudavo daugybę skambučių, pranešančių apie įvairius, laiškuose aptinkamus miltelius ir dulkes. Tūkstančių, o gal ir milijonų laiškų ir daiktų tikrinimas kainavo labai daug laiko ir pastangų. Tiesa, išskyrus tuos kelis laiškus, išsiųstus, kaip teigiama, to paties asmens, nieko rasti nepavyko.

Šios istorijos aiškinimasis buvo vienas didžiausių FTB vykdytų tyrimų per visą istoriją – jo tikslas buvo surasti tą, kuris išsiuntė “juodligės laiškus”. Nustatyta, kad tai specifinė juodligės forma, žinoma kaip “Ames Strain”. Ji buvo tiriama Iowa’os universitete, ją naudojo JAV armija Marylande ir dar 16-oje kitų vietų JAV, jos buvo laboratorijose Kanadoje, Švedijoje ir Didžiojoje Britanijoje. Visi darbuotojai, dirbę su šio tipo juodlige, iš karto tapo įtariamaisiais.

Sąmokslo teorijų šiuo klausimu tikrai netrūko. Spėliota, ar laiškuose nebuvo kokios nors užšifruotos žinutės, ar tai susiję su faktu, jog 2001 metų pradžioje Iowa’os universitete sunaikinta daug juodligės pavyzdžių… O kur dar mokslininkų nuomonė, kad juodligės bakterijos galėjo būti sumaišytos su tokiais junginiais kaip silicio dioksidas ar raupai… Tiesa, vėliau jie savo teiginius atsiėmė.

Galiausiai iš visų kandidatų buvo nustatytas pagrindinis įtariamasis vardu Bruce’as Ivinsas, kuris dirbo laboratorijoje Ft. Detricke. Sužinojęs, jog yra labai tikėtina, kad jis bus apkaltintas “juodligės laiškų” siuntimu, jis nusižudė perdozavęs acetaminofeno. Nors jokių tiesioginių B. Ivinso kaltės įrodymų nebuvo, praėjus vos kelioms dienoms po jo mirties FTB pranešė, kad jis yra atsakingas už “juodligės laiškų” siuntimą. Taigi, JAV apkaltino jau mirusį asmenį, kuris nebegali gintis. Ar jis iš tikrųjų buvo kaltininkas ar tik “atpirkimo ožys”? Visuomenė gali to niekada ir nesužinoti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(7)
(1)
(6)

Komentarai (1)