„The Economist“: Rusijos laukia greitas žlugimas ir pats laikas galvoti apie Karaliaučiaus ateitį

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

giedrius.saugai 2014-11-22 15:56
Ekonomist redaktorius už tokį briedą garantuotai gaus premiją.
Rukis 2014-11-22 16:38
O tu už komentarus rublių.
Myslius 2014-11-22 16:56
Snekant apie rubli, tai RUB/USD santykis per metus laiko nukrito nuo 0,03 iki 0,02. Palyginimui tai netgi blogiau nei DJI stock market'o pokytis 2008-aisiais metais, del NT burbulo.
immortallt 2014-11-22 17:01
Ir nepanašu, kad tai pabaiga, nes Gruodį reiks sumokėti laaaabai daug paskolų užsienio valiuta. Rezervai gali sumažėti dar kokiais 70mlrd kaip nėr ką. O jei dar kiltų šiek tiek panika, tai žiūrėk ir iki pusės rezervų nurėš, o 2015 metais reikės grąžinti berods dar ~150mlrd usd
lucy 2014-11-22 17:27
http://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/russia http://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/lithuania http://www.nationaldebtclocks.org/debtc ... itedstates
Salubri 2014-11-22 17:42
Zinojau , kad JAV prastai, bet negalvojau, kad ant tiek.
Creatium 2014-11-22 18:06
Net visai neturint skolos galima vistiek bankrutuoti.
vytautas50 2014-11-22 18:19
mirtis 2014-11-22 18:46
Galti cia diskutuot kiek tik norit ir daryt savo prognozes, bet JAV gali turet nors ir 200% skola, nieko nenutiks, kol JAV galingiausia pasaulio valstybe ir ekonomika... Galit sikna zeme raizyt brangieji... O va JAV viska padarys tam, kad tik ta dominavima islaikytu ir kitos salys nieko apie tai padaryt negali ir dar ilgai negales, o galbut ir niekad, jei toks pat senarijus pakutens ir Kinija po Rusijos ir t.t.
kmr 2014-11-22 19:21
Skolos dydis svarbus veiksnys, bet nesutikčiau, kad jis svarbiausias kalbant apie ekonomikos žlugimą. Taip pat svarbu, kaip su ta skola tvarkomasi, kokios galimybės pasiskolinti, kokia yra valstybės ekonominė ir pinigų politika. Japonijos skola 240% BVP, bet kol kas nedaug girdėti spėliojimų apie Japonijos ekonomikos žlugimą (nors pripažįstama, kad skola stabdo augimą). Rusijos skolos lygis tesiekia ~10% BVP, bet manoma, kad viena iš tokio mažo lygio priežasčių ta, kad ilgą laiką Rusijos ekonomikos augimą didele dalimi lėmė eksportuojamų išteklių brangimas. Buvo gerai, kai eksportuojamų išteklių kainos augo, dabar matysim, kaip bus kainoms krentant. Kai kas tikisi, kad bus kaip 1998 m., bet tada ne krentančios naftos kainos buvo pagrindinis veiksnys. Iš kitos pusės, kaip čia rašyta, vyksta propagandinis karas. Bet tam, kad karas vyktų, vienos kariaujančios pusės neužtenka. Taigi, informacinis karas vyksta tiek ir Rusijos pusės, tiek iš Vakarų. Ir kai kalbama, kad Rusijos ekonomika žlugs, o Lietuva jau turi galvoti vos ne apie humanitarinę pagalbą Kaliningradui, tai yra propaganda siekiant susilpninti užsienio investuotojų pasitikėjimą Rusijos ekonomika ir valiuta. Gal taip ir bus, bet šiandien tai yra vien tik vienašališka kryptinga informacija, nes niekas nežino, kaip bus.
Talkatif 2014-11-22 19:29
Kam tas Griuvėsiųgradas bus reikalingas?
Tarawa 2014-11-22 19:30
Kad ir kaip bebutu daugiau nei puse pasaulio eina uz USA ir viskas tuo ir pasakyta
kiesza 2014-11-22 19:38
Būtų įdomu paskaityti rusiškos propagandos apie vakarus, nes girdėti vien rusų niekinimą pradeda pabosti, jai jie būtų tokie žlugę, kaip , kad mums pastaruosius mėnesius piešia, su jais tikai niekas nesiskaitytų, kaip nesiskaitė su Sirija,Libija,Afganistanu, Iraku,Jugoslavija..
vytautas50 2014-11-22 19:50
mirtis 2014-11-22 21:42
"Bet ir nereiktų pasakoti pasakų apie ekonomiką kaip kažkokią besireguliuojančią sistemą." Kas cia ir kur as tai sakiau? Esme kad doleris laikosi ant naftos, del to inflecijos nesimato nes sandoriai yra sudarinejami I ateiti, tokiu budu isimama skola is apyvartos. Kitas reikalas yra tas, jog technologijos stumia nafta lauk, ko pasekoja ir doleri. Pasikeitimai pasaulio lyderystes galimi tada ir tik tada, kaip nafta prades iseidinet is apyvartos del technologiju arba apskritai issiurbsim visa... Pakolkas visi projektai yra supirkinejami naftos korporaciju ir dedami I seifa ateiciai. Ir ne vient ik JAV, tokios salys kurios isgyvena istekliu export pagalba piestu stosis pries zalia branduoline energija. O atsakant I klausima kas darosi pasauli siuo metu: Australija, Brazilija, Kinija, Irakas, Japonija, Indija ir Rusija apeina doleri jau atsiskaitinedami tarpusavi. Toliau Rusija bando uzsiimti lyderio pozicijas kuriant auraazijos sajunga kad atsilaikyti pries JAV vienvaldyste. Va jum ir visa paprasta tiesa zmones, nieko sudetingo Informacija guli internete, delfis apie tai neraso. JAV tam neleis ivykti, o rezultatus matot patys... Viskas tik prasidejo, bus labai idomu
shift 2014-11-22 22:08
Tas populiacijos didėjimas, tai primesta paradigma. Ten kur ta populiacija didėja, ten jie vietoj ir sprendžia savo išgyvenimo klausimus. Mūsų atveju, pavojų nematau, pagal šalies plotą ir gyventojų tankį, galėtume ir 10 milijonų Lietuvoje gan patogiai sutalpinti ir išmaitinti. O dėl Kaliningrado, jei ten nesusikurtų savarankiška valstybė, tuomet būtų tikslinga mums su lenkais jį pasidalinti.
Creatium 2014-11-22 22:18
Nereikia kurti ir ieškoti konspiracijų. Gali skolos visai neturėti, bet jeigu tavo ekonomika nepaveš pati savęs, t.y. nebus ką biudžete perskirstyti, tu: a) gali staigiai susikrauti krūvas skolų b) gali tiesiog sugriauti savo ekonomiką Buvo gerai pastebėta dėl rezervų. Rusijos rezervai senka dideliu greičiu. Kas bus kai jie baigsis? Reikės skolintis. Ar kas nors skolins? Greičiausiai taip, bet ne už mažas palūkanas. Ir ne rubliu. Vėl gi - nesiskolinsi, tai žlugs ekonomika. O tokiu atveju beliks vėl du variantai: mest viską ir bėgti arba bandyt nukreipti žmonių žvilgsnį kitur, pvz. pradedant karą su vienu ar kitu objektu. Apie kažkokias sukurtas sąlygas, kad taptum skolingas išvis nieko nesupratau. Turi pasakyt, kad žydomasonai paspaudžia mygtuką ir šalis bankrutuoja (arba susikrauna didelę skolą)? Ir nepamirškit nuo ko viskas prasidėjo. Kalbantys, kad JAV neva labai reikia Rusijos išteklių, tai padaužykit galvą į sieną.
Shinigami 2014-11-22 22:47
Va čia ir yra paprastu žmogelių problema. Jie niekada nekaltina saves, o susiranda kažką kita kaip atpirkimo ožį. Jei to kito realaus negali rasti tada visokiausiuos židomasonus susigalvoja ir juos kaltina dėl visu pasaulio problemų. O kadangi paprasti žmogeliai niekada savęs dėl nieko nekaltina ir tik ieško atpirkimo ožių, putkai labai paprasta tokius valdyti. Nes už juos suranda atpirkimo ožius ir tiems paprastiems žmogeliams net piršto nereikia pajudinti ir gauna atpirkimo ožį. Dėl visų savo problemų.
immortallt 2014-11-23 00:22
Dar įmesk Japonijos skolą. Skaičius vienas pats nieko nereiškia. Kas iš to, kad Rusijos skola tik 11% BVP, jei jai tiesiog niekas neskolina? O dar ir skola užsienio valiuta, kurią grąžinti reiks per 2 metus gerokai viršija užsienio valiutos rezervus. Rezervai 400mrld eurų, skola 600. Ir palūkanos ne <1% JAV atveju ir <3% LT atveju, o vien skolinantis rubliais >12%. Užsienio valiuta vargu ar kas skolintų už mažiau 20%. Būsto paskolos palūkanos >25% Rusijoje. Ką tai reiškia? Kad per 4 metus turi antrątiek grąžinti. Lietuvoje dabar tik per 30 metų susidaro tiek palūkanų. Vytautai, kokias žaliavas Rusija turi? Nu turi visą mendelejevo lentelę, bet kokias galėtų išgauti, jei ne vakarų technologijos? Šio dešimtmečio pabaigoje neliks naftos telkinių, kuriuos sugebės jie patys išgauti be vakarų pagalbos. Ir kas tada? Turės daug naftos, bet galės ją tik matyti brėžiniuose? JAV skola yra doleriais. Kris valiutos kursas ir tiek. Taip pat JAV gali įvesti PVM mokestį bei staigiai grąžinti skolas, nes šiuo metu toks mokestis beveik neegzistuojantis. 2% įvedimas nenustekentų ekonomikos, bet sugeneruotų labai dideles pajamas.
lucy 2014-11-23 02:05
Taip Japonijos skola yra kitas reikalas, nes realiai ji savo piliečiams skolinga, šiaip niekas jos ir neminėjo. JAV yra tiesiogiai neįmanoma gražint savo skolos, ekonomikos modelis pagrįstas "piramide" skola auga bet viskas kartu auga ir ta skola realiai nedidėja, toks modelis labai tiko kai buvo vis atrandamos naujos žemės ir pan. Fun fact JAV ekonomika labiausiai klesti ir atsigauna per visokius neramumus ir karus. O tas ir yra reikalas, kad Rusija turi žaliavas t.y realiai produktą turintį vertę, ne kaip mes, jei realiai įvyktų kokie globaliniai neramumai pvz visas likęs pasaulis boikotuoja Rusija, jie realiai galėtų atsijungt ir gyvent sau be kažkokių didelių pasikeitimų, deja mes to negalėtumėm negrįžtant 100 metų atgal. Dėl technologijų tai suspangai kaip reikalas turėjo seniau technologijas susikurtų jei reikėtų ir dabar ir išsikastų ko jiems reikia. Čia tau ne "rocket science".