Juodasis antradienis: doleris – 77 rubliai, euras – 98 rubliai

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

sub 2014-12-17 13:20
Vytautas50 man tos sovietinės dėžutės visai neprimena gero gyvenimo ar geros pradžios laisvoje Leituvoje. Taip, kažkam tai stogas virš galvos, bet tai apgailėtinas būstas, kai renovacijai turi išleisti trečią dalį būsto vertės. Taip, gal tais laikais buvo lengviau gauti būstą, namą, butą - šiais laikais jei esi dirbantis žmogus, uždirbantis ne minimumą - taip pat gali įsigyti būstą. Kas trukdo imti paskolą ir statyti namą, pirkti butą? Jei tokie geri tie rusų statybos daugiaaukščiai, tai kokio velnio juos prireikė renovuot. O todėl, pasakysiu tau Vytautas50, kad jie skylėti, dažnai pilni broko. Pagaminti, kaip patys rusai sako "kuvaldos ir kažkieno mamos pagalba". Nekalbėk apie kasininkes ir panašaus likimo žmones, nes jie patys pasirinko sau tokius darbus, galėjo eiti mokytis, studijuoti, tobulėti - ir iš to dabar gyvent geriau. Kam blogai čia, Lietuvoje, - visiems galima pasiūlyti išvažiuoti ieškoti geresnio gyvenimo. Bet ar kur nros vertinami tokie žmonės, kurie tik prie kasos gali sėdėti? Sakysi, kad tokie žmonės gali daugiau, tai iškart pasakyk kodėl jie neina geresnių darbų dirbti?
vytautas50 2014-12-17 14:38
hamann 2014-12-17 14:50
eilinį kartą trumparegiškai ir visiškai pro šoną. tai ką dabar turime tai turime šlamštą, visi sovietmečiu pastatyti daugiabučiai yra menkaverčiai, individualūs namai neekonomiški ir realiai šiai dienai neberealizuojami, ir amžina našta dabartiniems šeimininkams. o neturime daug kaip tik dėl to, kad iš senesnių kartų visą turtą atėmė sovietinė rusija, ir dabar praktiškai auga pirmosios kartos kurios nepradės nuo 0 o realiai jau turės tėvų/senelių paliktą turtą. kai tuo tarpu europoje nuo seno turtas perduodamas iš kartos į kartą. maksimos pardavėjų finansinės problemos yra jų pačių gyvenimo būdo pasirinkimo rezultatas. reikėjo mokintis, investuot į save ir nebūtų dabar problemos. todėl jų užjaust nereikia. jei nebūtų nustatytas MMA dauguma ir tiek negautų už savo "darbinius įgūdžius". o sovietų sąjunga atsistatė po karo, vien tik naftos dėka. kas nutinka kai iš jų atima naftą, kuo puikiausiai matome dabar. visa "ekonomika" sėkmingai keliauja šiknon. kai tuo tarpu Vokietija pralošusi karą išmokėjusi milžiniškas kompensacijas, savo galingos pramonės dėka atsistojo ir eilinį kartą visą pasaulį "dėjo pro šoną". Ir kaip pavadinsi dabartinį sodros deficitą? ne skola paveldėta iš rusijos? nes dabartiniai pencininkai mokesčius mokėjo tai sovietų valdžiai, o išėjus jai, išėjo ir surinkti mokesčiai. o dabar nepriklausoma Lietuvos respublika turi nešti naštą ir tiesiogine to žodžio prasme duoti pašalpas pencininkams, nes gi nepaliksi mirt badu.
Kadras 2014-12-17 15:11
Vytautas man grynai sovietinis zmogus, kuriam tais laikais viskas gerai buvo, nes tada dar st...(kaip posakis yra) O siaip mano tevai, baige aukstaji ir pirmus 10 metu teko gyventi 3 kambariu bute su dar dviem seimomis. Ar cia gyvenimas, kai vienam bute praktiskai 8 zmones gyveno? Tai dabar irgi galima paimti paskola 3 seimom ir nusipirkti 1 buta, iseitu tikrai labai pigiai. O dar is SSRS laiku, alga budavo apie 130 rubliu jei gerai pamenu, o saldytuvas kainuodavo apie 500 ar 600rubliu, tai reikedavo praktiskai 2 metus jam taupyti. Dabar puse algos tereikia jam. O apie prekes isvis patyliu, nieko praktiskai nebuvo, kadangi mes gyvenom netoli Latvijos sienos, tai kiekviena savaitgali i Latvija vaziavom, gal kokiu prekiu gausi, tuoletinio poperiaus jei gauni, tai iskarto pusmeciui uzsiperki. Cukrus irgi buvo deficitas, apie vaisius mandarinus ar apelsinus, praktiskai puse zmoniu isvis nebuvo ragave... Normalios skalbimo masinos, tai tik po SSRS griuties pasirode, nes niekas negamino, o importuoti negalejai.... Nors gyvenoj toj sistemoj trumpai ir sunkei prisimenu, bet ka prisimenu tai kraupu pasidaro prisiminus....
immortallt 2014-12-17 15:56
Delfi buvo geras straipsnis, apie tai, kaip viskas buvo iš tikrųjų, pradedant dešros gamyba "be E", tik su Na ir pan., baigiant švara, visko aptekėjimu, pigiu maistu ir pan. SSRS buvo du dalykai, dauguma buvo jauni, kitas dalykas, dirbti nereikėjo ir turėjai tiek pat kiek kaimynai. Na dar trečią išskirti būtų galima, kad akys nematė ir nenorėjo. Dabar akys visko mato ir protas dar nesupranta, kad visko tau ir nereikia. Paprastas pratimas - piniginėje turėk užrašą, kurį iškart atidaręs piniginę pamatytum: "Ar tau tikrai to reikia?". Atsakęs į šį klausimą nuoširdžiai ir logiškai sutaupysi daugiau nei pusę savo išlaidų. Daugumos krepšelyje naudingi produktai sudaro max pusę krepšelio, būna ir mažiau trečdalio, o po to sako, kad už 100 litų nieko nenusipirko. Už 100 litų 2 asmenys galėtų sveikai ir sočiai valgyti 5-7 dienas. Tuo tarpu po sūrelį žmogui 5 dienas kainuos jau kažkur 15-20 litų. O kas yra sūrelis? Asmeniškai - brangus vieno kąsnio sumuštinis.
vytautas50 2014-12-17 16:06
immortallt 2014-12-17 16:23
gyvenu naujos statybos daugiabutyje. Už kvadratą šildymui moku vidutiniškai šildymo sezono metu gal 1-1,2 lito. Būtų mažiau, bet daug bendros paskirties patalpų. Vedinu, kambaryje 20-22 laipsniai, priklausomai nuo to, kiek namie būnu. Lietuvoje kaimuose gyvena vis dar baisiai daug žmonių, žmonės turi judėti į miestus ir tai natūralu. Nebent industrializaciją laikai blogiu ir nori gyventi kaip XV amžiuje. SSRS eksportavo mažai, bet visa ekonomika buvo pagrįsta pigia žaliava, bet ne pridėtinės vertės kūrimu. Dabar taip pat. Gamina tik trąšas, bet ir tai sunaudoja vos ne 2x daugiau dujų nei vokiečiai. Jei ne sovietiniai pensininkai, dabar viskas būtų daug kitaip - kiekvienas sau kauptų ~10-15% pajamų ir išėjęs į pensiją turėtų 80-90% savo vidutinių pajamų - gyveni pensijoje kaip karalius. Laisvė? Nu tu privedei mane prie isterinio juoko. Bendradarbiai net vandens atnešė. Ypač man patiko laisvė būt sušaudytam, arba kiek vėlesniame laikotarpyje laisvė 4h atstovėt eilėje ir nieko negauti. Dar gera laisvė buvo už išsakytą nuomonę, kuri teisinga ir objektyvi atsidurti kalėjime.
kionig 2014-12-17 16:43
Bet ir čia nematau visiškai esminio dalyko, kuris parodytų, kad dabartinį CB vadovą "neina" nušalinti ir dėl ko jį reikėtų iš viso nušalinti.
Albertino 2014-12-17 17:04
Aiškinu tam kuris mane norėjo sunervinti t. y. ypatingai bukam kartoju dar karta ką aš turėjau omenyje. 1. PRISUKTI VAMZDI ( to pasekoje pasauline naftos kaina augs) 2. Pardavinėti nafta pasaulinėje arenoje ( būti mažiau įtakojamiems negudriu ES politiku).
Kadras 2014-12-17 17:14
Tai yra orus gyvenimas, kai tau nereikia po darbo papildomai galvoti is kur gauti mesos ir kitu produktu, kad galetum pavalgyti, o jei is kazkur isgirdai kad uzvese desros stoveti 3 valandas eileje, visas tavo laisvas laikas sukosi praktiskai apie galvojima is kur gauti tam tikra preke. Kaip minejau savaitgaliais, susikoperuoji kelios seimos i viena masina, nes daugiau ju nebuvo ir isvaziuoji i Latvija ar Estija, gauti nors kokiu kitu prekiu, kur Lietuvoje tuo metu nebuvo arba labai sunkei gauti galejai. Sakai laisve? Arki paciam nejuokinga? Papasakosiu kaip mano senelis apie 1970~ megino isvykti su darbu i Japonija. Tai praktiskai metus laiko reikejo tvarkyti dokumentus, siusti prasymus i Maskva, vaikscioti i partijos bustine, itikineti ten esancius sefus itikineti, kad tikrai nepasiliksi ten ir grisi namo. Negana to, jo zmonai ir vaikams reikejo irgi rasyti rastus, viska pasakoti apie savo gyvenima ir visai kitaip itikineti, kad isleistu... Ir tai tu vadini laisve? As budamas dar jaunas, jau esu apkeliaves praktiskai visa Europa isskyrus balkanu salis, buvau Afrikoje kelis kartus (Angola, Liberija ir Madagaskare), Brazilijoje. 2015m planuoju vykti i Japonija arba Kinija, dar neapsisprendziau. O kol dar nera 35 metu, galvoju pasinaudoti programa "Work ant travel" Kanadoje iki metu laiko, nes tai mano svajoniu salis ir noriu ja visa pamatyti. Taigi kiek tu SSRS laikais, budamas toks laisvas esi apkeliaves? O siais laikais, pirktis nuosava buta abejoju ar isvis verta. As nemegstu buti vienoje vietoje ilgai, todel renkuosi geriau buto nuoma, sumoku nuoma ir nereikia rupintis apie buto remontus. Geriau tuos pinigus as investuoju i save, pakeliauju po pasauli, sutinku ivairiausiu zmoniu, pamatau kaip kitos kulturos gyvena. p.s. siulau visiems esamiems arba busimiems studentams pasinaudoti galimybe ir keliauti po Europa su traukiniu, nusiperki keliu menesiu abonimenta uz kelis simtus euru ir vasaros metu aplankysit praktiskai visa Europa
Kadras 2014-12-17 17:26
1. Prisukus vamzdi, naftos kaina nenukris, nes ju rinka uzimtu kitos salys, nes naujas rinkas sunku surasti, cia tau ne pieno produktai. 2. Rusai ir kitos salys ir taip pardavinej pasaulineje arenoje, pagal BRENT naftos kaina. Jie nemazai eksportuoja naftos tanklaiviais ir yra pasirasytos sutortis metams ar daugiau, todel jei rusai nutrauktu jas, moketu milziniskas baudas. p.s. primenu kazkur menesis laiko praeina, nuo naftos nusipirkimo iki jos atgabenimo iki naftos perdibimo imones. Todel jei dabar mazeikiu nafta nusipirko naftos uz 58dolerius, tai tik spalio gale benzinas/dyzelinas is tos naftos pasirodys degalinese
vytautas50 2014-12-17 17:40
immortallt 2014-12-17 17:58
Vytautai, vėl nusišneki. Pensijų fondai bankrutuoti gali kiek tik nori kartų, tavo sukaupta pensija atskirta nuo įmonės. Amerika yra kiek kitas dalykas, kuris kardinaliai skiriasi nuo Europos. Nelygink jo su Europa, nes tai visiškai du skirtingi dalykai. Apie kuriuos reikia gilių žinių arba daug laiko, kad papasakoti. Pradėk pagaliau domėtis, kaip veikia pasaulis aplink tave, o ne naudokis fantazija, kad sukurti pasakaites, kaip jis veikia. Nu va prasideda, papildomai padirbo, kažką turėjo. Dabar papildomai nepadirbi, turi bet ką. Rytą pradėjau nuo bolivinių balandų sėklų, pietums lazanija su sūriu iš Italijos, pavakariams vaisių iš Kinijos, vakarienei turbūt lietuviškos varškės. Po darbo einu ne daržų ravėti, o užsiiminėti sau patinkančia veikla. Vytautai, nu tu tikrai nusišneki. Koks gyvenimo tikslas? Vaizdeliai per smegenis praeina ir tiek. Paleisk kulką į galvą ir viskas. Didžiausia tavo laisvė. Jokios laisvės nebuvo tarybiniais laikais, tik laisvė, nuo laisvos valios. Jei tau tai yra laisvė, tu esi vergas ir tuo mėgaujiesi. Tai nėra blogas dalykas, bet tokie žmonės vargsta demokratijoje ir laisvėje, jiems labiau priimtinas primestas planas.
Albertino 2014-12-17 18:59
Ar tikrai? Ne kiek nemeluoji? Ar nieko nemokė tavęs mokykloj? . O aš galvoju taip. 1. Nafta yra neatsinaujinantis energijos šaltinis, nes jo žmonija sunaudoja gerokai per daug, kad jis butu atsinaujinantis. Pienas ir jo produktai yra atsinaujinantis, nes žmogus karve melžė nuo senu laiku. 2. O apie sutartis nežinau nieko, bet galvoju jei OPEC mėgsta reguliuoti kainas tokiais būdais tai kodėl Rusija negalėtu? P.s O aš prisimenu, kad kai tik naftos kaina pakyla jau po 1 ar 2 dienų pakyla ir kuro kaina. O kai naftos kaina mažėja kuro kaina ritasi vėžlio žingsniu. IŠVADA: reikia atsisakyti ORLEN LIETUVA monopolijos, nes esu skaitęs jog ji dyzeli pardavinėja po daugiau kaip 2lt už litrą. Kai jankiai už 1.5lt už litrą verčiant į litus ( ir dar tais laikais kai nafta kainavo netoli 100 doleriu).
Kadras 2014-12-17 19:43
Sakai niekas nesaudydavo ar paprasciausiai niekas neskelbe to? Cia kaip su bedarbiais SSRS, oficialiai deklaruodavo kad bedarbiu nera, bet tikroji statistika buvo, kad SSRS yra apie 5proc bedarbiu. Jei tavo gyvenime toks tikslas, gyventi savo kiemelyje ir niekur is jo neiti, tai ura. Bet mano gyvenimo tikslas nera, pasistatyti nama, pasodinti azuola ir uzauginti sunu. Geriau jau nuomosiu buta, vasaros metu isnimuosiu sodyba ir joje menesi gyvensiu, zymiai idomiau. Aisku kai bus man 40 metu, pradesiu galvoti kur apsitupeti, bet iki tol dar daug ka noriu pamatyti ir tikiuosi kai sulauksiu 50-60 metu, nesedesiu forume ir nedejuosiu, kaip aplinkui viskas blogai, visi vagys, zudikai, prievartautojai....
007 2014-12-17 19:45
Keliaudami žmonės tik vaizdus mato? Ir viskas? Na, tiesa pasakius, panašu, kad ponas Vytautas50 nori, kad sistema būtų pagal jo gyvenimo būdą. Jeigu jam atrodo beprasmiška, nepatinka, arba nereikalinga, taip visi turi gyvent, o jei negyvena taip, tai propaganda smegenis išplovusi, o pati sistema nieko verta
Kadras 2014-12-17 20:03
1. Taip nafta nera atsinaujinantis produktas, bet jos suvartojimas po truputi mazes. Ka supranta visos eksportuojancios salys, todel ir stengiasi neprarasti rinku. Visose issivysciusiose salyse, naftos produktu ir duju poreikis vis mazeja, tik Kinijoje ir kitose besivystanciose salyse jis dideja. Bet nuolatos tobuleja atsinaujinanti energetika, kuriamos technologijos kaip is dumbliu isgauti per kelias dienas nafta, tai jos poreikis pasaulyje vis mazes. 2. Rusija per mazas zaidejas pasaulineje rinkoje, OPEC eksportuoja 30proc pasaulines naftos. p.s. o kai tu prisimenei senus laikus, ziurejai kokie naftos pokyciai buvo pries menesi laiko? Gal jau tuomet nafta pradejo kilti, buvo sustojusi pora savaiciu ir vel pradejo kilti? O gal dolerio pradejo stipreti lito atzvilgiu? To isvada: O zinojai kad JAV praktiskai nera mokesciu kurui? O Lietuvoje vien akcizas benzinui yra 2litai. 2014m kovo menesi JAV dyzelino litras kainavo apie 2,67lt, Suprask viena dalyka, niekas is lubu nenustatineja pasaulines naftos kainos ar dyzelino/benzino marzos. Mazeikiu 50proc visos produkcijos, pries skalunu buma ekportavo i JAV, bet dabar ta rinka uzsidare ir patys pradeda eksportuoti. Jei galvoji, kad MN per brangus kuras ir gautum pigiau. Prasom puikus verslo planas, uzsiimk dyzelino ir benzino didmenine prekyba, importuok kura is kitu saliu ir pardavinek Lietuvos degalinems. Bet prisimink, kad is MN tu gauni pagal pasauline kuro marza produkcija ir transportavimas praktiskai nieko nekainuoja. O jei eksportuosi is kitu saliu, dasides ir transporto islaidos.
vytautas50 2014-12-17 20:17
Vytax 2014-12-17 21:44
Jei nepatinka keliauti, nekeliauk. Tai jūsų teisė rinktis.
immortallt 2014-12-17 21:51
Albertino, eik tu gal kokią kardiochirurgijos operaciją padaryk. Nes toks pat ekspertas esi, pagal tai, kaip nusišneki. Papasakok man, kaip Rusija parduos naftą kitur, kai pardavinėja per vamzdžius? Į pieno pakelius pakuos? OPEC prarado įtaką. Besudaro 30% rinkos ir nė viena šalis nenori mažinti gavybos. Be to Saudo Arabija suprato, kad jei palaikys didesnę naftos kainą, tai toliau skatins alternatyvias gavybos technologijas ir toliau praras savo įtaką. Ai, bet ką čia aiškinsi ekspertui, kuris naudojasi mokyklos vadovėlio supaprastintom ir dešimtmečiu ar dviem pasenusiom žiniom. JAV jau išgauna beveik tiek pat naftos kiek Saudo Arabija. Kitais metais turbūt aplenks. Laisvė pagal vytautą - visi gyvena taip, kaip jis nori. Bet visiem gyventi, kaip jie nori negalima. Čia jau varžo vytauto laisvę. Klystu? Nu tai įvardink, kokios laisvės tarybiniais laikais buvo daugiau? Tik neaiškink, kad galėjai namą įsigyti, net jei buvai protingas ir darbštus.