Padėkite sučiupti rusų programišių ir gausite 3 mln. dolerių  (3)

Amerikiečių Federalinis tyrimų biuras (FTB) antradienį paskelbė, kad siūlo 3 mln. JAV dolerių atlygį už informaciją, kuri leistų sulaikyti Jevgenijų Michailovičių Bogačiovą – jį FTB pavadino „garsiu kibernetiniu nusikaltėliu“, vienu iš itin žalingo botneto „GameOver Zeus“ šeimininkų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV pareigūnai tvirtina, kad šiuo botnetu įvairioms institucijoms ir žmonėms padaryti nuostoliai yra didesni nei 100 mln. JAV dolerių. Praėjusių metų birželį pavyko jį išjungti.

„Programinė įranga buvo naudojama vogti bankų sąskaitų numerius, slaptažodžius, asmens identifikacijos numerius ir kitą informaciją, reikalingą prisijungti prie interneto bankininkystės paskyrų“, - savo pranešime rašė FTB.

Taikant sudėtingus kibernetinio įsibrovimo metodus „GameOver Zeus“ botnetas jo sustabdymo metu buvo infekavęs daugiau nei milijoną kompiuterių – ketvirtis jų veikė JAV teritorijoje. Anot pareigūnų, tai - „pats įmantriausias botnetas“, su kuriuo jiems yra tekę susidurti.

Manoma, kad J. M. Bogačiovas slapstosi Rusijoje, taigi, FTB nepuoselėja vilčių, kad šios šalies teisėsaugos institucijos padėtų jį sučiupti ir perduotų amerikiečiams. Praėjusiais metais jam buvo iškelti kaltinimai už vaidmenį administruojant botnetą. Anksčiau jam buvo patekti kaltinimai ir už dalyvavimą operacijoje, kurios tikslas – sukčiavimo būdu išvilioti pinigus iš banko. Ši operacija buvo atliekama naudojant senesnę „Zeus“ programinės įrangos versiją.

FTB pinigus žada tikėdamiesi, kad apdovanojimą gali gauti žmonės, pastebėję, kad J. M. Bogačiovas išvyko iš Rusijos. Anot FTB, 3 mln. JAV dolerių „patvirtina JAV valdžios nusiteikimą nubausti tuos, kurie dalyvauja JAV įstatymus pažeidžiančiose organizacijose, nepriklausomai nuo to, ar jie gyvena JAV, ar užsienyje“.

Su „Zeus“ susijusi programinė įranga prieš keletą metų bandė vogti prisijungimo prie el. bankininkystės informaciją ir iš Lietuvoje veikiančių bankų - SEB, „Swedbank“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(101)
(3)
(98)

Komentarai (3)