Viskas, ką norėjote žinoti apie smunkančias naftos kainas

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

manas 2015-03-23 08:01
Tokiai valstybei kaip musu tai tik i nauda turetu but, zmonems ir imonems lieka daugiau pinigu, o i biudzeta surenkama tas pats nes akcizo dalis lieka nepalitusi..
bahuriux 2015-03-23 09:39
Bet PVM truputi mažiau surenkama, nes formulė yra tokia: (produkto savikaina + pelnas + akcizas) * 1,21(PVM). Dėl formulės tikslumo gal klystu, bet esme panaši, PVM'u apmokestinamas net ir akcizas, nuostabus matematinis, loginis musu valdžios išvartymas, ar ne? Taip surinks mažiau mokesciu i biudžeta, per litra parduoto kuro, bet padides apyvarta, kad ir to pačio kuro, jau neskaitant to, kad padides ir kitu prekiu bei paslaugu vartojimas, automatiskai padides firmu/firmeliu/patentininku uždarbis ir atlyginimai. Vienu žodziu energijos resusrsus vartojančiai šaliai vieni privalumai, kai energijos resursai kainuoja mažai. Manau gerokai daugiau surinks mokesčiu, o is ju ir pensijos ir tt. Tik galėtu mažinti PVM, bent jau maistui pradžiai. Nuo pigios naftos nukentes nebent, tik gamta ir rusija.
Arns 2015-03-23 10:17
Nereiktu pamiršti jog Lietuva nėra nešališka stebėtoja/vartotoja, turime mes Mažeikių naftos bendrovę, kuriai smunkančios kainos gali tapti ir paskutiniu vinimi į karstą. O juk ji daugiausiai į biudžetą įnešanti kompanija, dar 2013 m. beveik 1,4 milijardo litų mokesčių sumokėjo.
immortallt 2015-03-23 11:34
PVM'o mažesnį surinkimą iš kuro kompensuos vien stipriai išaugęs kuro suvartojimas. Negana to, neišleisti pinigai ant kuro eis ant kitų prekių, PVM'as vis tiek sumokamas, tik didesnė pinigų dalis liks ekonomikoje ir veiks multiplikatoriaus efektas. Iš esmės mokesčių turėtų dėl to būt surenkama gerokai daugiau. Arns, vėlgi nesugebėjimas mąstyti. Orlen'o dedamoji kuro kainoje <10% ir mažos naftos kainos jai padeda, nes auga kuro paklausa. Negana to, jei Orlen'as užsidaro, skauda galvą tik Mažeikiams, nes akcizo ir PVM'o būtų sumokama lygiai tiek pat. Sumažėtų tik pelno mokesčio surinkimas (kurio pastaruoju metu nelabai yra) ir Sodros įmokos. Bet tai jau nebėra tiek daug.
sub 2015-03-23 16:40
Paaiškinkit man kvailam, pingant naftai, degalinės išpardavė savo rezervus, taip gyrėsi, kad turi didelius rezervus aukšta kaina. Išpardavė rezervus, kana nukrito beveik iki 1€/ltr. net ir mažiau vietomis, o kas vėl atsitiko kad šoko iki 1,15€/ltr? Ar jie vėl brangios naftos užpirko, ar visi draugiškai sutarė kad neūbagaus, ar jiems px? Toks vaizdas, kad nėra kontrolės didelės šioje rinkoje.
Ekonometras 2015-03-23 16:53
sub, tai čia tas pats kaip ir su Tele2, Bite, Omnitel. Maždaug prieš metus lipo vieni kitiems per galvas, kad tik kuo pigiau ir kuo daugiau duoti. Dabar kažkaip dingo šitas, o ir tokių mažų kainų nebėra, bei senesnių planų nebeleidžia pratęsti. Tai su degalinių tinklais irgi tas pats - pakonkuravo, bet kai pamatė, kad nieko jiems iš to gero, tai pasikalbėjo tarpusavy ir turim, ką turim.
Arns 2015-03-23 17:11
Su degalinėm tai aišku, per daug buvo įtampos ir reikėjo mušti kainas, kad iki jų labiau neatsiristu rūstybė. Nuleido garą ir vėl pamažu kainas grąžina iki jiems įprasto lygmens. Vien tai, kad turėdamas lojalumo kortelę nuo litro numuši po keletą eurocentų jau puikus sufleris kiek viršantkainio užsidėta, ir jei norėtu, galėtu tuos svyravimus amortizuoti vien iš šitų surenkamų pinigų, bet jei kas ketvirtį neparodysi pelno, kaip gali vadintis verslininku? immortallt, nieko nesupratau ką tu parašei. Faktai gana aiškūs, 1,4 milijardo bet kur nesimėto, maža to, tai pinigai SUMOKAMI į biudžetą, jei tie žmonės taps bedarbiais ar dėl sumažėjusių pajamų pradės pretenduoti į visokias paramas, tada bendrai žiūrėk ir 1,6 ar daugiau milijardo atsiminusuoja iš biudžeto. O tai jau gana daug, nekalbant apie tai, kad beveik visi Mažeikiai atsidurtu keblioje padėtyje. Aišku naftos kainos mažėjimas didina kažkiek vartojimą, bet kai įmonė dirba nuostolingai ir turi proporcingai kainas leisti žemyn, apie kokį išsigelbėjimą kalbėti? Jei Mažeikių nafta užsidėtu didesnį procentą sau antkainio, iš kitur būtu pigiau atsigabenti kuro ir visai nieko neparduotu...
hamann 2015-03-23 17:12
EUR kursas krito, o nafta perkama USD, ir pačios naftos kainos lyg kiek pakilo nuo buvusio minimumo.
immortallt 2015-03-23 17:31
haman vienintelis teisingai parašė priežastis. Taip pat stabilizavosi kuro pasiūla/paklausa, kas pagrinde ir lemia didmenines kuro kainas bei kainas kolonėlėse. Kuras tiek pat atpigti kiek kainavo anksčiau negali, nes taikomas didesnis akcizas, padidėjo darbo ir kapitalo kaštai. Nesvarbu Mažeikiai bus ar ne, tie pays 1.4 mlrd bus sumokėti (čia PVM ir akcizas, o pelno mokesčio ir Sodra neįtraukta), nes mokama ne nuo pagaminto kiekio, o nuo parduoto šalyje. Mažeikiai nuostolingai dirbo, dėl to, kad perteklius rinkoje buvo. Mažeikiai yra labai maža gamykla palyginus su dabar pasaulyje per paskutinį penkmetį pastytomis. Atitinkamai, dėl mažo dydžio sunku konkuruoti. Jei kuro suvartojimas suminis padidėja - atsiranda vietos Mažeikiams gaminti toliau.
Arns 2015-03-23 17:56
Tai sakai jog Mažeikiai moka (arba skaičiuoja) kiek sumoka nuo to kiek pagamina ir kiek visi parduoda kuro? Pagal mane jei įmonės nelieka, reiškia dingsta viena mokestinė grandis (stambi gamybinė) ir lieka importuotojas>degalinė=akcizas ir pvm nuo šito. Na niekaip to 1,4 milijardo šioj grandinėj nepavyktu rasti... Kad maža ir neitin konkurencinga (Europoje berods jau 4-ios per penkmetį uždarytos ir dar kelios susiduria su rimtais sunkumais, tad ieškoma pirkėjų) žinoma, bet nuostolis suprantu yra dėl paties kuro kainų, kad gamybos sąnaudos beveik atitinka pardavimo (nes didesnės tą patį kiekį bendrai pagamina pigiau), taigi didesnė gamyba be didesnio pelno vis viena lieka tokiu pačiu nuostoliu (na gal sandėliuoti reik trumpiau kurą)
immortallt 2015-03-23 18:15
Arns, spėju imi lentelę, kur skelbia kasmet top 50 ar top100 mokesčių mokėtojus? Tai ten pagrindą sudaro akcizas ir PVM'as. Akcizas ir PVM'as mokamas nuo parduotų produktų, ne pagamintų. Pelno Mažeikiai vargu ar turi pakankamo, kad susidarytų bent 1%. Sodros mokesčiai į tą sumą neįtraukiami (jei iš to sąrašo ėmei). Taigi ar pagaminsi, ar importuosi - šiam skaičiui jokio skirtumo. Jei rinkoje nuperkama šiek tiek daugiau, reiškia papildomai keliems gamintojams, bent kol kas yra vietos. Mažeikiai iki skalūnų naftos daug benzo siųsdavo į JAV, dabar jiems jo nebereikia. Čia ir atsirado jiems problema. Sumarum Sumare, Mažeikiai taptų miestu vaiduokliu (arba didžiausiu samanės gamintoju), biudžetas nukentėtų nežymiai, kiek rimčiau prarastų Sodra. Net Klaipėdos nafta nuo to vargu ar prasčiau gyventų, nes daugiau naftos produktų atplauktų ir reiktų iškrauti visam regionui. Tad nereikia piešti baubų, kiek biudžetas prarastų.
jobas_ 2015-03-23 22:54
"Orlen Lietuva" gerokai atsigavo po naftos atpigimo, nes: 1. Jie irgi perka naftą pigiai, kaip ir visi naftos vartotojai, o kurą parduoda pigiau, bet ne tiek pigiau kiek nafta atpigo. 2. Padidėjo paklausa. Anot gandų, "PKN Orlen" jau sugalvojo kaip sumažinti "Orlen lietuva" pelną iki buvusio lygio. "Orlen lietuva" negali dirbti pelningai, nes pelningai dirba tik "PKN Orlen".
sub 2015-03-24 09:11
dabar aiškiau. Bent rimta priežastis. O ne kažką apie nuolaidas.