Jaunuoliams dirbti už minimumą gėda, tačiau darbdaviams jų pageidavimai kelia šypseną

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

FtBall 2015-03-27 11:39
Yra kita medalio pusė. Tie patys darbdaviai kartais smarkiai nesuvokia, ką dirba jų darbuotojai. Vienoj mažoj įmonėj buhalterė darbus padarydavo per 2-4 valandas, tačiau darbdavys to nesuvokia. Taip ir gaunasi, kad 4-6 valandas delfi/facebook sėdi, nes tiesiog reikia atbūt kažkiek laiko.
immortallt 2015-03-27 12:21
Kaip tu įsivaizduoji, darbdavys tau algą turi mokėti? Padirbi ir suteiki paslaugų už 200 litų per dieną. Sumoka PVM'ą lieka 160 litų grubiai. Tada tau išmoka visus pinigus, nepadengiant patalpų, komunalinių, administracinių ir finansinių kaštų? Net tokiu atveju tai jau belieka max 100-120 litų po mokesčių. Turiu dabar freelancer'e, jau jai skyriau daugiau laiko, nei truktų pačiam padaryti darbą. Taigi kol ir jei pradės rašyti normaliai, aš būsiu investavęs į ją tiek savo laiko, kad jei ji dirbtų nemokamai (o dirba už vidutinę algą), tai vis tiek man naudos būtų mažai.
Simplicity 2015-03-27 12:46
Kalbant apie darbo rinką apskritai, tai ne visur dirbant daugiau galima tikėtis didesnio atlyginimo. Yra tam tikros pareigybės, kurios nors ir labai reikalingos, bet įmonėms (valstybinėms ar privačioms) kainuoja pinigus ir jokios finansinės naudos neneša. Darbo efektyvumas— vėl atskira tema, nes darbdavys ir darbuotojas jį matuoja ir suvokia skirtingai. Todėl kai kuriais darbo santykių atvejais labai tinka pasakymas: „Vienas imituoja, kad moka atlyginimą, o kitas imituoja darbą.“. Trečias dalykas,— taip vadinami „average Joe“, kurie ne tik su savo gyvenimu, bet ir su savo pareigomis susitvarko tik vidutiniškai. Darbdaviui niekas netrukdo susirasti geresnį darbuotoją, tačiau įtariu, kad čia viskas atsiremia į pinigus.
kestutisz 2015-03-27 13:12
O tai nesuprantu kam taip vargintis - iš kažkokio didelio altruizmo, kad tas kitas žmogus nemirtų badu? Loterijose irgi laimi tik vienetai, tačiau likę labai ir nesiskundžia kad išmetė pinigus veltui (sugaišo apmokymam, o nieko nesigavo).
Shinigami 2015-03-27 17:27
Nesupratau tu čia apie ką? Apie koki altruizmai čia kalbi? imortal kalba apie investavimą į darbuotoją, o ne altruizmą. Kai darbdavys priima nauja darbuotoja (ypač jei tas darbuotojas nėra dar dirbęs to darbo), tai jo išmokymas kainuoja brangiau nei pasamdyti darbuotoja su patirtimi kurio nereiks mokyti. Todėl naujam darbuotojui kuri tenka mokyti nemokėtum atlyginimo, jis kainuotu vis tiek brangiau nei samdyti jau apmokyta darbuotoja. Bet apmokimais užsiimama ne dėl altruizmo, o todėl, kad nėra kito pasirinkimo (nėra specialistų). Tikintis, kad kai darbuotojas išmoks jis atpirks investicijas ir pradės duoti pelno. Nors ne visada pasiseka. Kartais darbuotojas taip ir ne išmoksta, arba pabėga pas kita. O kitam darbdaviui mokėti didesnį atlyginimą yra lengviau, nes nereikėjo investuoti į to darbuotojo apmokimus.
Simplicity 2015-03-27 17:36
daugiau. (Pvz., pardavimų vadybininkas vs. buhalteris ir pan.)
kestutisz 2015-03-27 18:00
Tai kodėl neperka to garantuotai geresnio darbuotojo už brangiau (tiek kiek reikės, o je tokio nėra tai gal pačiam laikas persikvalifikuoti ir parsiduoti brangiai), o ima pigesnį ir tikisi jog jis ir bus tas "laimingas bilietas"? Ar tik todėl, kad na turi gerų norų apmokyti nieko nemokančius? Tiesiog pilna tų pasibėdavojimų vaje vaje kaip blogai, nėra gerų darbuotojų, o pripažinimų kad jų yra, bet mokėti nesinori - mažoka. Geriau padejuoti jog pigūs kažkodėl vis nepateisina lūkesčių.
sytir 2015-03-27 18:49
Sveiki, norėčiau pasidalinti savo patirtimi šiuo aspektu iš darbuotojo pusės, čia bus kaip mano istorija . Baigęs VGTU statybos inžineriją, po studijų ėjau dirbti už minimumą, nes buvau "žalias" projektavime, tuo metu nerūpėjo alga, tiesiog norėjau įgauti patirties. Po 2 metų mano algelė buvo apie 600Eu, bet tada nusprendžiau, kad projektavimas ne man, tad nusprendžiau persikvalifikuoti. Įstojau į vadinama profkę pabaigiau elektrotechniko specialybę, gavau VK(vidutinę kategoriją), pradėjau dirbti gan neblogoje įmonėje(nes ji siuntė mane į mokymus), pradinė alga buvo 500 eurų, po 3-4 mėn., tiksliai neprisimenu, išsilaikiau AK(aukštą kategoriją). Dabar jau 3 metai kaip elektrikas- elektrotechnikas, gaunu nei daug nei mažai grubiai 1000Eu į rankas + dar panašiai iš chalturkių. Dabar apibendrinant, nereikia jaunimui tikėtis milžiniškų algų tik po universiteto, tai įvyktų nebent svajonių pasaulyje, kur visi geraširdžiai, patiklus darbdaviai. Ir galėtų darbdaviai daugiau pasitikėti darbuotojais, siųsti į mokymus, o nelaukti specialistų nukrentant iš dangaus, taip tai yra rizikinga, bet šiandieninėj Lietuvos rinkos situacijoje reikia rizikuoti, nes belaukdamas gali ir nesulaukt. Taip pat patarčiau nebijoti persikvalifikuoti, nesvarbu, kad neprestižas po universiteto į profkę ar kur kitur, reikia perlipti savo ego ir siekti kas geriausia tau . Ir ačiū savo darbdaviui, kuris manim pasitikėjo ir investavo į mane. Ps. dirbu dar vis toje pačioje įmonėje, kuri siuntė į mokimus.
immortallt 2015-03-27 19:05
kestutiz, suvirintojams moka po 1k € ir daugiau, apmoko ir mokymų metu moka (saulės baterijas kur gamina). Norinčiųjų trūksta. Mes studentam mokam ~600€ už pilną etatą, bet krūvį pasidaro patys kokį nori. Realiai apmokyti vadovas skiria daug dėmesio. Gerai išmokęs dirbti gali gauti analitinį darbą pakankamai lengvai, nes mūsų įmonės reportus mėgsta skaityti ir juos vertina kitos įmonės. Deja rasti žmonių sunkiai sekasi, o iš pažiūros protingi žmonės, dažnai totaliai nesąmones rašo.
kestutisz 2015-03-27 19:46
Na, bet gal už 2k jau netruks? Yra virnančių ir už gerokai daugiau, bet važinėja pvz po naftos platformas - jei kas siūlys už tiek pat čia jis mieliau dirbs arčiau šeimos. O jei kontora negali tiek pasiūlyti tai vadinasi reikia mažinti reikalavimus (gal kokybę iki 50/50 pvz - arba gavos arba ne), atsivežti užsieniečių arba net jei jų nėra gal tiesiog net nereikia imtis tokių darbų kur reikia tokių žmonių kurių nėra. Tiesiog erzina kai verslo planas atrodo maždaug taip - pradžiai už nebrangiai (arba net brangiai kas stebina dar labiau) kaip nors susirinkti "jauną, dinamišką ir perspektyvų" kolektyvą, be konkretaus plano ("konvejerio"), o po to jis jau turi kažkaip kažkuom užsiimti ir atidirbti bei uždirbti pinigų. Jei verslas nepavyko - blogi darbuotojai, o ne plano (konvejerio) nebuvimas, nors pirštu bakstelėti į tai kas kokio varžto neprisuko neišeina. Kažkiek į tą temą - http://www.commonsense.lt/2015/03/16/ge ... onkurenta/