Pirmieji žingsniai link didžiųjų pokyčių? Sutarta dėl Irano branduolinės programos

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

kiesza 2015-04-03 08:16
Irano finansiniai reikalai stipriai pagerės, gal net nafta dar labiau atpigs, žinoma tai pakenks Rusijai, bet pakels Iraną. Finansiškai stiprus Iranas bus pavojingesnis už Irana turintį branduolinį ginklą. Šiaip gerai, kad šalis nepasiduoda vakarų spaudimui, bent šiokia tokia atsvara vakarams
Pjovėjas 2015-04-03 08:47
Man atrodo, kad Iranas šiuo metu mažiausia problema rytuose. Rodo jis nagus, bet tai tik dėl to, kad po teisybei, tai didelė šalis ir tiesiog nori pademonstruot, kad tokia yra ir su ja reikia skaitytis. Bet sugebanti eiti į kompromisus, o tai labai gerai. Kai kurioms mūsų pačių kaimynėms rytuose dar to reikia pasimokyt. O sunitai - šiitai... tai tegul tai ir sprendžia tarpusavyje patys arabai/iraniečiai.
lucy 2015-04-03 15:19
Turėtų slaptai pasigaminę branduolinį ginklą, tai visi bent skaitytusi normaliai, o dabar tyčiojasi kas netingi.
Arns 2015-04-03 15:41
Sakyčiau dar ne laikas šauti šampano kamščius, regione taikos nė per nago juodymą nepadaugėjo, tik vizualiai atrodys kurį laiką ramiau. 1) Jau matome kaip derybas apibūdina Izraelis. Izraelis - labai svarbus JAV koziris tame regione, tad jei jie imtusi kokių veiksmų (ką jau ne kartą yra darę dėl savo saugumo), JAV tebūtu stebėtoja arba net privalėtu prisijungti prie žydų palaikymo. Kol kas viskas nusikelia į gana gilų pogrindį, kaip pavyks Vakarams numalšinti žydų karštakošiškumą. 2) Labiau už žydų sunaikinimą, musulmonus siutina tarpusavio religijos skirtumai, tarp šiitų ir sunitų. Šiitų galingiausia ir bene vienintelė pilnai kontroliuojama valstybė - Iranas, sunitų - Saudo Arabija. Šios dvi valstybės tiesiogiai viena kitai negrasino, bet labai dažnai nesutaria, kritikuoja sprendimus ir net nevengia per trečiąsias rankas pabandyti pakariauti (šviežoiausias atvejis Jemene, kai prezidentą dabar ginti atvyko Saudo Arabijos tankai ir kariuomenė, o jemeniečių dalinius mušantys sukilėliai šiitai ginkluojami Irano). Technine prasme dabar regione neabejotinai Rijadas galingiausias, bet atominis ginklas ar net tiesiog atšauktos sankcijos gali labai greitai pakeisti pusiausvyrą, ir sunitų pasaulio gynėjams iškiltu daug vargo (nes nemažai sunitų karališkųjų šeimų valdo valstybes su didelėmis šiitų prastuomenėmis (kaip kad Bahreinas, Azerbaidžianas, Irakas virš 60% visų gyventojų šiitai) Libanas, Jemenas, Kuveitas apie 40%) ). Taigi neatmeskime šanso jog gana greitai sunitų religiniai lyderiai irgi pradės kelti musulmonų mases savo šalyse, o kartu ir versti JAV rinktis ar toliau slopinti Iraną vardan savo bazių regione ar pakuotis daiktus (jei jau įkūrė nuo Irano gintis ir jis nebe gresmė, tai nebėr ir kas čia veikia).