0 JAV dolerių: skrydžių bendroves pergudravęs amerikietis pasakoja, kodėl užsuks ir į Lietuvą  (1)

Per du mėnesius – apie 32 tūkst. kilometrų. Tiek žada nukeliauti pasaulio žiniasklaidos dėmesį prikaustęs rašytojas Scottas Keyesas. Galbūt spaudos vaikinas nebūtų sudominęs, jei ne faktas, kad už skrydžius į 13 šalių, tarp kurių yra ir Lietuva, jis sumokėjo 0 JAV dolerių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

28 metų vyras per du mėnesius turės 21 skrydį. Tarp jų – skrydis ir į Vilnių. Kartu vaikinas aplankys Meksiką, Nikaragvą, Trinidadą, Sent Lusiją, Grenadą, Vokietiją, Čekiją, Ukrainą, Bulgariją, Graikiją, Makedoniją ir Suomiją.

Kaip jau minėta, visi skrydžiai S. Keyesui nieko nekainavo. Vaikinas nemokamus skrydžius gavo turėdamas keletą kreditinių kortelių, naudodamasis įvairiomis akcijomis ir taip rinkdamas kelionių taškus (angl. frequent flyer miles).

„Esu mažame miestelyje San Chuane del Sūre, Nikaragvoje, nuo Kosta Rikos sienos nutolusiame apie 20 mylių“, - savo pasakojimą pradėjo balandžio 8 d. į kelionę išvykęs amerikietis.

Į Vilnių S. Keyesas atsvyksta gegužės 30 d. Į Lietuvos sostinę keliautojas atskris iš Bulgarijos su trumpu sustojimu Vienoje. Lietuvoje S. Keyesas žada praleisti beveik savaitę.

Paklaustas, kaip jo kelionėje atsirado Lietuva, pašnekovas teigė, kad į savo maršrutą norėjo įtraukti Baltijos šalis.

„Be to, girdėjau gerų atsiliepimų apie lietuvišką alų. Jei šalis turi gero alaus, tai pakankama priežastis man ją aplankyti, - neslėpė S. Keyesas. - Ką esu apie Lietuvą girdėjęs? Šiek tiek apie krepšininkus ir daugiau nelabai ką. Laukiame, kol galėsime pamatyti Vilniaus architektūrą ir grožį, paragauti vietos valgių ir gėrimų. Taip pat žadame nuvykti į pajūrį – Klaipėdą“.

Keliautojas teigė Amerikoje jam dar nėra tekę susipažinti su lietuviais, tačiau tie, su kuriais teko bendrauti internetu, jam pasirodė labai draugiški.

„Sulaukiau daug pasiūlymų susitikti, praleisti laiką, išgerti alaus, apsistoti pas juos ir panašiai. Atrodo, kad Lietuva – nuostabi šalis“, – teigė jis.

Vis dėlto, užklaustas, kurios dviejų mėnesių kelionės dalies vaikinas labiausiai laukia, S. Keyesas atsakė, kad įdomiausia jam atrodo Bulgarija ir metas, kai žada su automobiliu apvažiuoti Pietų Europą.

„Aplankysime Bulgarijos kaimo vietoves, Šiaurės Graikiją, Makedoniją. Bus nuostabu ir nerealu pamatyti kaimo vietoves, o ne tik didmiesčių centrus“, - pridėjo jis.

- Jei tau būtų leista sugrįžti tik į vieną šalį, kurioje esi buvęs. Kur grįžtum?

- Labai sudėtingas klausimas. Manau, kad rinkčiausi tris vietas: Galapagų salas, Seviliją Ispanijoje ir Vietnamą. Galapaguose pati gražiausia gamta, Sevilijoje – įspūdinga kultūra, Vietname – maistas.

- Kaip visgi surinkai reikiamus taškus, kad galėtum įsigyti visus lėktuvų bilietus nemokamai?


- Iš tiesų man nereikėjo skristi nei vieno skrydžio, kad gaučiau reikiamus taškus. Daugelis kreditinių kortelių JAV siūlo iki 50 tūkst. dažno skraidytojo mylių taškų vien už tai, kad jas išsiimi. Taigi man reikėjo tik kelių tokių kortelių, kad surinkčiau pakankamai taškų šiai kelionei. Iš viso visiems skrydžiams išleidau 136 500 mylių taškų.

- Kai apie tave pradėjo rašyti žiniasklaida visame pasaulyje ir buvai pristatytas, kaip keliautojas, apgudravęs oro bendroves, ar nors vienos avialinijos su tavimi buvo susisiekusios?

- Ne. Tokių keliautojų, kaip aš, yra daugiau. Jie gerai žino visą sistemą ir sugeba gauti nemokamus skrydžius, įdedant mažai pastangų. Jei visi pradėtų taip keliauti, kaip mes, sistema ilgai neveiktų. Vien todėl, kad mūsų nėra per daug, oro bendrovės per daug tuo nesirūpina.

- Žinau, kad dar per anksti klausti, bet kur keliausi po šios kelionės?


- Birželio mėnesį kraustausi į Denverį. Tada šiek tiek pakeliausiu po JAV, pavyzdžiui, Kalifornijoje ir Itakoje. Metų pabaigoje planuoju kelionę kur nors toliau. Renkuosi tarp Islandijos, Olandijos ir Egipto. Sunkus pasirinkimas.

- Daug ir dažnai keliaujantiems žmonėms kartais prikaišiojama, kad jie tiesiog bando pabėgti nuo savęs, o nesugeba rasti ramybės ten, kur yra. Ar sutinki su tokiais teiginiais?

- Ne. Dauguma žmonių dirba sunkiai ir jie nusipelnė atostogų, kuriose tiesiog gali pabėgti. Iš tiesų aš tokio darbo neturiu. Keliauju, nes mėgaujuosi matydamas naujas vietas, ragaudamas naują maistą bei pakliūdamas į juokingas situacijas, kurios gali nutikti tik tuomet, kai pasitrauki iš savo komforto zonos. Istorijos iš kelionių yra daug geresnės nei istorijos iš įvykių, kurie nutinka pakeliui į darbą, arba savaitgalį namuose.

Kalbant bendrai, manau, kad dauguma žmonių mėgsta keliauti – tik vieni tam, kad atsipalaiduotų, kiti – kad patirtų nuotykių. Aš esu daugiau nuotykių ieškotojas. Aš mieliau išeisiu į kalnus palaipioti, nei sėdėsiu prie baseino ir gurkšnosiu gėrimą.

- Esi parašęs dvi knygas apie keliones - „Kaip skraidyti nemokamai“ (angl. How to Fly for Free) ir „Kaip rasti pigių skrydžių“ (angl. How to Find Cheap Flights). Vis dėlto ne visi patarimai tiktų mažai Lietuvai, kuri turi gana ribotą skrydžių skaičių. Gal turi patarimų, kaip lietuviams keliauti pigiau?

- Vienintelis patarimas, kurį galėčiau duoti lietuviams, išskyrus visus, kurie nurodyti mano knygose, yra tas, kad siūlyčiau tolimesnių kelionių ieškoti ne vienu kartu. Pavyzdžiui, jei norite skristi į Niujorką, neieškokite vien skrydžio iš Vilniaus. Rekomenduočiau geriau pirma susirasti pigiausią skrydį, kokį galite, į Niujorką – iš Londono, Kopenhagos, Helsinkio, Frankfurto ar Briuselio. Kai jau turėsite pigiausią skrydį į Niujorką, tada galite ieškoti pigių skrydžių į miestą, iš kurio skrisite. Dažnai toks variantas gali būti pigesnis, nes Europoje turite daug pigių skrydžių kompanijų.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Ugnė Karaliūnaitė
(28)
(8)
(20)

Komentarai (1)