Kiek verti 100 eurų Lietuvoje ir kitose Europos valstybėse?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Ezekas 2015-07-14 14:38
Lyginam kainas, bet pamirštam palyginti atlyginimus. Paprastas palyginimas iš patirties. Lietuva su Vokietija. Vokietijoj taip, būsto išlaikymas yra brangesnis nei Lietuvoje (nuomos kainos), bet būtiniausi pragyvenimo dalykai ten yra pigesni: maistas, buitinė chemija, degalai (taip, degalai dabar ten pigesni nei čia). Atlyginimai. Lietuvoje atlyginimai už tą patį darbą yra nuo 5 kartų mažesni nei ten. Taigi viską susumavus, Vokietijoje pragyventi yra lengviau nei Lietuvoje ir to nepaneigsit.
Pumper 2015-07-14 14:47
Kažką tu čia meluoji. http://www.fuel-prices-europe.info/index.php?sort=1 Duomenys žinoma nėra tiksliausi, bet akivaizdu, kad degalai pas vokiečius brangesni.
immortallt 2015-07-14 14:48
Vasario mėnesį buvau Vokietijoje. Kuras brangesnis buvo ~10-15 euro centų. Maistas, dauguma produktų brangesni, bet buvo išimčių. Lankiausi pagrinde LIDL. Buitine chemija pigesnė, nes Vokietija yra pagrindinė buitinės chemijos gamintoja Europoje. Tik nežinau, kaip čia pagrindinė tau išlaidų eilutė. Taip pat Vokietijoje parduotuvės daug prasčiau įrengtos nei Lietuvoje. Pirmadieniais atėjęs į parduotuvę asortimentas likęs labai kuklus, o savaitgalį prieš užsidarymą atėjęs rasi tik ilgo galiojimo prekių arba visiškų išrankų - priešingybė situacijai Lietuvoje. Taip pat Vokietijoje mėsos kainos kosminės. Taip pat lyginti Lietuvą su Vokietiją yra idiotiška. Vokietija yra galingiausia Europos ekonomika, kurioje daug kas daroma kitaip ir turėjo ankstesnį startą. Tiesa, pas mus žmonės nenori dirbti taip, kaip Vokietijoje. Nenori priimti tokių sprendimų, kaip Vokietijoje. Taigi, žinoma, Vokietijoje yra geriau, kaip ir Norvegijoje, bet dėl objektyvių priežasčių. Jei Lietuvoje būtų geriau padarius tiek kiek padarėm iki šiol, tai būtume Graikijos situacijoje - grėstų bankrotas ir dešimtmetis recesijos. Pinigai neatsiranda iš niekur, nepaisant to, kuo tiki.
lucy 2015-07-14 15:12
Labai kreivas palyginimas. Nebent jūs kiaulės ir tik ėdat dirbat ir miegat. Nes technika ir daiktai yra arba tokios pat kainos arba pigesni UK.
Simplicity 2015-07-14 16:09
Nevažiuokit iš Lietuvos- bankrutuosit.
immortallt 2015-07-14 16:37
Technika sudaro didžiąją dalį pragyvenimo kaštų? Taip, technikos kaina panaši, bet kompiuterinės technikos kainos Lietuvoje labai konkurencingos, nebent kas nors mažai einama.
vanduo4 2015-07-14 18:00
- Kaip matau iš komentarų, visi skaitė straipsnį bet niekas nesuprato esmės. - 100 Eurų vertė čia skaičiuojama pagal tai kiek už tai gali nupirkti. Tarkima Airijoje už 100 gali nupirkti tiek kiek Lietuvoje už 53. Problema tik ta, kaip tai išreikšta, t.y. Airijoje nupirktų produktų vertė lyginant su Lietuva tėra tik 53, kai tuo tarpu Lietuvoje net visą 100. - Tad čia ekonomikų lyginimas ne prie ko. Airijoje viska brangiau, bet ten ir mažiausi atlyginimai siekia ~1200 eurų per mėnesį, kai tuo tarpu Lietuvoje ~ 300.
vladas34 2015-07-14 18:02
ner cia ka liginti lietuva pries stiprias ES šalis ( nuejau i maxima pasipirkti cd-dvd o pasirodo nebera po 0.99cnt lietuvišku o yra po 0.99€ tai ir nebera ka beliginti tuom viskas pasakyta. Lt viskas brango tik atligis nekilo viska suligino pagal ES šalis tik pamirso pagrindini pajemu šaltini kuris yra pats svarbiausias , ir dar tikisi susigražinti emigrantus lietuvius atgal . lol
Rukis 2015-07-14 18:04
Nu. Kaip jie drįsta nesulygint atlyginimo? Kas jiems sunku seime paimt ir sulygint atlyginimus? Sunku paimt ir pakelt algas? Kam tie ekonomistai patarėjai reikalingi išvis? O kas ta infliacija? Niekam nerūpi! Sulyginkim atlyginimus! 7000 eurų alga jau RYTOJ! Ura!
vladas34 2015-07-14 18:58
hi prajuokinai Rukis, jeigu butu 7k € algele i rankas manau per pusmeti vietuvos dirbantieji galetu sumesti valstibei skolas gražinti bankams
Marius.brn 2015-07-14 23:10
Seimas turi kelti atlyginimus? Gal eik ir pradėk mokytis ir kelti kartelę, kad būtum vertas kažko? Jei net rašyti nemoki, tikiesi kad kažkas mokėt turėtų tau apskritai? Tavo nuostabai, Vokietija, Šveicarija neturi tokio dalyko kaip minimalaus atlyginimo.
aurimokas 2015-07-15 07:02
Seimas galėtų pagaliau prisiversti nustatyti minimalų specialybės atlyginimą, kad vergvaldžiai verslininkai neišnaudotų darbuotojų už pusę to, ką iš tikrųjų jie turėtų uždirbti. Šis įstatymas jau 2-3 metai kaip yra tyliai svarstomas, tačiau vis nepriimamas.
Marius.brn 2015-07-15 08:34
Blogiau gal ir nebūtų, bet faktas išlieka faktu, kol bus tokie beraščiai, kurie tikisi, kad seimas turi jiems kelti atlyginimą, tol ir gyvensime šalyje kur didelė dalis nei sugeba derėtis už save, nei sugeba kažką apskritai.
immortallt 2015-07-15 08:41
Jo jo, su tokiais įstatymais tiesus kelias į Graikijos scenarijų. MMA problemų nesprendžia jokių, atlyginimą realų gali kelti tik rinką, rinkos suvaržymas turi labai skaudžių pasekmių. Vakar apturėjau diskusiją, kodėl žmonės mano, kad yra labai protingi ekonomikos klausimais. Išvada paprasta - terminologija kilusi iš buitinės kalbos, žodį mano girdėję, bet realiai jo prasmės kontekste nesugeba suprasti. Pvz., na pakels dabar per pusmetį minimumą 17%, tai visos paslaugos dar brangs (gali būti, kad paslaugų įkainius jau pakėlė, kai eurą įvedinėjo, nes kainynus perspausdinti irgi kainuoja. Taip pat ir prekės, kur reikia daug nekvalifikuotos darbo jėgos. Uždirbantiems daugiau irgi reikia kelti atlyginimus. Net Nausėda, kuris dažnai nusikalba apie dalykus, kurie nesusiję su makroekonomika, teigė kad našumas augo 0.9% pernai metais. Tai reiškia, kad realios algos galėjo augti tik 1%. Viskas virš to virsta ilgainiui infliacija, o jei virsta infliacija, realiai tik fiktyvus augimas. Turint omeny ~10% nedarbą būtent tarp nekvalifikuotų, MMA kėlimas yra nesąmonė. Bet kadangi valdžioje populistai ir degeneratai, kurių partijų suvažiavimai baigiasi muštynėmis ir alkoholio liūnais, tai ką dar galima kalbėti. Vidutinės algos kėlimo, be MMA pakėlimo be ekonominės racijos, nesugeba padaryti. Kaip tai daryti? Skatinti darbų steigimą. Kai darbuotojų paklausa viršija pasiūlą, pradeda augti ir realios algos, nes įmonės toliau stengiasi optimizuoti veiklą ir didina kapitalą. O čia degeneratai kaltinantys verslininkus kažkuo, esat net minimumo neverti. Arba pasitenkinate tuo, ką gaunate, arba kuriate savo. Algos niekas neturi jums duoti, alga uždirbama. Į galvą tik galima duoti.
Simplicity 2015-07-15 10:59
ir sužiedėjusios duonos kriaukšlę. MMA jums nustatys savivalda, kolektyvinė sutartis (ginama tų pačių profsąjungų) ar kitokie teisės aktai. Jei Vakarų šalys perimtų lietuvišką modelį, tai ir jiems reikėtų ieškoti ukrainiečių ir baltarusių, kurie norėtų už 350€/mėn. sunkvežimio kabinoje gyventi. (Čia tik kaip pavyzdys, kuriozinių dalykų Lietuvos darbo rinkoje yra ir daugiau.)
immortallt 2015-07-15 11:19
Simplicity, prie ko valstybės tarnautojai ir minimumai? Čia yra kitas mechanizmas, bet dabartinis veikia šūdinai. Kadangi už nusikaltėlius ir populistus balsuoja, tai jis ir nesikeis dar ilgai. Simplicity, šūdo vertos visos sutartys, algos didėjimas vyksta ne dėl MMA kėlimo, o dėl konkurencijos, ekonomikos augimo. Ar tu vis dėl to už tai, kad visi dirbtų už MMA? MMA yra socialistinis dalykas, kuris nekenkia ekonomikai, kai jis nėra aukščiau rinkos lygio, bet žiauriai kenkia ir net smukdo ekonomiką bei skurdina visuomenę, kai jis viršija savo optimalų lygį. Ir šiaip, kas čia per supratimas pas daugumą, kad 17% algos kėlimas per PUSMETĮ yra normalu? Jei pabrangsta varškė 5ct, tai čia skandalus jau kelia.
Simplicity 2015-07-15 13:07
Jei seimūnai, nuo 2016 m. sausio 1d. padidins MMA iki 350€, tai kiek toliau nuo Vilniaus, tikrai atsiras tokių specialistų, kurie nuo tos dienos jau dirbs už minimumą. Beje, gali seimūnams pasiūlyt ir kitų variantų, kuriais būtų galima pagražint statistiką Eurostat'e, kad juokingai prieš tuos pačius latvius neatrodytumėm. Nereguliuojama lietuviška darbo rinka pati viską sureguliavo taip, kad šiandien už 350-400€ dirba tiek beraštis mėlynanosis kūrikas-kiemsargis, tiek kasoje pasodinta bankinių paslaugų vadybininkė su trim aukštaisiais. Jei akimis permesi LDB sukabintus darbo skelbimus, tai ten padorų atlyginimą siūlo tik tiems, kurie metę įrankius jau kitą dieną gali į Norvegiją (JK, Vokietiją ir pan.) išskrist. Daugelis (50% nuo visų dirbančiųjų) yra priversti dirbti už 325-450€, nes mato, kad kitose analogiškose įmonėse situacija su atlyginimais yra tokia pati. Šiandien turim situaciją, kai vienas neturi kur išeiti, o kitas tai mato ir tuo naudojasi. (Kodėl darbdavys turėtų mokėti didesnį atlyginimą (net jei jo ekonominė padėtis lengvai tai leidžia padaryti), jei jis suvokia jog jo darbuotojas niekur daugiau negaus?) p.s. Kalbas apie darbo našumą, konkurenciją ir ekonomikos augimą pasilaikyk siuvėjoms, kai kitąkart jos paprašys didesnio atlyginimo.
immortallt 2015-07-15 13:48
Aukštasis nėra išsilavinimo rodiklis, kai jį gauna bet kas. Sėdžiu su vienu aukštuoju ir uždirbu ~3x daugiau nei kasininkė su 3 aukštaisiais. Ir ką? Rinka sureguliavo, kad be kvalifikacijos (su niekam nereikalingu aukštuoju, kaip filologija, teise ar politiologija kai žmogus nenori/nesugeba dirbti pagal profesiją) yra žmogus be kvalifikacijos. Valstybės tarnyba yra šūdas. Ten dirba daugiausia nieko nesugebantys, sistema šūdina ir t.t. ir t.t. Bet tai ne darbo rinka. Ten realiai net nedirba niekas, vat ten eina algą pasiimti. Be to, algą jų reguliuojama ne pagal MMA. Valstybės aparatui reikia reformų. 50% etatų mažinimas, >90% atleisti ir pakeisti specialistams, kuriems būtų mokamos 2x didesnės algos nei dabar. Atitinkamai kokybę pakelti galima >2x. Bet tai MMA čia ne prie ko. Pabandysiu tau paaiškinti kitaip. Tarkime procesorių darbo greitis didėja ~33% per metus, bet viršininkas spaudžia kasmet išspausti 40% didėjimą. Na overclock'ini procesorių ir didini tą spartą greičiau, bet procesorius patiria perkrovas, baisiai kaista ir t.t. Kas laukia po 3-4 metų, kai jau spausi procesorių dirbti ~30% didesnėmis apkrovomis, nei jis gali? Ilgai taip veiks? Tas pats su ekonomika. Jei perkrausi, subyrės. Subyrėjo jau Graikija, Ispanija ir Portugalija. Tuoj subyrės ir Italija, kur inžinierius su magistru gauna darbą pagal profesiją tik kaime už 800€ per mėnesį. Italijos mieste tiek buto nuoma kainuoja laisvai. Subyrės ir Prancūzija, jei nesitvarkys. Tai ar susitvarkom ir auginam realiai, ar pasigerinam dabar ir paaukojam ateitį? Visi reguliavimai nekuria, jie tik perskirsto, arba iš to, kas uždirba daugiau, arba laike - atima/prideda ateityje bei prideda/atima dabar. Taip taip, prikaišiok siuvėjas, tik jei bent kiek pasidomėtum, už minimumą dirba tik tos siuvėjos, kurios nosį krapšto, o ne dirba. Mano tėvam MMA neaktualus. Man tuo labiau. Beje, tikiuosi mėgautumeis 17% visų prekių ir paslaugų brangimu.
Simplicity 2015-07-15 15:14
Kai procesorius patiria perkrovas, tai per facebooką susirašo su mokyklos laikų suolo draugo ir pasiklausia ar ten Airijoj (JK, Vokietijoj, Norvegijoj ir t.t.) darbininkų nereikia ir susikrovęs lagaminą pirmu RYANAIR reisu išskrenda. Lietuviškas atlygis už darbą tikrai nėra sąžiningas ir apie tai byloja krūva pačių įvairiausių statistinių rodiklių (pvz., atlyginimų žirklės, žemiau skurdo ribos gyvenančiųjų ar socialiai remtinų dirbančiųjų skaičius ir t.t.). Imk kurią tik nori sritį: jei toje srityje atsiranda didesnius atlyginimus mokanti užsienio kapitalo įmonė, tai be didelių problemų ir kalbų, atlyginimai pakyla ir lietuviško kapitalo įmonėse. Vadinasi, jei tik yra reikalas, galima mokėti didesnius atlyginimus ir sėkmingai dirbti toliau. Jei valdžia mato, kad atlyginimams kilti yra visos sąlygos, tačiau jie nekyla, tai imamasi MMA didinimo. Toks primityvus elgesys ne tik pagražina statistiką (sumažėja skurdo procentas, didėja vidutinis atlyginimas ir t.t.), tačiau ir kažkiek pagerina visų dirbančiųjų padėtį. Kokia valdžia bebūtų, tačiau jai rūpi, kad mokesčių mokėtojai neišsibėgiotų. Pvz., paimk tu bet kurią kitą įmonę, kurioje yra mokamas MMA + priedas nuo padaryto darbo. Tokioj įmonėj per mėnesį galima ir 500€, ir daugiau į rankas gaut, tačiau jei dėl užsakymų stygiau ar kitų priežasčių sušlubuos gamyba ar teks rašyti prastovas, tai darbuotojas liks tik su savo pliku MMA ir turės pats sugalvoti iš kokių pinigų už būsto nuomą (ar būsto paskolos įmoką) susimokėt. Dar ne taip seniai, tas MMA buvo tik 230€, o dabar grasina jau ir 350€ patapt. Žiūrint grynai iš socialinės pusės, tai didesnis MMA tikrai nemaišo.
immortallt 2015-07-15 16:06
Atlyginimų žirklės rodo kitas problemas, pvz kiek daug nekvalifikuotos darbo jėgos ir kaip trūksta specialistų. Skurdo riba rodo žmonių nesugebėjimą prisitaikyti prie situacijos - dirbti, įgyti kvalifikaciją. Pvz., ištisai ieško suvirintojų, siūlo apmokyti savo lėšomis ir siūlo darbus už ~800€. Norinčių nėra. Kaimuose trūksta net traktoristų ar kombaino vairuotojų. Jie gauna daugiau nei aš algos. Ateina užsienio kapitalas, padidėja darbuotojų paklausa, rinka sureguliuoja ir alga padidėja. Tu siūlai nafik darbo vietų reikia, pakeliam algas ir neturim vis tiek kam jų mokėti. Aš siūlau tai gal pirma sukuriam darbo vietas ir leidžiam algai pačiai padidėti? Skirtumas koks? Na daug daugiau įdarbintųjų. Bet ai, kam tai svarbu. Svarbu kad keliems gerai, o visi kiti lai dvesia, taip ir didėja socialinė atskirtis, skurdas ir t.t. Valdžia mato? Dabartinė valdžia nesupranta net elementarių dalykų. Degeneratai vieni ir nusikaltėliai išrinkti. Aišku, kokia visuomenė, tokia ir valdžia. Kokia valdžia... Šiai rūpi tik būt perrinktai, o žmonės, kurie dirba - jiem MMA neaktuali. Pala pala, tai žmogus nesugeba pats planuoti ir apsaugoti savęs nuo svyravimų? Tai jei jis durnas, kodėl kiti už jį turi būt protingi? Vat žiūrint iš socialinės pusės MMA nemaišo, nemaišo ir pvz MMA nustatymas, kad būtų lygus 90% vidutinės algos, kaip Graikijoje nesenai buvo. Dabar tik berods 75%. Svajoti galima apie ką tik nori, bet yra paprastas klausimas, tu nori dabar pasiimti vartojimo kreditą ir pauliavoti, ar geriau dabar geriau pakaupti kapitalą, įkurti daug daugiau darbo vietų, padidinti dirbančiųjų skaičių ir ateityje vartoti daugiau ne iš vartojimo kreditų, bet iš uždirbtų pinigų bei sukaupto kapitalo palūkanų. Sunku tiek suprasti, imk šeimos biudžetą. Uždirbat tarkim šeima 3,000 svarų. Bet taip norisi išleisti daugiau... Alternatyva. Skoliniesi kas mėnesį po 500 svarų ir išleidi per mėnesį ~3,400 svarų (dengti įmokas tai reikia) bei gyveni geriau, nes tu to nusipelnei. Kuo tai baigsis ilgainiui? Arba alternatyva, išleidi vis dėl to tik 2,500 svarų ir gyveni taupiau, bet 500 svarų atsidedi ir investuoji į finansines priemones ar tarkim versliuką bei po 10 metų tau kas mėnesį mokės po 1,000 svarų palūkanų tavo kapitalas? Supaprastintas variantas žinoma. O kiekvienas nusipelnė gauti tiek, kiek gauna privačioje rinkoje, jei tai daugiau nei nustatyta įstatymo.