Ekskavatorininkui, pavarde A. Giga, likimas dovanojo dar du gimtadienius  (0)

„Šis ekskavatorininkas – laimės kūdikis. Jei būtų kaušu užkabinęs ne bombos galą, o jos priekį, manau, apie šį vyrą jau kalbėtume būtuoju laiku. O dabar jis gali švęsti savo antrąją gimimo dieną“, – taip trečiadienį kalbėjo Šiauliuose, V. Čkalovo gatvės gyvenamųjų namų kvartale, ekskavatoriaus atkastą galingą bombą apžiūrėjęs Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono sprogmenų neutralizavimo kuopos vadas kapitonas Nerijus Alekna.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie šį išminuotojų vado pasiūlymą iš žurnalistų sužinojęs ekskavatoriaus kaušu galingą aviacinę bombą iš žemės ne tik išvertęs, bet ir jos galą nukirtęs bendrovės „Liutenas“ ekskavatorininkas 58 metų Algirdas Giga tik šyptelėjo: „Šiaip jau galėčiau švęsti tris gimtadienius.“

Prisiminė įvykį Klaipėdoje

Prieš penkiolika metų vos ekskavatorininku dirbti pradėjęs A. Giga iškasė dar galingesnę bomba.

„Tuomet darbavomės Klaipėdoje. Kasiau pamatus daugiaaukščiam namui. Kad ekskavatoriaus kaušu iškabinau bombą, pastebėjau tik tada, kai ją su visu gruntu išpyliau į sunkvežimį.

Sunki bomba tada dar iš sunkvežimio iškrito lauk.

Atvykę ir ją apžiūrėję išminuotojai tada sakė, kad bombai sprogus skeveldros būtų išsilaksčiusios penkių kilometrų spinduliu“, – įsimintiną įvykį prisiminė A. Giga.

Laimės kūdikiu ir tuomet A. Gigą pavadinę išminuotojai patarė vyrui švęsti antrąją gimimo dieną.

Nusprendė užpirkti mišias

„Švęsti nieko nešvenčiau, tačiau gavęs laisvadienį sugrįžau namo ir nuėjęs pas kleboną užpirkau mišias.

Esu tikintis žmogus. Viskas Dievo valioje. Jei mane apsaugojo, tai reikia jam padėkoti.

Dabar vėl sugrįžęs iš komandiruotės į Gargždus eisiu pas kleboną užpirkti mišių.

Reikia vėl padėkoti Dievui“, – sakė dirbti į Šiaulius atvykęs A. Giga.

Trečiadienį į ekskavatorių sėdęs ir V. Čkalovo gatvėje duobes kanalizacijos šuliniams kasti ėmęs A. Giga sakė, kad bloga nuojauta jo nekamavo.

Bloga nuojauta nekamavo

„Ši diena niekuo neišsiskyrė iš kitų. Tik vėliau moteris, prie kurios namų tą duobę kasiau, sakė, kad jos šuo keistai elgėsi – buvo neramus, bėgiojo iš vieno kiemo galo į kitą.

Kad kažką užkabinau, supratau pajutęs smūgį.

Su kaušo nagais užkabinta bomba išlindo iš maždaug pusės metro gylio ir atsikabinusi nuo kaušo nukrito į duobę.

Iš prakirsto bombos galo kažkas pažiro. Na, jausmas tai išvydus buvo nekoks – ėmė drebėti rankos“, – susijaudinimo po įvykio neslėpė tik per plauką mirties išvengęs ekskavatorininkas.

Vėliau A. Giga sužinojo, kad jei ekskavatoriaus kaušu prakiurdyta bomba būtų sprogusi, tai jos skeveldros būtų lėkusios kilometro spinduliu.

Vakare gimtadienio minėti nesiruošė

Po kelių surūkytų cigarečių nusiraminęs ekskavatorininkas iš saugaus atstumo stebėjo išminuotojų veiksmus.

Savo žmonai Eugenijai A. Giga paskambinti ir pranešti apie tai, kas nutiko, neketino, nenorėdamas moters jaudinti.

Tačiau vėliau vyras susivokė, kad, išvydusi jį per kokį televizijos reportažą, žmona gali dar labiau išsigąsti, todėl nusprendė pirmas jai paskambinti.

Paklaustas, kaip vakare paminės tą savo trečiąjį gimtadienį, A. Giga atsakė, kad apie vėl jam Dievo duotą progą pamąstys per šv. mišias, kuriose tikrai dalyvaus sugrįžęs iš komandiruotės.

Vakare ekskavatorininkas sakė nešvęsiąs, nes kitą dieną vėl reikės dirbti.

Naktį buvo sunku užmigti

Į klausimą, ar po tokių radinių nedingo noras dirbti ekskavatorininku, A. Giga atsakė, kad dirba tai, ką yra įpratęs dirbti, ir apie kitokį darbą negalvoja. Jau penkiolika metų ekskavatorininku dirbantis gargždiškis prieš tai ilgą laiką dirbo buldozerininku.

„Stengiuosi dirbti atsargiai, bet, savaime suprantama, kad kasdamas žemę negali žinoti, kas joje slypi. Tiesa, man dar neteko girdėti, kad iškastas sprogmuo būtų sužalojęs kokį ekskavatorininką“, – save drąsino A. Giga.

Ketvirtadienio rytą vėl į darbą atvykęs ir į kitą objektą dirbti pasiųstas A. Giga sakė, kad išvakarėse patirtas stresas iš pradžių neleido jam užmigti.

„Nors atrodė, kad viskas tarsi pasimiršo, tačiau akių sumerkti negalėjau gal iki kokių trijų valandų nakties, bet vėliau nuovargis nugalėjo, ir aš užmigau“, – portalui lrytas.lt sakė ketvirtadienį dirbti vėl išvykęs traktorininkas, kuriam išminuotojai, be jo tikrojo gimtadienio, pasiūlė kasmet minėti dar dvi gimimo dienas.

Bombos likučius sunaikino karjere

V. Čkalovo gatvėje, gyvenamųjų namų kvartale, rastą kovinę sovietų gamybos aviacinę bombą FAB-100 su sprogdikliu išminuotojai iš pradžių pabandė nukenksminti įvykio vietoje.

Sprogstamąją medžiagą iš bombos korpuso išminuotojai pamėgino pašalinti vandens čiurkšle, o jos likučius išvežė į karjerą ir ten sunaikino.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Ričardas Vitkus
(17)
(2)
(15)

Komentarai (0)