Neišmeskite kiaušinių lukštų! Mažos gudrybės, kur jie pravers  (0)

Mes žinome daugybę būdų, kaip panaudoti kiaušinių trynius ir baltymus, tačiau vis dar nepakankamai įvertiname lukštų naudą. Daugelis, į patiekalą įmušę kiaušinius, jų lukštus tiesiog išmeta į šiukšliadėžę. Neskubėkite to daryti, nes lukštai dar gali praversti buityje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pagardinkite kavą


Prieš užplikydami kavą įberkite į kavinuką arbatinį šaukštelį sutrintų kiaušinių lukštų. Kalcis, esantis kiaušinių lukštuose, neutralizuoja kai kurias kavoje esančias rūgštis, dėl kurių gėrimas įgauna kartumo.

JAV tokiu būdu paruoštas gėrimas yra vadinama „kaubojų kava“.

Įsisavinkite daugiau kalcio


Vienas tradicinių kiaušinių lukštų panaudojimo būdų – padidinti gaunamo kalcio kiekį.

Kiaušinių lukštus 10 minučių pakepkite orkaitėje, 180 laipsnių C temperatūroje. Leiskite, kad atvėstų, o tada sumalkite juos į miltelius.

Kartą per dieną vieną arbatinį šaukštelį įdėkite į sriubą ar kokteilį. Taip gausite pakankamai kalcio, ir nereikės jokių maisto papildų.

Šiuos miltelius galima laikyti mėnesį.

Atsikratykite arbatos dėmių


Nuo arbatos pajuodo puodeliai? Iššveiskite juos be jokių chemikalų. Tai senas buities patarimas – kelis sutrintus kiaušinių lukštus dėtkite į pajuodavusį puodelį, pripilkite karšto muilino vandens ir palikti mirkti.

Vanduo išjudins nešvarumus, o kiaušinių lukštai sugers rudas arbatos dėmes, sugrąžindami puodeliui buvusį baltumą.

Išblizginkite vazas


Jeigu norite iššveisti vazą, kurios viduje yra sunkiai pasiekiamų purvo dėmių, pabandykite panaudoti kiaušinių lukštus. Sudėkite smulkintus lukštus į vazą, įpilkite citrinų sulčių ir, kartais šį mišinį pamaišydami, palaikykite jį kelias dienas inde.

Citrinos rūgštis nuės purvą, o sutrinti lukštai padės jį nušveisti nuo stiklo paviršiaus. Vėliau vazą išplaukite muilinu vandeniu ir išdžiovinkite.

Naudokite indams šveisti


Į miltus sutrintus kiaušinių lukštus naudokite kaip šveitiklį nešvariems puodams šveisti. Sumaišykite lukštų miltelius su trupučiu vandens ir indų plovimo skysčiu. Šiurkštūs lukštai puikiai nušveis degėsius.

Priverskite skalbinius švytėti


Kiaušinių lukštai yra akyti, todėl jie lengvai sugeria dėmes. Interneto puslapis „MailOnline“, remdamasis populiarios knygų autorės Rachelles Blodel patarimais, rašo, kad vienas tradiciškesnių būdų yra suberti keletą jų į mažą drobinį maišelį ir įdėti į skalbimo mašiną, kai skalbsite baltus rūbus.

Maišelį gerai užriškite, nes lukštai gali užkimšti skalbimo mašiną. Kai karštas vanduo išjudins purvą ir dėmes, kiaušinio lukštai juos susiurbs, todėl balti rūbai nepilkės.

Apsaugokite augalus nuo sraigių ir lervų


Neleiskite lervoms naikinti jūsų augalų. Aplink šaknis pabarstykite sutrintų kiaušinių lukštų.

Sodininkai teigia, kad lervos ir sraigės nemėgsta šliaužioti aštriu paviršiumi, todėl per lukštus nepasieks jūsų augalų.

Pagerinkite pomidorų derlių


Prieš sodindami pomidorų sodinukus, į paruoštas duobutes įberkite sutraiškytų kiaušinių lukštų, kurie taps kalcio šaltiniu. Dėl kalcio trūkumo jie gali duoti mažai derliaus. Kiaušinių lukštai padės padidinti ir pipirų, moliūgų, agurkų bei melionų derlių.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Giedrė Balčiūtė
(39)
(2)
(37)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: