Nykstanti vidurinioji klasė: Lietuvoje atotrūkis tarp turtingųjų ir vargšų didžiausias nuo 2006 metų

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Kadras 2015-11-11 10:26
Oj oj O ko nekalbi, apie savo dabartine gyvenama vieta? Airijoje kompanijos dar daugiau darbuotojais naudojasi. Geriausias pwz darbiniai kontraktai, kai kompanijos priima naujus darbuotojus ir pasiraso kontraktus iki kaledu, kad galetu atleisti kalediniam laikotarpiui, tuomet nereikia moketi uz atostogas. Tada sausio menesi vel visus priima su kontraktu 3 men, veliau pratesia dar 6 men ir pries kaledas vel atleidzia.
Simplicity 2015-11-11 14:44
vienadienės šaraškino kontoros.)
Audrius 2015-11-11 15:08
Didejanti atskirtis tarp turtingu ir vargsu nera tik Lietuvos fenomenas. Tas vyksta visame pasaulyje pagrinde del to, kad centriniai bankai jau beveik 10 metu palukanas laiko realiai ant nulio, plius nesveikai daug spausdina pinigu. Toks ekonomikos "gelbejimas" ispucia akciju, NT ir kito turto kainas. Todel visi kurie turi turto-turtingeja vien del to, kad jau turi turto, visi kurie sedi ant fiksuotu menesiniu pajamu (algos) - de fakto biedneja. LT atveju atskirti didina dar ir tai, kad neturime gamybos ir pramones. Kaip taisykle, paslaugu sektorius, naturaliai skatina mazo elito (start performers) ir zemas pajamas gaunanciuju daugumos sukurima. Ka daryti? Pirkit bitcoin!
Kadras 2015-11-11 16:38
Ir ka tu tuom nori pasakyti? Palangoje yra sezoninis darbas, o as tau konkreciai minejau kad 11 su puse menesiu pradirbi, tuomet atleidzia darbuotojus beveik 3 savaitem, ir vel priima atgal, kad nereiktu moketi kalediniu atostoginiu... Jei jau isvaziavai, tai kam tu tiek domiesi musu reikalais? Taigi tau taip gera Airijoje, tai ir buk ten, mes cia esantis zinom savo bedas ir jas stengiames taisyti, o ne begam ir neverkiam forumuose.
mch0lic 2015-11-11 17:28
Blah blah blah. Turim krūva tų gamybos ir perdirbimo įmonių, tik dėja nuo to liaudis ne turtingesnė, nes tose tavo gamybos ir perdirbimo įmonėse eiliniai darbuotojai milijonų nestumdo. Aš suprantu, kad gal kai kuriem sovietiniam tipam gamyklos asociavosi su geru gyvenimu, juk nepaslaptis, kad garbės reikalas buvo kuo daugiau išnešt ir parduot, bet dėja sovietmetis baigėsi. Dėl NT tai pat klysti. NT brangsta ten kur yra paklausa, pvz Vilniuje ir jo apylinkėse, nuvažiuok į kokį miestelį vidury lietuvos tu už 1000EUR butą ar net visą namą nusipirksi (pvz: http://ad.ntzemelapis.lt/522240719) bet po metų tu ir už 800EUR neparduosi. Nori geriau gyvent taikykis prie rinkos. 10 metų kalbama, kad trūksta IT specialistų, bet man dar neteko sutikt traktoristo kuris patapo programuotoju.Kaimo bibliotekose ir tose turbūt yra C++, JAVA ar PHP knygų lietuvių kalba, ką jau kalbėt apie Vilniaus, Kauno ar kitų didžiųjų miestų bibliotekas. Tuo labiau, kad reikalui esant, man atrodo, bibliotekos gali užsakyt norimą knygą. Beje savamoksliai bent jau seniau buvo labiau vertinami negu šviežia mėsa iš univerų.
Audrius 2015-11-11 18:00
Vertinu tokiu savamoksliu kaip tu pasitikejima savimi. Uz tai pliusas. Del tavo is sh*knos istrauktu faktu-kita klaba. Vel rudoji ismintis... Tokie "one size fits all" pasisakymai apie traktorustus programerius man primena Mao Zedong. Tas irgi "gyde" sali masinem zvirbliu gaudynem ar plieno liejyklom kekvienam kiema. Tai sakai, didejanti atskirtis tarp turtingu ir vargsu yra ne sistemine, o 100% individu problema? Tai kaip tada paaiskint, kad vienose salyse ji dideja zymiai labiau nei kitose? Pvz, Vokietija ir UK, daug kuo labai panasios, bet turto ir pajamu pasiskirtymas labai skiriasi. Net tokios konservatyvios institucijos, kaip IMF pripazysta, kad cia istemine problema, jau nekalbu apie nobelio lauretus ekonomistus, kaip Stiglitz.
Simplicity 2015-11-11 18:25
Dirbdamas visą darbo dieną (40 val./sav.) tu per 11 mėnesių užsidirbsi bent 4 sav. mokamų atostogų- tai garantuoja Airijos įstatymai. Jei tavo informacijos šaltinis per tuos 11 mėnesių neatostogavo, o išeidamas iš darbo negavo atostoginių, tai reiškia, kad jį paprasčiausiai išdūrė. Na, bet ir tokiu atveju ne viskas prarasta- galima kooperuotis su likimo broliais ir duoti nesąžiningą darbdavį į teismą, kur ir paaiškės kas tuos atostoginius pasisavino. p.s. Ar kalbėdamas apie bandymą spręst problemas, tu kalbi apie 15 l gryno alkoholio vienai lietuviškai galvai? Štai, prietaisas su žentu milijonais mokesčių mokėtojų pinigus vagia, bet kažkaip nemačiau jog Vilniuj kokie nors piketai ar mitingai ta proga vyktų. Negi vėl žemaičiai turės lietuvius gelbėt?
Kadras 2015-11-11 18:57
Atimti paso tikrai ne, bet yra slyktu klausyti ir skaityti, tokiu tipu kaip tu, kurie isvaziuoja i uzsieni ir dergia Lietuva. O sita pwz paemiau is savo gyvenimo, studiju metais, per vasara dirbau Airijoje Shannone isikurusioje imoneje, su 3 men kontraktu. Tai pasakojo kiti darbuotojai, kokia pas juos sistema, kai puse gamyklos darbuotojams, kontraktai tera iki kaledu ir tepratesia po nauju metu. p.s. Kalbu spresti spresti problemas, tai tvarkymas savo miesto ir valstybes. Gal as ne politikas, bet esu Lietuvos pilietis, todel stengiuosi visai kaip galiu grazinti Lietuva. Vienas is geriausiu budu yra savanoryste. O isvaziuoti ir smeisti Lietuva uzsienyje ir verkti kaip cia blogai, yra tiesiog zema...
Audrius 2015-11-11 19:18
Kadras, cia vienas is retu apizodu, kai tu vietoj neartikuliuoto dergimo, pasakei kazkokia minti-verta net atsakyti. Smagu, kad stengiesi grazinti Lietuva ir savanoriauji-pagarba uz tai. Bet siulyciau praplesti supratima apie zmonis su kitokiom nei tu patirtim. Nezinau konkreciai ka turi minty "dergia Lietuva", bet jei tau nepatinka, kai kazkas kritikuoja kaip mes gyvenam ir siulo keistis, tai cia kaip tik LT patriotizmas. Labai sunku objektyviai ivertinti, o tuo labiau, palyginti kaip tvarkosi musu salis, jei nesi patyres kaip zmones gyvena kitur. Kaip tik labai sveika, kai zmones parsiveza svieziu ideju ir patirciu. Visos uzdaros visuomenes pralaimi.
Vytax 2015-11-11 19:35
Ignoruoji vieną faktą. Gamykla darbuotojams moka tiek, kad net sugeba imigrantų iš kitų šalių prisikviesti.
technologas 2015-11-11 19:42
Nu gana badytis Mano asmenine nuomone dėl globalizacijos, kuri turi logikos, nes galime pirkti prekes pigiau (iš Kinijos, Vietnamo, etc.) augs Kinijos, Indijos ir jų kaimynų ekonomika. Resursų gavyba jau ant ribos, daugiau nelabai išeina. Manau 15 metų bėgyje įklimpsim ne, tikėsimės ne į šūdelį, bet į akivaizdžiai prastesnę ekonominę situaciją. Veizėkit, Centrinė Europa jau 25 metai po komunizmo, kur "geras gyvenimas"? Vienok esu optimistas, mirtingumas tiesa paaugs (blogoji naujiena - visi mirsim), bet gal palaipsniui galėsime susitvarkyti. Believe in human genious Jei ką, tai augančios Kinija ir Indija sudėjus turi apie 2,7 berods milijardo gyventojų. O US+EU - 0,8 milijardo. Blogais laikais gyvename.
mch0lic 2015-11-11 19:43
Nu nepatinka programint, eik šaltkalviu mokytis, dar kažkuo, bet nenorėk baigęs lengviausias studijas kasytis kiaušus ir už tai pirkt vilas Vilniaus centre. Visi tie hi-tech darbai reikalauja inžinerinių išsilavinimų (kurių neikas nenori mokytis nes per sunku) paprastai tokos įmonės kuriamos žmonių su inžineriniais PHD kaip rezultatas tų tyrimų kuriuos besimokydami padarė. Kiek lietuvoj žmonių su inžineriniais PHD? PS: 2014m. populiariausios specialybės: http://www.lamabpo.lt/bendrojo-priemimo ... i/2014#722 kurie čia high-tech stakles gamins?
technologas 2015-11-11 19:49
Pasakysiu aš jums - sukurti "gerą gyvenimą", pastatyti įperkamą NT, infrastruktūrą ir pan. - reikia pigios energijos (būtinai) ir sąlyginai nebrangios darbo jėgos. Pokarinis pigios energijos balius baigėsi, prieš akis krizė ant krizės. Atkreipkit dėmesį, palūkanas FED laiko nulines, o vis tiek augimo nematyti, rinka traukuliuoja vien išgirdus apie palūkanų pakėlimą iki 0,25%, pakeltų iki 1% įtariu sveikoji rinka komon įšoktų. O gi buvo ir šviesesnių laikų, augimo, palūkanų po 5+%, kur jie?
Simplicity 2015-11-12 14:33
Vaikeli, tu man parodyk kurioj vietoj aš Lietuvą šmeižiu ir dergiu? Nepatinka, kad pagal alkoholio suvartojimą su 15 l/galvai Lietuvą pastatė į pirmą vietą? Nepatinka, kad trečdalis lietuvių Lietuvoj balansuoja ties skurdo riba? Nepatinka, kad ir pagal kitus rodiklius rikiuojamės velkamės ES uodegoj ir pradedam artėt prie rumunų (atsilikinėdami nuo savo kaimynų)? Tik kuo aš čia kaltas? Tuo, kad neužsimerkiu, neužsikišu ausų kaip pseudopatriotai ir nekartoju mantros: "Emigrantai- blogis, o Lietuvoje viskas yra gerai. Emigrantai- blogis, o Lietuvoje viskas yra gerai."? Būdamas brandaus amžiaus aš matau esmines problemas, matau kaip šūdmaliauja seimūnai, o gyvendamas užsienyje aš galiu palyginti problemų sprendimo būdus, politikos brandumą ir panašius, tik suaugusiam ir subrendusiam žmogui suprantamus, dalykus. Aš matau statistiką (finmin.lt, stat.gov.lt), aš bendrauju su gyvenančiais Lietuvoje, tebeturiu draugų tose struktūrose, kurios skirtos "Saugoti ir padėti.", turiu pažįstamų medikų, pedagogų. Tai yra realūs žmonės su realiomis problemomis, o ne bambliai su rožiniais akiniais- įsivaizduojantys jog problemos išsispręs savaime, jei tik apie jas niekas nekalbės. (Linkiu ir atvirą kojos lūžį trauklapiu išsigydyt.) p.s. Šiandien per "Seimas tiesiogiai" klausiausi Gražulio kalbos- žmogus siūlė nesiknaisioti Butkevičiaus žento istorijoje ir išimti šį punktą iš Seimo dienotvarkės, nes žurnalistai jau ir taip viską išsiaiškino. Šiam siūlymui nebuvo pritarta tik todėl, kad Darbo partijos frakcijos nariai nubalsavo prieš arba susilaikė. (Panašu jog šiuo metu daugumą plėšo kažkokie nesutarimai, nes kiek anksčiau panašiu klausimu DP buvo solidarūs su TT ir LSDP.) http://www.lrs.lt/sip/portal.show?p_r=1 ... 96&p_var=2 p.p.s. Aš Airijoj gyvenu 7 metus, esu susipažinęs su įstatymais, bet tu, Airijoj pradirbęs 3 mėnesius, pasikalbėjai su linijos darbininkais, kimbi man į atlapus ir bandai kažką diskutuot. (XX a. pradžioj gautum žuvies už tokius šposus ir nueitum kaukdamas. ) Rašiau ir dar kartą parašysiu- Airijoj atostogos yra skaičiuojamos nepriklausomai nuo darbo sutarties tipo. Jei dirbi legaliai, tai tau pagal įstatymus yra skaičiuojami atostoginiai- grubiai taip būtų 1 val. atostogų už 12 val. darbo (1 d. atostogų už 12 d. d.). Jei tu 3 mėnesius dirbai po 160 val. ir su paskutiniu atsiskaitymu negavai atostoginių, tai tave tiesiog išdūrė kaip kvailą imigrantą. Pagal terminuotas darbo sutartis dirbantys darbininkai turi tokias pačias teises kaip ir tie, kurie dirba su neterminuotomis. Skirtumas tik tas, kad juos priima tik tam laikotarpiui, kai išauga gamybos apimtys ir atleidžia pasibaigus sutartims. Jei kontraktinis dirba gerai, moka kalbą ir su juo lengva dirbti (=turi potencialo), tai realu jog tokiam bus pasiūlyta neterminuota darbo sutartis.
Kadras 2015-11-12 16:27
Deja tavo informacija yra dazniausiai klaidinga ir neadekvatyvus realybei. Vienas is tavo paskutiniu pwz Kad Mazeikiuose, naktimis yra isjungtos sviesos. Cia buvo visiska nesamone... nes kaip tik siais metais, buvo pakeista puse sviestuvu stulpu ir kur 30 metu nedege sviesa, dabar jau ji sviecia.