Ką iš tikrųjų gali mūsų atmosferos slėgis? ( Video)  (0)

Apie tai, kad mūsų gležnus ir menkus organizmus čia, Žemėje, slegia tiesiog kolosalus atmosferos slėgis, nė nesusimąstome. O jei ir susimąstytume, vargu ar suvoktume. Tačiau peržiūrėję šį trumpą vaizdo siužetą, Žemės atmosferos slėgį (ir, savo ruožtu, gyvų Žemės organizmų sugebėjimus tokį slėgį atlaikyti) įsivaizduosime visiškai kitaip.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Filmuotuose vaizdo kadruose užfiksuota, kaip Vokietijoje, per parodomąjį geležinkelio renginį žiūrovams demonstruojamas įspūdingas eksperimentas. Jo esmė – labai paprasta. Ant bėgių stovi tuščias cisternos tipo vagonas.

Tuščias šiuo atveju – reliatyvi sąvoka. Mat kas atsitiks su galinga plieno cisterna, kuria vežiojamos dešimtys tonų naftos žaliavos ir jos produktų, netrukus pamatysite. O iki tol cisterna tikrai nebuvo tuščia. Ji buvo sklidina – tik ne skysčio ar kokio kito krovinio, o oro.

Grįžkime prie eksperimento eigos. Prie cisternos prijungus galingo siurblio žarną, žiūrovams demonstruojama, kas atsitinka, jei cisternos viduje iš tikrųjų pasidaro tuščia ir susidaro vakuumas. Vaizdas išties pribloškiantis – gigantišką plieno karkasą greičiau nei spėsite mirktelėti iš vidaus sugniuždo visagalis vakuumas.

Stop. Klaida. Tokius triuškinamos galios stebuklus iš tikrųjų demonstruoja ne vakuumas (kuris savo vaidmenį šiame eksperimente atliko nepriekaištingai), o atmosfera. Tiksliau, atmosferos slėgis. Nors jis eksperimente buvo nejuntamas, t.y. siekė tik vieną barą (dviračio padangose – ir tai oro slėgis kone dvigubai didesnis), vis dėlto vakuumo sąlygomis toks slėgis tiesiog žaibiškai triuškina net ir, atrodytų, ypač tvirtas konstrukcijas.

Ir tai – tik Žemės atmosferos slėgis. Saulės sistemoje rastume dar ne tokių slėgio monstrų. Toli ieškoti nereikia. Žemės sesė dvynė ir kaimynė Venera. Žinote, kelis kartus tenykštės ypač tankios atmosferos slėgis viršija Žemės atmosferos slėgį? Ogi 91 kartą – apie tai jau rašėme, svarstydami galimybes kolonizuoti Venerą. Tad iš Žemės atgabentas tuščias (t.y., sklidinas tik oro, sieneles slegiančio 1 atmosferos slėgiu) ir hermetizuotas vagonas lamdytųsi, ko gero, panašiai, kaip vidinio vakuumo sąlygomis Žemėje.

Galima tik mėginti įsivaizduoti, kokie atmosferos slėgiai triuškina Saulės sistemos planetų-milžinių – Neptūno, Urano, Saturno ir, galų gale, Jupiterio – paviršiuose. Bet tik mėginti įsivaizduoti – žmogaus vaizduotė tokią galią vargu ar pajėgi suvokti.

O štai ir įspūdingasis eksperimentas – čia, Žemėje:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(66)
(7)
(59)

Komentarai (0)