Nepatikėsite, iš ko šią plytą Pekine pagamino šis Kinijos pilietis (Video)  (5)

Daug laiko Pekine praleidžiantis kito kinų miesto Šendženo (Shenzhen) gyventojas dvejus metus galvojo, kokiu būdu būtų galima įspūdingai vizualizuoti vieną aktualiausių Kinijos didmiesčių problemų. Ir sugalvojo. Jis supresavo plytą. Tačiau iš ko?! Nepatikėsite.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-12-07 Nepatikėsite, iš ko šią plytą Pekine pagamino šis Kinijos pilietis (Video)  (5)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tas reiškinys Kinijos didmiesčiuose – toks įprastas, kad jo žalos nepajėgia iliustruoti jokie statistiniai duomenys. Vis dėlto minėtam Kinijos piliečiui pavyko sukrečiamai iliustruoti šios problemos mastą. Toji problema – smogas. Taip, plytą jis suspaudė iš smogo.

Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, ore kietųjų dalelių, kurių skersmuo ne didesnis kaip 2,5 mikrono, turi būti ne daugiau kaip 25 mikrogramai viename kubiniame metre. Pekine šis rodiklis dažnai matuojamas triženkliais skaičiais. Pavyzdžiui, prieš kelias dienas kietų dalelių kiekis Pekine siekė 391 mikrogramą kubiniam metrui.

Oras taip užterštas ne tik sostinėje, bet ir kituose Kinijos didmiesčiuose. Tyrimai rodo, kad kaip tik dėl šios priežasties šiaurinės Kinijos dalies gyventojų gyvenimo trukmė už pietinės dalies gyventojų gyvenimo trukmę trumpesnė net 5,5 metais. Priežastis – plaučių ir kvėpavimo takų ligos.

Didmiesčiuose, kur oro taršos normos viršijamos daugybę kartų, žmonės sveikatai kenksmingomis dalelėmis kvėpuoja kasdien – ir taip visą gyvenimą. Jaunuolis iš Šendženo, pasivadinęs Brother Nut,  nusprendė pademonstruoti savo tautiečiams, kas iš tikrųjų nusėda jų plaučiuose ir kiek.

Jis nešinas dulkių siurbliu 100 dienų siurbė orą labiausiai lankomose Pekino vietose. Keturias paras be perstojo ir energijos įkrovimo dirbęs aparatas iš oro ištraukė tiek sveikatai žalingų medžiagų, kiek jų kasdien nusėda 62 pekiniečių plaučiuose. Užbaigus eksperimentą, buvo gautas įspūdingas dulkių kiekis. Iš jų pavyko suspausti plytą – pakankamai tvirtą. Tokia plyta būtų tinkama statybose.

Šia akcija Brother Nut siekia atkreipti dėmesį į ekologines problemas.

"Mūsų miestai klaikiai užteršti, o mes ir toliau sekiname planetos išteklius. Kada nors mes patys virsime dulkėmis, - sako jaunasis kinas.

Beje, praėjusios savaitės pabaigoje rašėme, kad Pekine dėl didžiulio smogo kuriam laikui stabdoma pramonės įmonių veikla – oro taršos lygis pasiekė didžiausią reikšmę per 2015 m.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(74)
(0)
(74)

Komentarai (5)