Bauginanti finansinė lietuvių situacija: pajamų trūkumas klampina į greitųjų kreditų skolas

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

kukulis4 2016-01-26 10:11
Du, savo esme labai zalingi, taciau didesnei daliai lietuviu vis dar budingi bruozai: 1. Galvoja, kaip sutaupyti, vietoj to, kad galvotu, kaip daugiau uzsidirbti. 2. Suvoke, kad (1) neveikia, skolinasi, ir galvoja, kad pataupys veliau, nes dabar nesigauna. O toliau, tai tik savo neryztingumo ir neveiklumo teisinimai, kalte suverciant kazkam kitam - mazi atlyginimai, valdzia vagia, dideles kainos, nera darbo ir etc.
Simplicity 2016-01-26 10:41
kukulis4, ne visi Vilniuje gyvena ir ne visų specialybių ir profesijų atstovai gauna tiek, kiek Vilniaus dangoraižyje įsikūręs programuotojas ar finansų patarėjas. Pasižiūrėk kitų Lietuvos regionų vidutinių atlyginimų ir nedarbo rodiklius. (Apie kaimus ir miestelius aš net nekalbu.) Į šituos 17% skolingų patenka dalis tų, kurie užsirovė ant 2006-2008 metų "greito NT kredito", dalis finansiškai neišprususių (tokių yra ir išsivysčiusiose šalyse) ir socialiai remtini ar net asocialūs asmenys, nes Lietuvoj gauti greitąjį kreditą, tai kaip du pirštus... Vakariečiai skęsta su savo kreditinėmis kortelėmis, o mūsiškiai su greitaisiais kreditais.
immortallt 2016-01-26 10:46
Simplicity, niekas kitas už tave problemų neišspręs. Taip, kaimuose nėra darbo ofisuose, bet ten ir tokių darbuotojų nėra. Užtat kaimuose visur trūksta traktoristų, technikų, pagalbinių darbuotojų. Vasaromis už 30-60€ už dieną į rankas darbuotojų pagalbinių sunku rasti. Kur augina karves, trūksta melžėjų. Žinoma, ne rankomis dirbančių, o su įranga ir atitinkamai mokslus baigusių "Žemkėje". Žinoma, dauguma prie kioskų ar pilstuko centro susirinkę būriuojasi ir darbo "neranda". O sutaupyti visada yra dvi pusės. Galima daugiau uždirbti, bet kai kurie daug uždirba, bet vis tiek viską išleidžia, tada reikia ir mažiau išlaidauti (primenant, prieš 2008 krizę, statybininkai ir po 12,000 litų per mėnesį užsidirbdavo, bet tik atėjus krizei pasirodo, kad santaupų taip ir neturėjo).
Audrius 2016-01-26 11:40
Normalu, gyvenam besivystancioj + ideologiskai neo-liberal saly, tai visi ir lenda i kreditus, kad gala su galu sudurtu..Pasiziuri, kiek procentaliai zmones moka uz transporta (viesa ir savo), komunalinius patarnavimus, maista etc, ir vaizdas pasidaro labai liudnas...Ne taip blogai, kaip kokioj Afrikoj, kur 50% menesiniu pajamu ant mobiliako iseina, bet visvein s**noj sedim. Reik investuot i salies infrastruktura ir taip visai ekonomikai mazint "varza"..
Shinigami 2016-01-26 11:52
Iš straipsnio taip ir nesupratau apie ką tiksliai čia kalbėjo. Apie greituosius kreditus iš tu lupikautojų, ar apie busto kreditus iš banko. Nes tai du skirtingi dalykai. Aš nesu tiek turtingas kad galėčiau imti greituosius kreditus, tai nesuprantu iš kur minimumą gaunantys turi tiek pinigų kad juos galėtu imti. Nes su tokiomis greitųjų kreditų palūkanomis, tik turtingi juos gali imti.
Audrius 2016-01-26 12:12
Ta prasme..? Tai jei butum turtingas imtum kredita su 100% metiniu palukanu? Nu matai, ir issiaiskinom del ko nesi turtingas. Tu rimtai galvoji, kad zmones ima kreditus nes neturi kur pinigu det? wtf? Issivaizduok dirbi kokiu autobuso vairuotoju kaime ir tavo vaikui/zmonai/tau kokia rimta liga prasideda, kurios gydymas kainuos pvz 10k euru. Ar koks tvartas sudega ar kitas sh**. Tai ka darai? Klausimas yra kodel tokie kreditai isvis yra legalus + ka butu galima daryti, kad salis turtingesne butu.
Shinigami 2016-01-26 12:31
Gal mažiau žolės rūkyk ir nereiks tiek aukštai skraidyti. Ar bent žinai kam dažniausiai imami greitieji kreditai? Kiek man teko girdėti, tokie kreditai imami ne vaistams pirkti (nebent alkoholi skaitai vaistais), bet telefono sąskaitai sumokėti, šaldytuvui nusipirkti ir panašiai. Kitaip sakant nebūtiniems dalykams. Tada kita mėnesi turi viska atiduoti su palūkanomis. Todėl kita mėnesi dar greičiau pinigų pritrunka ir ima dar daugiau greitųjų kreditų.
sub 2016-01-26 13:17
Ko ko trūksta? Po kolūkių griuvimo, šioų spec. darbuotojų net perdaug. Kaime ant kiekvieno kampo tai mašinistas, tai traktoristas, tai technikas. Darbų nėra, kad susirado kur, pas kokį ūkininanką pirmesnis - tam gerai, kas nesusirado - gauna pašalpą ir geria. Kaimai tuoj išmirs, nes ten arba seneliai, kurie greit pasens, arba alkoholikai, kurie vieni kitus išpjaus dėl dozės.
immortallt 2016-01-26 13:23
Mašinistas mokantis ne belarusą valdyti, o john deer ar kitus naujus padargus. Traktoristas vairuojantis ne belarus, o automatizuotą techniką. Bent jau toks ūkininkų gyvenimas Ignalinoje ir apie Klaipėdą, kvalifikuotų ir patikimų (neduosi už 100,000€ įrangos vairuoti žinomam kaimo alkoholikui) nėra.
hamann 2016-01-26 13:44
. Tai taupyk tai buičiai ir pasigerinsi, čia nėra kažkoks mirties ar gyvybės klausimas. Tokių žmonių net užjausti nėra kaip.
kukulis4 2016-01-26 17:43
Ne tame problema, kiek yra uzdirbama. Problema tame, kad dauguma atveju nemokama gyvent uz tiek, kiek uzdirbama, o visi greitukai yra suvokiami kaip pinigai, kuriu nereikes grazint. O tas lyginimas, kad kaime uzdirba maziau, Vilniuj daugiau, tai cia grynai sovietinio mastymo palikimas. Nes juk tada kas tu bebutum, atlyginimas skyresi viso labo procentais o ne kartais - buk tu kas nori, finansine prasme vistiek stovejai apylygiai tiek su girtuokliu traktoristu, tiek su kvalifikuotu darbininku.
raimism 2016-01-26 18:41
Žmogau, skirk visą paskolos sumą nuo mėnesinės įmokos. Pagal greitų kreditų puslapių skaičiuokles - paėmus greitąjį kreditą 2000 € sumai 24 mėnesių terminui, mėnesinė įmoka - apie 140 € (70% metinės palūkanos, anuitetas). Pagal Lietuvos banko nustatytus normatyvus, tai negali viršyti 40% šeimos mėnesių pajamų. Jei kitų skolų neturėjo, tai tos šeimos ''sodrinės'' pajamos turėjo būti apie 350 €. Tai du žmonės ''sėdintys'' ant minimalios algos... Jei tu gauni 3000 € - pagal SEB skaičiuoklę šis bankas tau suteiktų didesnį nei 225 000 € būsto kreditą... Paskolos suma ir mėnesinė įmoka nėra tapatūs dalykai... O pagrindinis skirtumas, kodėl greiti kreditai imami mažesniuose miesteliuose - bankai, kredito unijos ir ''didieji'' skolintojai su šiais klientais visai nedirba. Ten nieko nėra. Nei banko filialų, nei ką nors šiems žmonėms galinčių patarti specialistų. Jei jiems reikia pinigų - vos ne vienintelis būdas patogiai juos gauti - internetas, SMS ir pan. Štai ir naudojasi tais kanalais, kurie jiems prieinami ir patogūs, jei ima lizingus ir t.t. Specialiai pažiūrėjau Lietuvos banko ataskaitas - tarp kitko ten labai įdomūs skaičiai. Tų ''greitųjų'' kreditų sumos yra juokingai mažos palyginus su bankų suteiktomis paskolomis. Visas ''kitų vartojimo kredito teikėjų'' paskolų portfelis yra vos virš 400 mln. eurų, iš jų 40% yra vartotojiškas lizingas (General financing, moki lizingas ir t.t.). Smulkių paskolų (iki 1000 Lt, t.y. iki 290 eur) iš viso yra suteikta tik 25 mln. eurų. Tai juokas visoje paskolų rinkoje. Tas pats, kaip 300 - 400 būsto paskolų banke. Ir tarp kitko - beveik visi šie 25 mln. eurų vėluoja daugiau nei 90 dienų, kitaip tariant greičiausiai yra beviltiški. Tai ir yra atsakymas, kodėl tokioms paskoloms taikomos beveik 100% palūkanų normos: 90% rizika, kad nieko neatgausi + 5% kažkaip atgausi per anstolius ir tai padengs tavo išlaidas + 5% pelno marža...
Simplicity 2016-01-26 19:34
rašė, bankai su mažai uždirbančiais nedirba, todėl užgriuvus didelei bėdai kai kurie nemato nieko kito, kaip tik kreiptis į "greitukų" dalintojus. Susirgai rimta liga ar yra reikalingi brangesni nekompensuojami vaistai, bet neturi pinigų- turi bėdą. Jei 5000€ reiškia gyvenimą arba mirtį, tai bet kokiais būdais bandysi tuos 5000€ susirinkt. Kartais, jei norisi kažko "čia ir dabar", tai kelių šimtų eurų greitas kreditas su visom palūkanom gali būti pigesnis už normalaus banko paskolą (įvertinus visus sutarties sudarymo ir administravimo mokesčius). Kaip vakariečiai vargsta su kreditinėmis kortelėmis, taip mūsiškiai vargsta su greitaisiais kreditais. Skirtumas tik tas, kad kreditinę kortelę ten gali gauti ne kiekvienas, o "greitukas" yra prieinamas kiekvienam Lietuvos alkoholikui- svarbu, kad tas tik turėtų banko kortelę, iš kurios antstoliai kas mėnesį galėtų įsiskolinimą išieškot.
Simplicity 2016-01-26 19:37
immortallt, Klaipėdą jau galima priskirt prie miestelių ar vis gi, tai yra kaimas?
hamann 2016-01-26 19:54
taip. bet faktiškai tokių kurie imtų greitajį kreditą tik iš tokios beviltiškos situacijos, manau vargu ar kokie 5-10% tesusidarytų.
Simplicity 2016-01-26 20:15
Tai ir taip visiems aišku, kad greitieji kreditai yra orientuoti į žemiausius ir nesugebančius apsigint visuomenės sluoksnius, kurie neturi ne tik finansinių, bet ir visų kitų įgūdžių. Nežinau kaip bus po naujai priimto greitųjų kredito įstatymo, bet lig šiol greitąjį kreditą galėjo gauti net psichiniai ligoniai- svarbu, kad tik kažkokias pajamas turėtų.
raimism 2016-01-27 08:54
''buities pagerinimas'' gal būti buto ar namo remontas, o tam 2000 € yra net gana kuklu. Šiaip tai straipsnyje parašyta, kad tai buvo pagalba motinai (jos paskolų dengimas, greičiausiai jos paimto greito kredito refinansavimas mažesnėmis palūkanomis) + buities pagerinimas. Žinoma, jei tai naujas televizorius - tada sutinku su tavimi, kad tai kvaila. Bet jei tai naujas šildymo katilas vietoje seno sugedusio, o lauke minus 15 - žmogus neturi kito pasirinkimo. O dėl palūkanų - veikia pasiūlos paklausos dėsnis. Jei ji turi vos kelis šaltinius tokiai kelių tūkstančių eurų paskolai gauti - renkasi vien iš jų. Turėtų AmEx ar Visa kreditinę kortelę (tarp kitko - ten irgi ~20% siekiančios metinės palūkanos už kredito likutį) arba šalia būtų krūva banko skyrių kaip yra Vilniuje - tikrai manau, kad nesirinktų pačių didžiausių palūkanų iš to, kas yra rinkoje. O greitųjų kreditų bendrovės PRIVALO tikrinti žmogaus mokumą arba gauna sankcijas iš jas prižiūrinčio Lietuvos banko. 4finance buvo stambiausia greitųjų kreditų rinkos dalyvė, turėjo 3-4 didesnius paskolų portfelius nei visos kitos, o jos veiklą visiškai sustabdė. Net ne baudą skyrė, o visiškai užlenkė - tai (bent jau mano manymu) labai labai griežta sankcija. Taip, kad greičiausiai nėra taip, kad tuos greitus kreditus dalina bet kam...