Stalino komandosai: iš lentynų akimirksniu graibstoma knyga apie tikrąją partizanų istoriją  ()

Leidykla „Briedis“ išleido naują serijos „Antrasis pasaulinis karas“ knygą – A. Goguno „Stalino komandosai“ − apie Antrojo pasaulinio karo metais Ukrainoje ir kitur veikusius sovietinius partizanus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dauguma esame girdėję apie sovietų partizanus – liaudies didvyrius, kurie aršiai kovėsi su fašistiniais grobikais. Tačiau realybė, tikroji istorija smarkiai skiriasi nuo viso to, kas buvo pasakojama sovietų istoriografijoje. Tik dabar pradedama kalbėti apie intrigas, mūšių vengimą, masinį plėšikavimą, prievartą, tarpusavio vaidus dėl moterų, visuotinį, ištisus mėnesius trunkantį girtuokliavimą ir net kanibalizmą.        

Knyga parengta remiantis archyviniais šaltiniais, pačių raudonųjų partizanų ataskaitomis, kitų dokumentų ištraukomis. Išleista Vokietijoje, A. Goguno knyga puikiai įvertinta Didžiojoje Britanijoje.

Štai trumpas raudonojo partizano Nikolajaus Popudrenkos dienoraščio įrašas apie besaikį girtavimą, pavykus užgrobti didelį kiekį spirito: Tai buvo 1942 m. sausio 31 d.: „Šiandien visi buvo girti“. Ne visiems pakaks fantazijos, norint įsivaizduoti 500 girtų ginkluotų vyrų, deformuotų „miškinio gyvenimo“...

Autorius rašo: ...dažniausiai vadas arba komisaras turėjo vieną meilužę, bet neretai pasitaikydavo ir išimčių. Būsimasis Sovietų Sąjungos didvyris Piotras Brajko praneša apie partizanų, vyrų ir moterų, santykius: Aleksejaus Fiodorovo pavaduotojas išvykus vadui buvo labai užsiėmęs rietenomis savo mini hareme: „Popudrenka barasi su žmonomis, o esmę užmiršta.“ 

...1943 m. rugpjūčio 9 d. apie kolegų elgesį Rovno srities teritorijoje savo viršininkui pranešė Kotovskio vardo būrio vadas: „Batios grupė puolė iš Bližnevo per Berezovą. Voroncovo grupė girtavo, prievartavo moteris, degino trobas, ištisai šaudė. Kovotojas Semykinas mėgino iššauti į mane, sužeidė savą – Markovą.“

Knyga skaitoma tarsi neįtikėtinas nuotykių romanas, ją autorius įvardija kaip „mokslinį popsą“.

A. Goguno knyga „Stalino komandosai“ ir kiti jo leidiniai nuo 2014 m. išgraibstomi, vos patekę į Rusijos knygynus. Tokią susidomėjimo bangą sukėlė buvęs Rusijos prezidento patarėjas A. Ilarionovas, pacitavęs vieną jo knygos ištrauką.

Šiuo metu A. Gogunas tęsia savo tyrimus Laisvajame Berlyno universitete. 2010–2012 m. jis dėstytojavo Potsdamo universitete, 2013 m. apgynė disertaciją Tautos atminimo institute Izraelyje (Yad Vashem).

Alexander Gogun. Stalino komandosai. Iš rusų kalbos vertė Rimvydas Užukukis. – Vilnius: Briedis [2016]. – 312 p.: iliustr.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(20)
(10)
(10)

Komentarai ()