Sovietmečiu draustoji literatūra: „Kareivio Ivano Čonkino gyvenimas ir nepaprasti nuotykiai. Neliečiamasis asmuo“  (0)

Leidykla „Briedis“ pristato naujieną – Vladimiro Voinovičiaus satyrinį romaną-anekdotą „Kareivio Ivano Čonkino gyvenimas ir nepaprasti nuotykiai. Neliečiamasis asmuo“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

V. Voinovičius – įžymus rusų rašytojas disidentas. Trilogija „Kareivio Ivano Čonkino gyvenimas ir nepaprasti nuotykiai“ – žinomiausias jo kūrinys, kai kuriais aspektais šiek tiek primenantis J. Hašeko romaną apie šaunųjį kareivį Šveiką. Romane gausu ir sovietinės realybės vaizdų, ir karo nuotykių, ir meilės lyrikos, ir pasakos elementų, o visa tai nuspalvinama švelniu humoru. Savaip derindamas groteską su sovietinio gyvenimo realybe, kuri, atrodo, dar tokia netolima ją patyrusių šalių žmonėms, rašytojas šiuo kūriniu įžengia į geriausių pasaulio satyrikų gretas.

Už kūrybą ir ypač už šią knygą V. Voinovičius sovietinio sąstingio laikais buvo labai kritikuotas, pašalintas iš sovietinių rašytojų sąjungos ir galiausiai 1980 m. priverstas išvykti iš SSRS (pilietybė jam grąžinta 1990 m.). Dėl antisovietinio turinio kūrinys pirmą kartą publikuotas švedų kalba 1970 m., vėliau vokiečių, o tik paskui – rusų kalba. Į lietuvių kalbą išverstas 1977–1978 m. ir, kaip kiti vadinamosios savilaidos leidiniai,  platintas nelegaliai.

Pagal V. Voinovičiaus knygą sukurti du kino filmai, įvairiuose Rusijos teatruose buvo inscenizuojamos pjesės. „Čonkinas“ nepraranda aktualumo ir dabar, kai Rusijoje vėl mėginama idealizuoti ir restauruoti sovietinę praeitį, dabartinės Rusijos valstybės ateitį kurti pagal totalitarinės Stalino imperijos modelį.

Trilogijos pirmosios ir žinomiausios dalies „Neliečiamasis asmuo“ veiksmas vyksta 1941 m. gegužės–birželio mėnesiais, prieš prasidedant karui. Čonkiną likimas nuveda į Krasnojės kaimą, kuriame jis saugo priverstinai nusileidusį lėktuvą. Ten sutinka merginą, vardu Niura, su kuria vėliau pradeda drauge gyventi. Čonkinas susipažįsta su kaimo žmonėmis ir greitai tampa jiems savas. Bet taikus gyvenimas pasibaigia, kai Niuros karvė sutrypia vietinio sandėlininko Gladyševo daržą, kuris Čonkiną įskundžia NKVD...

Nors šiame kūrinyje pateikiami kiek sukarikatūrinti, paprastų rusų žmonių charakterių tipažai, tačiau jie atrodo ne tik ryškūs, bet ir gana tikroviški.

Naudojant kartais panašias į garsios G. Orvelo apysakos „Gyvulių ūkis“ alegorijas, šioje knygoje atskleidžiama baimės, įtarumo, susitaikymo su valdžios visagalybe ir kariuomenėje, ir  civiliniame gyvenime atmosfera, kuri būdinga visiems totalitariniams režimams ir ypač stalinizmui.

V. Voinovičiaus romanu „Kareivio Ivano Čonkino gyvenimas ir nepaprasti nuotykiai“ siekiama praturtinti lyginant su kitais žanrais Lietuvoje dar nelabai užpildytą satyros žanro knygų kraitę.

Vladimir Voinovič. Kareivio Ivano Čonkino gyvenimas ir nepaprasti nuotykiai. Neliečiamasis asmuo. Iš rusų kalbos vertė Antanas Šernius. – Vilnius: Briedis [2015]. – 256 p.: iliustr.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(18)
(5)
(13)

Komentarai (0)