Šiaudas skęstantiems: Lietuvos parlamente pateiktas pasiūlymas, kaip žaibiškai padidinti visų darbuotojų algas ir sumažinti emigraciją

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Rukis 2016-05-02 09:36
Teisingai, didinkit pelno mokestį ir verslininkas tikrai nepradės naudotis taip vadinama "juodąja buhalterija" su nedeklaruojamais pelnais. Praktiškai grįžimas į lietuviškos mafijos laikus. Ar ten visi tokie naivūs?
Audrius 2016-05-02 09:51
Kol mes nesusitvakysim baziniu dalyku, tokiu, kaip transporto ir energetikos infrastrukturos-tol busim biedni. Jokie "stebuklingi" sprendimai nepades.
peeplt 2016-05-02 09:57
Čia priešrinkiminiai populistiniai kliedesiai, kaimo runkelių balsams susirinkti. Kai pradedi mąstyti logiškai galvoj netelpa.
ihouser 2016-05-02 09:58
Ruki, kuom „alga vokeliuose“ skiriasi nuo „juodosios buhalterijos“? Jei norės nemokėti mokesčių – būdą visada ras.
Rukis 2016-05-02 10:17
Algos vokelyje, nedeklaruojamos pajamos ir „ofšorinės“ įmonės pinigams plauti ir yra juodoji buhalterija. Gal tiesiog valstybė turi turėti juodąjį verslo sąrašą. O tai reikštų kad įmonės kažkada mokėjusios vokeliais, užsiėmusios juodąja buhalterija ir panašiai praranda teisę dalyvauti valstybės viešuosiuose pirkimuose. Atminkim, kad Lietuvoje didžiausia paslaugų ir darbų pirkėja yra valstybė.
Simplicity 2016-05-02 10:57
Gal pradžiai pradėkim nuo biurokratinio aparato mažinimo? Išnaikinus besidubliuojančias institucijas, apkarpius administracinį aparatą paaiškėtų, kad pinigų yra ir mokytojų, ir pareigūnų atlyginimams. Dar vienas dalykas, kuris suteiktų vilties, kad ir Lietuvoj viskas gali į gerą pakrypt- baudžiamosios atsakomybės taikymas valstybinių inspekcijų ir priežiūros komisijų darbuotojams: parašu leidai/įteisinai nelegalią statybą ten, kur kitas palapinės pasistatyt negali (taip pamėgtuose regioniniuose parkuose, pvz.) ir atsakai ne tik savo asmeniniu turtu, bet ir laisve. (O ne atsiperki papeikimu ar atleidimu iš darbo kaip dabar.) Taip į valstybės tarnybą daugumoj eitų tik tie, kurie yra nusiteikę dirbti "vardan tos", o ne kyšių pasirinkt. p.s. Juokas pro ašaras, bet kai pabendrauju su teisėsaugos struktūrose dirbančiais pažįstamais, tai vien tik visokie skyriai, poskyriai ir vadovai su pavaduotojais, o gatvėse patruliuot nėra kam arba trūksta kuro. Patrulių etatai kabo tušti, bet ne todėl, kad nėra kam dirbt, o todėl, kad reiktų ieškot iš kur pinigų paimt atlyginimams, jei juos užpildysi. Ta pati situacija ir su ugniagesiais- vadovai ant vadovų, o budinčios brigados jau nukarpytos tiek, kad bent vienam susirgus, į gaisravietę važiuose nepilnas ekipažas. Anksčiau į skambučius atsakinėjo dispečeriai, o dabar prie telefonų budi kuris nors iš brigados.
Vytax 2016-05-02 12:02
Pasiūlymas akivaizdi mokestinė „skylė“. Tereikia sukurti antrą įmonę. Vienoje tereikia palikti darbuotojus ir pagrindinę veiklą. O į kitą perkelti dalį pardavimų ir visą pelną, na ir aišku joje įdarbinti įmonės savininkus. Ir tada galės savininkai „skatintis“ išvengdami pelno mokesčio. Pvz.: pirkti prostitutes tarpininkaujant kokiam sporto klubui ir pan.. O realiai mokesčių sistema turi būti kiek įmanoma paprasta. Visokius darbuotojų skatinimus sporto klubų abonementais išvis drausti ir t.t..
sub 2016-05-02 12:48
Man čia vienam visi trys straipsnyje minėti asmenys - nusišnekėjo? Gal kai mūsų tėvų karta iškeliaus anapilin, jaunoji karta ir supras, kad galima ir be dvigubų antkainių gyventi, pelną dalintis su darbuotojais juos motyvuojant, o biurokratų tikiuosi išvis neliks.
Borland 2016-05-02 12:51
O jei tarkim įvedus tokį paprastą dalyką, kad bet kurio darbuotojo maksimalų atlyginimą skaičiuoti pagal formulę į kurią įeina visų darbuotojų vidutinis atlyginimas ir tų darbuotojų skaičius, pvz.: ((vid_atlyginimas * darb_skaičius) / 4) + vid_atlyginimas Pabrėžiu, kad tai būtų maksimalus atlyginimas kokį galėtų gauti darbuotojas dirbantis toje įmonėje. Tai privestų prie to, kad jei nori pasididinti sau atlyginimą tau reiktų arba pirma padidinti kitiem darbuotojam atlyginimą arba priimti daugiau darbuotojų. Tarkim įmonėje dirba 10 žmonių, visi jie gauna po 1000 eurų, tai maksimalus atlyginimas pvz vadovo pagal formulę būtų toks ((1000 * 10)/4) + 1000 = 3000 eurų. Manau viskas labai padoriai, jei nori gauti 4000 eurų, tai visiem padidini atlyginimą arba priemi daugiau žmonių, kas reikštų tam tikrą lygybę, nes tai normalu, kad tavo atlyginimas priklauso nuo to kiek tavo vadovaujami žmonės padaro, jei jie padaro daugiau visų pirmą jie patys turi gauti daugiau, kad tu gautum daugiau. Kažkaip nematau tokio dalyko minusų, jei tu vadovauji ne 10 žmonių o 100 tai tavo įnašas į visą tai didesnis, vadinasi ir maksimalus atlyginimas didesnis. Vėl gi reikia nepamiršti kad čia nesiūlomas konkretus atlyginimas, o tiesiog lubos, kurias padidinti galima jei pirma padidini tau dirbančių žmonių atlyginimą.
Simplicity 2016-05-02 13:06
Gal nereikėtų reguliuot privataus sektoriaus, nes tai jau būtų bandymas atkurt tarybų santvarką. Na, o su valstybinėm įstaigom būtų galima pažaisti, bet manau jog didesnį efektą duotų korupcijos ir biurokratizmo mažinimas. Kaip rodo Šiaulių ligoninės istorija, kartais pinigai į įstaigų vadovų kišenes atkeliauja kitais kanalais, o ne iš atlyginimų fondo. Vienu žodžiu, Lietuvoj dar pilna anuos laikus menančių lengvatų ir skatinimo būdų (pvz., pačių vadovų pasiskiriami priedai už darbo krūvį, už gerą darbą ir pan.), kuriais valstybinių įmonių vadovai savo popierinius atlyginimus išsipučia. Na, ir kaip nebūtų gaila, bet valstybinis sektorius yra žiauriai korumpuotas.
kestutisz 2016-05-02 15:53
Dar uždraudžiam visokius fintus kaip kai vieni uab'ai valdo kitus (uab "baltarankiai" valdantys uab "juodadarbiai" visada bus pelningesni). Uždraudžiam tam tikrom paslaugom naudotis iš išorės (na, kad valytojos irgi galėtų įnešti svarų indėlį į kokio barklajaus algų vidurkį). Išvis uždraudžiam savininkam uždirbti iš nuosavų įmonių. Ir turim tokį pat krachą kaip bankrutavusi ir supuvusi sovietų "sąjunga" :)
unytas 2016-05-02 17:35
Danas Arlauskas iš portalo tv3.lt išgirdęs, ką siūlo V. A. Matulevičius, teigė, jog apie tai net nevertėtų diskutuoti.
Myslius 2016-05-02 19:22
Aš už, nes man atlyginimas iškart padidėtų 25%, nėra ko prieštaraut dar galėtų Sodra nuo pečių 3,5 pensininko nukabint tai ir padvigubėtų.
sabotan 2016-05-02 19:33
Po velniu uztektu vieno dalyko sumazinti gpm ivesti nekilnojamo turto mokesti ir atlyginimai didetu. Atlyginimus gali moketi vokeliuose o zemes gabala ar nama yra subkiau paslepti
Simplicity 2016-05-03 09:49
biurokratiniam aparatui.
soulshot 2016-09-13 15:02
Visu pirma tj borland formule ne visai tikus,kadangi sakykim koks maximos generalinis galetu nemenkas algeles pasidaryt.pvz firma turinti 1000 darbuotoju,vidurkis tarkim 500. Tai vadovas pagal formule gautu 1000*500/4=125000+1000=126000 ,o tai yra visiska nesamone..geriau paprasciau,imones vadovo alga negali virsyti maziausiai uzdirbancio toje imoneje algos 3kartus..ir viskas..tai jei eilinis zmogelis uzdirba minimuma(350) tj vadovas max gali uzdirbti 1050. Ir tvarka butu. O straipsnis tj aplamai sh yra,nes tai dar vienas rinkiminis triukas..kodel sedejo 4metus ir nerupejo kiek kas emigruoja,db kai rinkimai ant nosies staiga parupo..