Šnipų vaikučiai realiame gyvenime: rusams tarnavę tėvai juos ilgai apgaudinėjo  ()

JAV valdžia prieš kelerius metus turėjo pripažinti, kad šalyje veikė Rusijos žvalgybininkų tinklas. Ši žinia labiausiai smogė ne Amerikos visuomenei, o šnipų vaikams, kurie apie tėvų tarnybą nieko nenutuokė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Donaldas Heathfieldas ir Tracey Foley su dviem vaikais visiems pažįstamiems atrodė kaip paprasta šeima. Abu jų sūnūs gimė porai dar gyvenant Kanadoje, o nuo 2000 metų šeima persikėlė įJAV Masačusetso valstiją.

D.Heathfieldas dirbo verslo analitiku Bostone, T.Foley rūpinosi vaikais, o vėliau tapo nekilnojamojo turto agente.

2010 metų birželio 27 dieną šeima šventė savo vyresniojo sūnaus Timo Foley dvidešimtmetį. Staiga jie išgirdo beldimą į duris. Už jų laukė ne vakarėlio svečiai, o juodai vilkinčių ginkluotų Federalinio tyrimų biuro (FTB) agentų komanda. Ji su šūksmais įsiveržė į namą.

T.Foley kartu su 16-mečiu broliu Alexu su siaubu stebėjo, kaip jų tėvus pareigūnai surakino antrankiais, susodino į skirtingus juodus automobilius ir išvežė.

Agentai broliams paaiškino, kad jų namuose dabar reikės atlikti kratą, todėl jiems paruoštas kambarys viešbutyje.

Vienas agentas prasitarė, kad jų tėvai buvo suimti dėl įtarimų, jog jie neteisėtai dirba kitos šalies vyriausybei.

Iš pradžių vaikinai buvo įsitikinę, kad tai siaubinga klaida. Net ir tada, kai po kelių dienų per radiją išgirdo žinią, kad FTB per operaciją „Vaiduoklių istorijos“ visoje šalyje sulaikė dešimt Rusijos agentų, jie manė, kad jų tėvai šioje grupelėje atsidūrė per klaidą, rašo „The Guardian“.

Gyvenimas griuvo pernakt

Bet FTB jokios klaidos nepadarė. Timo ir Alexo tėvai ne tik tarnavo Rusijai, bet ir patys buvo gryniausi rusai, tik kelis dešimtmečius naudojosi mirusių kanadiečių vaikų tapatybe.

Agentai, kurių tikrieji vardai – Andrejus Bezrukovas ir Jelena Vavilova, gimė Sovietų Sąjungoje, buvo apmokyti KGB ir išsiųsti į užsienį kaip „nelegalų“ programos nariai.

Tyliai įsitvirtinę Šiaurės Amerikoje jie pradėjo tarnauti KGB pakeitusiai Rusijos Išorinės žvalgybos tarnybai (IŽT).

O vėliau šią porą kartu su aštuoniais kitais agentais išdavė į amerikiečių pusę perbėgęs jų kolega.

FTB tyrimas atskleidė, kad Rusijos agentų darbas JAV buvo kupinas Šaltojo karo metus menančių šnipų klišių – slaptų žinučių perdavimo ir skverbimosi į aukščiausius JAVvaldžios sluoksnius.

Tačiau broliams Alexui ir Timui visi šie reikalai, prikaustę visuomenės dėmesį, atrodė nesvarbūs. Jiems tėvų areštas tapo tikra tragedija.

Mat broliai užaugo manydami, kad yra paprasti kanadiečiai, o staiga sužinojo, kad yra Rusijos šnipų vaikai.

Pernakt jie suvokė, kad iki šiol nė neįtarė, kas yra jų tėvai, kurių tikrųjų vardų netgi nemokėjo ištarti.

Slaptas šnipų rengimas

A.Bezrukovas gimė ne Kanadoje, o Krasnojarsko regione. Tiesa, tai gana sunku įtarti klausantis jo kalbant angliškai, mat rusiško akcento gaidelę jo švarioje kanadietiškoje šnekoje gali pagauti tik įgudusi ausis.

Apie J.Vavilovos gyvenimą Rusijoje žinoma taip pat nedaug.

„Į tarnybą juos pakvietė kartu, kaip porą. Jie buvo daug žadantys ir protingi jaunuoliai ir jų tiesiog paklausta, ar norėtų tarnauti savo šaliai. Jie sutiko ir ruošėsi tam metų metus“, – prisiminimus apie savo tėvų tarnybos metus žėrė sūnus A.Foley.

Šnipus rusai rengdavo „S departamente“ – slapčiausiame KGB skyriuje.

Aštuntojo dešimtmečio agentai prisimena, kad juos anglų kalbos kasdien mokydavo į sovietų pusę perbėgusi amerikietė. Taip pat jie buvo mokomi žvalgybos paslapčių ir naudotis slaptais kodais.

„Nelegalų“ programa buvo išskirtinė, nes kitos agentūros žvalgybai dažniausiai užverbuodavo užsienio piliečius, o Rusijoje patys rusai buvo mokomi apsimesti užsieniečiais.

Daugelis jų vykdavo į Kanadą, kur susikurdavo naują tapatybę, o vėliau vykdavo dirbti įJAV arba Jungtinę Karalystę.

Sovietų laikais agentų funkcijos buvo dvi: padėti bendrauti ambasadoje dirbantiems KGB pareigūnams ir jų šaltiniams JAV bei laukti galimo „specialaus periodo“, jeigu JAV ir Sovietų Sąjunga stotų į atvirą karą.

Šalis užsakovė žlugo

J.Vavilova su A.Bezrukovu lėtai, bet tvirtai kūrė savo naująją tapatybę. Jų darbas tikrai nepriminė filmų agentų nuotykių, o veikiau lėtą ir nuobodų gyvenimą.

Vienas pirmųjų A.Foley prisiminimų yra jo tėvo sauskelnes gaminančios kompanijos „Diapers Direct“ sandėlis. Vėliau pora gyveno Paryžiuje, mokėsi įvairiuose universitetuose, daug keliavo.

Bet kol agentai ruošė savo naująją gyvenimo istoriją, šalis, kuri juos užverbavo ir apmokė, žlugo, o baisioji KGB nustojo veikti.

Valdant Borisui Jelcinui posovietinė Rusija atrodė merdinti, kaip ir agentų viltis dar kada būti naudingiems savo šaliai. Bet kai A.Bezrukovas ir J.Vavilova 1999 metais ruošėsi iš Paryžiaus kraustytis į JAV, Kremliuje atsirado naujas prezidentas – Vladimiras Putinas, kuris pats buvo išugdytas KGB.

KGB sistemoje išugdyti specialistai vėl tapo reikalingi, todėl iš Prancūzijos į JAVatvykusi rusų pora pradėjo darbą kaip IŽT agentai. Tiesa, pora tarnavo nebe senajai sovietinei sistemai, kuri ją parengė, bet V.Putino Rusijai.

D.Heathfieldu ir T.Foley tapatybe toliau besidangstantys rusų šnipai vaikus leido į pusiau prancūzišką mokyklą Bostone, kad šie išlaikytų ryšį su Europa. Mat jie negalėjo jų mokyti rusiškai, o tuo labiau pasakoti apie savo gimtąją šalį.

Šnipų sūnus Timas prisimena, kad jo šeima buvo niekuo neišsiskirianti: jie visi leisdavo savaitgalius kartu, o tėvai turėjo daug draugų.

Vaikinas nepamena, kad jie apskritai kada būtų aptarinėję Rusiją ar Sovietų Sąjungą, o labiausiai prie rusų kalbos jis buvo priartėjęs tik per mandagų jų mokyklose besimokantį berniuką iš Kazachstano. Tėvai mažai kalbėdavo apie savo vaikystę, bet taip būdavo visada, todėl broliai pernelyg neklausinėjo.

„Niekada nieko neįtariau. Priešingai, jie kartais atrodė netgi per paprasti. Man atrodė, jog visų mano draugų tėvų gyvenimas yra daug įdomesnis ir sėkmingesnis“, – teigė A.Foley.

JAV stebėjo žingsnius

Bet šeima nežinojo, kad A.Bezrukovą ir J.Vavilovą FTB pradėjo sekti iš karto po persikėlimo į JAV. Tikriausiai juos išdavė kitas Rusijos žvalgybos agentas. A.Bezrukovas naudojosi savo verslo konsultanto darbu mėgindamas patekti į uždarus JAV politikų ir verslininkų ratus.

Pasidalinkite su draugais
(22)
(2)
(20)

Komentarai ()